Αδιαχώρητο στα βενζινάδικα για πετρέλαιο θέρμανσης λόγω αύξησης του Ε.Φ.Κ.

 

ΤΟ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ κρύο, οι γιορτές που βρίσκονται προ των πυλών και προϋποθέτουν ζεστασιά, όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, οι ανοδικές τάσεις των τιμών διεθνώς και κυρίως η επικείμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η οποία θα ισχύσει με το «καλημέρα» του νέου έτους, έχουν εκτοξεύσει την κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων και της Μεσσηνίας. Οι καταναλωτές, όπως ανέφερε μιλώντας στη «Φ» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών του νομού Δημήτρης Κατσαρός, σπεύδουν να προμηθευτούν το προϊόν, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες, σε μια προσπάθεια να… γλιτώσουν όσο και ότι μπορούν. «Πράγματι, η κίνηση τις τελευταίες ημέρες, είναι ιδιαίτερα αυξημένη», δήλωσε ο κ. Κατσαρός,  ο οποίος επεσήμανε πως οι παραγγελίες, έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται από 0,97 έως και 1 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου των πρατηριούχων της Μεσσηνίας, με τα νέα δεδομένα, θα αυξηθεί από 5 έως και 8%.

 

ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ  ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ 5 ΕΥΡΩ ΒΕΝΖΙΝΗ…

Ο προβληματισμός είναι έντονος συνολικά, καθώς δεν επηρεάζεται από τις αυξητικές τάσεις και την επιβολή του αναπροσαρμοσμένου νέου φόρου ύστερα από την Πρωτοχρονιά, μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά, όλα τα καύσιμα, όπως και μια σειρά ακόμη, σημαντικά προϊόντα. «Η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική, βλέπουμε οδηγούς να βάζουν 5 με 10 ευρώ βενζίνη το πολύ και να έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους, και τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, ακόμη και ενόψει αυτών των νέων δεδομένων, που ξέρουμε όλοι πως θα ανακύψουν, να παραγγέλνουν τόσο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο χρειάζεται για να ζεσταθούν λίγες μόνο ημέρες», επεσήμανε ο Δημήτρης Κατσαρός, ο οποίος δήλωσε στη «Φ» πως και φέτος, το 70% των πολυκατοικιών, δεν προμηθεύεται πετρέλαιο, με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα να είναι παγωμένα, λόγω του γεγονότος ότι η πλειονότητα των ενοίκων, αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.

 

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Στο μεταξύ, όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, έχει δοθεί διορία λίγων ημερών για να δουν λεφτά έως το τέλος Ιανουαρίου οι δικαιούχοι, διαφορετικά, θα πληρωθούν σε δύο μήνες! Συγκεκριμένα, «όποιος προλάβει» να κάνει αίτηση πριν την Πρωτοχρονιά,  θα πάρει το επίδομα έως τις 31 Ιανουαρίου του 2017. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως μέσα σε λίγη ώρα, πρόλαβαν και υπέβαλαν αίτημα περίπου 4.500 νοικοκυριά από όλη τη χώρα. Η βασική προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι να έχουν αγοράσει ήδη πετρέλαιο θέρμανσης, πριν καταθέσουν την αίτηση. Η προκαταβολή που δινόταν έως το 2014 καταργήθηκε πέρυσι, άρα, δεν πρόκειται για επίδομα για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο, αλλά για όσους είχαν τα λεφτά και το αγόρασαν ήδη. Αν παρέλθει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, τότε η καταβολή του επιδόματος προβλέπεται ότι θα γίνει έως τις 30 Ιουνίου.
Η απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2016 – 2017, εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, την περασμένη Παρασκευή, ενώ ιδιαίτερα άργησε να ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis. Σύμφωνα με την απόφαση η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων. Για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2016 και το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 31 Ιανουαρίου 2017.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο και 22.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο και ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Διαφορετικά δεδομένα φυσικά, υπάρχουν για κάθε κλιματική ζώνη.

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου