Δέσμευση Τσίπρα από Καλαμάτα για τους δρόμους της Πελοποννήσου και εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019!

Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εγκαινίασε τον περιφερειακό δρόμο της πόλης, που είναι το πρώτο από τα πέντε μεγάλα έργα της χώρας, τα οποία είχαν σταματήσει και όχι μόνο επανεκκίνησαν, αλλά ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα. Ο κ. Τσίπρας, νωρίτερα επισκέφθηκε συμβολικά και το Ειδικό Σχολείο, ενώ είχε συνάντηση, με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα προβλήματα της πόλης.

Στην ομιλία του, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας τονίζοντας πως η χρονιά που έρχεται θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης της οικονομίας και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για μια σειρά από λάθη και ευθύνες που έφεραν τη χώρα σ’ αυτό το τραγικό σημείο. Σημαντικές ήταν και οι δεσμεύσεις του για τα μεγάλα οδικά έργα της Μεσσηνίας, τα όποια όπως είπε στο σύνολό τους θα ολοκληρωθούν.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν οι υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης, ο αναπληρωτής Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και οι βουλευτές του νομού Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας. Αξίζει να σημειωθεί πως από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην εκδήλωση που έγινε με τη συμμετοχή λίγου κόσμου, έδωσε το παρόν μόνο η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ενώ παρόντα δεν ήταν στελέχη της ΝΔ.

kalamata

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ένα λογοπαίγνιο που είχε να κάνει με τον καιρό, τονίζοντας πως «σιγά – σιγά, η χώρα και η οικονομία φεύγει από τη σκιά και αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου. Βλέπουμε πολλές φορές τους αριθμούς, αλλά ξέρετε οι αριθμοί, πρέπει να αντανακλούνται και στην πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι. Κάποιες φορές, αναρωτιόμαστε πως ξαφνικά, μπορεί κανείς να περάσει από τη βαθιά ύφεση σε μια σταθεροποίηση που έχουμε τώρα. Δηλαδή, κλείνουμε το 2016 με θετικό πρόσημο, έστω και μικρό, ενώ όλες οι προβλέψεις, μιλάνε για 2,8 και 3% το 2017 και το 2018, και νομίζω πως αυτά τα μεγέθη, έχουν κατακτηθεί, είτε ως πραγματικότητα ή ως επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε. «Το πρώτο διάστημα υπήρξε πιστωτική ασφυξία από την πλευρά των θεσμών, όταν ήμασταν σε σκληρή διαπραγμάτευση και ύστερα σε δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες. Αυτά τα μεγέθη κατακτήθηκαν εξαιτίας μιας πολύ δύσκολης, μεθοδικής δουλειάς, με σχέδιο και επιμονή», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε. «Σήμερα λοιπόν, είναι πολύ μεγάλη μας χαρά γιατί ολοκληρώθηκε στο σύνολό του, ο περιφερειακός δρόμος της Καλαμάτας και παραδίδεται στους πολίτες, αλλά ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά μας, διότι ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος από τον «μορέα», ο κεντρικός οδικός άξονας της Πελοποννήσου, που είναι ένα από τα πέντε μεγάλα έργα που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και δυστυχώς, σταμάτησαν το 2013. Εμείς, τα βρήκαμε σταματημένα και όχι μόνο αυτό! Ήμασταν μπροστά στο φάσμα του να πληρώσουμε μεγάλα πρόστιμα, διότι αν δεν επανακινούνταν και δεν τελείωναν μέχρι τον Μάρτιο του 2017, το ελληνικό δημόσιο, γι’ αυτό μόνο εδώ τα έργο, θα πλήρωνε 504 εκατομμύρια ευρώ! Καταφέραμε, μέσα από επίπονη και επίμονη δουλειά, μέσα από την ειδική διυπουργική επιτροπή, να γίνει αναθεώρηση της σύμβασης και να υπογραφεί μια  νέα, που όχι μόνο διασφάλιζε τη συνέχιση του έργου, αλλά και ο τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, κάτι που δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν είχαν φροντίσει.

