ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ρωσία και Τουρκία συνεργάζονται για να «σπάσουν» το iPhone του τρομοκράτη

0

Η τουρκική αστυνομία κατέσχεσε ένα iPhone που χρησιμοποιήθηκε από τον τρομοκράτη που σκότωσε το Ρώσο πρεσβευτή στην Τουρκία, Andrei Karlov, και όπως φαίνεται προσπαθεί να σπάσει τον 4-ψήφιο κωδικό που το προστατεύει.
Το MacReports αναφέρει ότι η συσκευή ήταν ένα iPhone 4s με μια άγνωστη έκδοση του iOS. Οι Τούρκοι ερευνητές προσπαθούν να ανοίξουν την συσκευή για να καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες που έχουν αποθηκευτεί για τυχόν στοιχεία σχετικά με την τρομοκρατική δραστηριότητα στο εσωτερικό της χώρας.
Το σπάσιμο της προστασίας του iPhone έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς το ίδιο το FBI προσπάθησε πέρυσι να σπάσει χωρίς επιτυχία την συσκευή που χρησιμοποιήθηκε από έναν από τους τρομοκράτες του San Bernardino. Αν θυμάστε το FBI είχε ζητήσει τότε βοήθεια την Apple, καθώς δεν μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συσκευή, αλλά το Cupertino αρνήθηκε να ανοίξει το iPhone.
Αυτή τη φορά, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Τουρκία έρθει σε επαφή Apple για να βοηθήσει στην έρευνα, αλλά ακόμα και αν έρθει, το Cupertino μάλλον θα αρνηθεί κάθε βοήθεια.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έχει στείλει ήδη μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας στην Τουρκία, προκειμένου να δοκιμάσει κάποιες εναλλακτικές μεθόδους hacking. Όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες μέχρι τώρα, αλλά οι δύο χώρες δε θα εγκαταλείψουν μέχρι να σπάσουν το iPhοne.
Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι το iPhοne 4S είναι πολύ πιο εύκολο να παραβιαστεί, καθώς δεν χρησιμοποιεί τα προηγμένα συστήματα κρυπτογράφησης που είναι διαθέσιμα στα τελευταία μοντέλα iPhοne. Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα να τρέχει μια παλιά έκδοση iOS και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας θα μπορούσαν να εξαγάγουν τα αποθηκευμένα δεδομένα.

Πηγή: secnews.gr

Leave a Reply