ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επάρκεια αγαθών στις τοπικές αγορές αλλά «κουμπωμένοι» και χωρίς λεφτά οι καταναλωτές!

0

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου και Γιαν. Μποζίκας

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, με βάση πάντα τα δεδομένα της κρίσης, είναι τις τελευταίες ημέρες, η κίνηση στην εορταστική αγορά της Καλαμάτας, με τους καταναλωτές να εστιάζουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι περισσότεροι, αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα, παραμονή της μεγάλης γιορτής τις αγορές τους, αγοράζοντας λίγο απ’ όλα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Η παραδοσιακή γαλοπούλα, λόγω της τιμής, παρά τα γεγονός ότι είναι πιο φθηνή από πέρυσι, έχει δώσει τη θέση της στο χοιρινό, που ξεκινά από 3,90 ευρώ, όπως δήλωσε στη «Φ» ο κρεοπώλης Χρήστος Παναγιωτόπουλος. «Πλέον, λόγω της κρίσης, αυτοί που αγοράζουν ολόκληρη γαλοπούλα, για να την απολαύσουν γεμιστή στο εορταστικό τραπέζι είναι λιγότεροι και επιλέγουν κομμάτια, ενώ μεγάλες είναι οι ποσότητες χοιρινού που είναι το πλέον οικονομικό», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως η περίοδος των παραγγελιών έχει παρέλθει ανεπιστρετπή και πως η μεγαλύτερη κίνηση, αναμένεται σήμερα. Άλλωστε, υπάρχει και επάρκεια προϊόντων και πολύ καλή ποιότητα, με τα κρέατα που πωλούνται στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της Μεσσηνίας, να είναι εγχώρια και να φέρουν τις απαραίτητες σφραγίδες, κάτι που πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όσοι αγοράζουν.
dscn0539Στον αντίποδα, όχι τόσο καλή, φέρεται να είναι η κίνηση στην λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, με τους παραγωγούς σε απόγνωση, όπως δήλωσε στη «Φ» η κα Καντζιλιέρη, η οποία, απέδωσε μέρος της μειωμένης κατανάλωσης, όχι μόνο στην κρίση, αλλά και στη λειτουργία των υπεραγορών. Οι παραγωγοί εκεί, πωλούν τοπικά προϊόντα που παράγουν μόνοι τους, σε τιμές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. «Έχουμε ντομάτα, την οποία πουλάμε μόλις 1 ευρώ σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετς κάστανα από τον Ταΰγετο, φρέσκα αυγά, λάχανα χόρτα και ότι χρειάζεται κανείς κυρίως για τα γιορτινό και όχι μόνο τραπέζι, όμως βλέπουμε τον κόσμο να είναι σε ανέχεια και πολλούς επίσης να επιλέγουν τις υπεραγορές για ευκολία», δήλωσε η κα Καντζιλιέρη.
Ο προβληματισμός είναι έντονος, τόσο για επαγγελματίες, όσο και για καταναλωτές, με αυτό που χαρακτηρίζει και τις φετινές γιορτές, να είναι το  «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Αγορές μόλις των απαραίτητων και μικρότερες ποσότητες σε όλα, προκειμένου να μην λείψει τίποτε καθώς μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο βρίσκονται και τα γλυκά. «Οι καταναλωτές αγοράζουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες που κοστίζουν 9 ευρώ το κιλό, ενώ το κατάστημά μας, φημίζεται για τα λαλάγγια του», δήλωσε στη «Φ» η υπεύθυνη του kipaφούρνου Ανδρουβιτσανέα, Μαρία Πατικοπούλου. «Δυστυχώς, φέτος θα είμαστε χωρίς τον Βασίλη μας, στον οποίο και ανήκει η συνταγή για τα λαλάγγια, όμως έχουμε καλά κρατημένη όχι μόνο τη συνταγή του, αλλά και τον ίδιο και όσα μας έλεγε και μας έμαθε. Μας οδηγεί, με έναν ιδιαίτερο τρόπο… Επίσης, εκτός από τα λαλάγγια, έχουμε κουλουράκια, λαδιού, προζυμιού, πορτοκαλιού, με βανίλια, ψωμί φυσικά και όλα όσα χρειάζονται οι καταναλωτές για το τραπέζι», ανέφερε η κα Πατικοποπούλου η οποία αναφέρθηκε στις τιμές που ειδικά στο εν λόγω κατάστημα είναι πολύ καλές.
Επάρκεια προϊόντων και… ελπίδες για αυξημένη κίνηση, υπάρχει και στην περιφέρεια της Μεσσηνίας, με την κατάσταση στην Τριφυλία να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

«Έχουμε πολύ μεγάλη επάρκεια στα προϊόντα, τα οποία διαθέτουμε, δεν θα λείψει τίποτε από την αγορά, κανένα προϊόν», τόνισαν στην εφημερίδα μας έμποροι της Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και της Πύλου ενώ σε μεγάλο ποσοστό υπάρχουν ντόπια προϊόντα σε συνοικιακά κρεοπωλεία κυρίως. . «Τα προϊόντα μας έχουν ποιότητα και ασφάλεια και τιμές για όλους τους καταναλωτές. Τα πιο φθηνά, απλώς, δεν έχουν κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά, π.χ. μεγέθη, όμως είναι και αυτά ποιοτικά και παρέχουν ασφάλεια», προσθέτουν

«Στη δουλειά μας  παραμονή Χριστουγέννων, είναι η σημαντική μέρα για τους πελάτες μας, καθώς ανοίγουμε τα ξημερώματα και μόνο για λίγες ώρες», σημείωσε ο κρεοπώλης Ηλίας Ζουρτσάνος, τονίζοντας για την κίνηση της αγοράς ότι «το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν πολύ θετικά τα μηνύματα, χθες ήταν καλύτερη ημέρα και σήμερα αρκετά καλή ημέρα».

«ΙΔΙΟ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ 50% ΑΠΟ ΤΟ 2010»

«Η κρίση που βιώνει η χώρα μας έχει επηρεάσει και τις δικές μας επιχειρήσεις. Τα προϊόντα μας καταλήγουν στον καταναλωτή και από τη στιγμή που ο καταναλωτής έχει πρόβλημα οικονομικό, του λείπουν τα χρήματα, λείπουν και σε εμάς», επεσήμανε έμπορος από την Πύλο, εκτιμώντας ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων  έχει μειωθεί σωρευτικά περισσότερο από 50%. «Το πελατολόγιό μας είναι σχεδόν το ίδιο, απλά ψωνίζουν πολύ λιγότερα πράγματα. Έχει μειωθεί η κατανάλωση», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «όταν υπάρχει η κρίση το παρεμπόριο ανθεί».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, εξήγησε πως η διαμόρφωσή τους προκύπτει καθαρά από την προσφορά και τη ζήτηση, ενώ εκτός από την γαλοπούλα έδαφος κερδίζουν το κοτόπουλο. χοιρινό και υποπροϊόντα κρέατος.

 

 

 

Leave a Reply