Στο πλαίσιο αυτό, με την αναθεωρημένη σύμβαση, το ελληνικό δημόσιο εξοικονόμησε συνολικά, αποζημιώσεις ύψους πάνω 200 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ
ΝΕΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα οφέλη της αναθεωρημένης σύμβασης, πλην του βασικού γεγονότος της μη περεταίρω επιβάρυνσης των πολιτών. Σύντομα, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, θα εγκατασταθούν με δαπάνες του παραχωρησιούχου, αναλογικά διόδια, που θα προκύπτουν από τη χρήση που γίνεται στο δρόμο. Επίσης, θα συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη για οριζόντια μείωση των διοδίων και κλιματικές εκπτώσεις οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και το 70%, στους συχνούς τοπικούς χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, απαλλαγή από την καταβολή διοδίων, ατόμων ειδικών κατηγοριών, καθώς και αναζήτηση λύσης, για τη διέλευσης μόνιμων κατοίκων.  

kalamata

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2019

Ερμηνεύοντας τα δεδομένα της αναθεωρημένης σύμβασης ο πρωθυπουργός, βρήκε την ευκαιρία, να σχολιάσει πολιτικά, δίνοντας απάντηση στα όσα ακούγονται, περί πρόωρων εκλογών. «Η σύμβαση αυτή, θέλει να μετακινούνται δωρεάν, την ήμερα των εκλογών οι ψηφοφόροι, αλλά αυτό, θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2019».

ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΔΙΚΑ  ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Ο πρωθυπουργός, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, αναφέρθηκε και στην πορεία των υπολοίπων μεγάλων οδικών έργων της Μεσσηνίας και την υποχρέωση που έχει αναλάβει για την εκπόνηση των σχετικών μελετών, ο παραχωρησιούχος. «Πρόκειται για την μελέτη που αφορά στον δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα και τη σύνδεση με τον δρόμο της Κυπαρισσίας, τη μελέτη και τις εργασίες αναβάθμισης για την εθνική οδό Καλαμάτα – Ριζόμυλος και αυτή για τον δρόμο Ριζόμυλος – Πύλου, με το κόστος και των τριών, να υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υπενθύμισε πως όλα αυτά, δεν προβλέπονταν σε καμία προηγούμενη σύμβαση, απλώς κατοχυρώθηκαν «χάρη στην επίμονη φροντίδα μας, να υπάρχει διαρκώς πάνω στο τραπέζι το ζήτημα της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος», ανέφερε ο κ, Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τους παραχωρησιούχους για τη συνεργασία κάνοντας επίσης λόγο, για ένα άρτιο τεχνικά έργο, μιλώντας ως μηχανικός και σχολιάζοντας το κακό, αμαρτωλό παρελθόν.

tsipras2-eidiko-sxoleio

ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟ… ΜΑΡΤΩΛΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 

«Για ‘μας, τα μεγάλα δημόσια έργα, πρέπει να είναι συνυφασμένα με την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Δυστυχώς στο παρελθόν και κυρίως την περίοδο της μεγάλης ανάπτυξης, αυτά τα έργα, ήταν συνυφασμένα με επιζήμιες για το δημόσιο συμβάσεις, με υπερβάσεις, καθυστερήσεις και διάφορα διαδικαστικά κόλπα που συνήθως κατέληγαν στη λεηλασία δημόσιου χρήματος. Αυτό το αμαρτωλό παρελθόν επιχειρούμε να αφήσουμε πίσω και πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει μια σημαντική αρχή σε αυτήν την κατεύθυνση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στην… πατρότητα των έργων. «Μόλις τελειώσει αυτή εδώ η εκδήλωση, κάποιοι θα σπεύσουν να διεκδικήσουν την πατρότητα των μεγάλων αυτών έργων, έργα που δεν ανήκουν πουθενά αλλού από τον ίδιο τον λαό», ανέφερε ο κ, Τσίπρας και συνέχισε. «Εντούτοις, δεν μπορώ να αγνοήσω, ούτε να προσπεράσω το «πάρτι» που γινόταν στα χρόνια της ανάπτυξης σε αυτήν την χώρα, όπως και το ότι οι διεκδικήσεις, έδωσαν τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να έχει όφελος μεγαλύτερο των 700 εκατομμυρίων ευρώ και να ολοκληρωθεί τελικά το έργο. Ένα έργο, που μείωσε πολύ τη χρονοαπόσταση, καθιστώντας την Πελοπόννησο εύκολα προσβάσιμο τουριστικό προορισμό, κάτι που ενισχύει σε όλα τα επίπεδα την τοπική κοινωνία και οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στάθηκε με λεπτομέρειες στα πολλαπλά οφέλη του έργου για τη Μεσσηνία και τους όμορους νομούς. «Και συνεχίζουμε με την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου από την Πάτρα στον Πύργο και από τον Πύργο ως τη Μεσσηνία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πενταετία 2010 – 15.

kalamata

ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΤΟ 2010 -2015ΑΛΛΑ… ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ
ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ

«Χάσαμε το 25% του πλούτου μας, του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, η ανεργία εκτοξεύτηκε από το 7 στο 27%, η χώρα βυθίστηκε στην αποεπένδυση και στην παραγωγική αποδιάρθρωσή», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε με νόημα πως «σιγά – σιγά, βγαίνουμε από αυτό το τούνελ που είχαμε μπει. Και βγαίνουμε τηρώντας τις δεσμεύσεις μας! Είμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα μιας δύσκολης διαδρομής, όμως έχουμε την αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και τον τελευταία δύσκολο κάβο και να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος καταληκτικά στάθηκε σε όσους τον κατηγορούν για έλλειψη ουσίας και συμπεριφορά… προεκλογικής περιόδου.

tsipras1-eidiko-sxoleio

«ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ»

 «Με κατηγορούν πολλοί, γιατί κάνω περιοδείες και απευθύνομαι στους πολίτες πρόσωπο με πρόσωπο, ακούω τα προβλήματά τους, μιλάω μαζί τους, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και ψάχνω λύσεις. Με κατηγόρησαν και σήμερα που ήρθα στην Καλαμάτα! Εγώ δεν θα είμαι ένας πρωθυπουργός κλεισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα επικοινωνώ αδιαμεσολάβητα με τους πολίτες, που είναι η δική μας μόνη στήριξη, δεν χρειαζόμαστε τη διαμεσολάβηση των εκπομπών και των Μέσων Ενημέρωσης», είπε ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας το μήνυμα πως η αξιολόγηση θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς η κυβέρνηση να υπογράφει όπως γινόταν παλιά, λευκά χαρτιά. «Εμείς, προχωράμε μπροστά με μοναδικό γνώμονα, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και να βγάλουμε τη χώρα, από την πολυετή κρίση που κάποιοι μας φόρτωσαν στην πλάτη:. Τις τελευταίες ημέρες, είμαι χαρούμενος διότι καταφέραμε, μέσα από την υπεραπόδωση έναντι των στόχων στα έσοδά μας, να έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε από το περίσσευμα, χρήματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, την 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 850 ευρώ. Στενοχωριέμαι όμως, όχι για τις αντιδράσεις των έξω, είναι αναμενόμενες, αλλά των… μέσα, γι’ αυτούς που δεν είχαν το σθένος να υπερασπιστούν το αυτονόητο, ότι αυτοί που λεηλατήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τώρα που η οικονομία πάει καλά, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν και δεν ψήφισαν στην Βουλή, ενώ περίμεναν να μας επιβάλουν πρόστιμα και να πάρουμε πίσω το μέτρο! Διαψεύστηκαν, όπως θα γίνει και με το κλείσιμο της αξιολόγηση», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους χρόνια καλά και καλή δύναμη, τονίζοντας πω το 2017, θα είναι το έτος της ανάκαμψης της οικονομίας και της αισιοδοξίας.

Leave a Reply