ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί εορτών και επίσκεψης Τσίπρα

0

 

PANTESτου Θανάση Παντέ

«ΟΛΟ και εξαπλώνεται -ειδικά τούτες τις μέρες- η συνθήκη των μεταβολών και της αστάθειας, της σύγχυσης· φευγαλέοι οι πλείστοι γλιστράμε από το ένα άκρο στο άλλο έρμαια των στιγμών και των αλλαγών, λεία του κατά Πίνδαρο δολίου αιώνος (του πανούργου χρόνου).

ΑΔΟΛΕΣΧΙΕΣ και αμετροέπειες, παλιλλογίες και φληναφήματα χαρακτηρίζουν τον κυβερνητικό και τον αντιπολιτευτικό λόγο. Πλήρης ακινησία. Ιδού και η ακραία συμπεριφορά. Η μεν κυβέρνηση δρα σαν να είναι αντιπολίτευση, η δε αντιπολίτευση θεωρεί ότι είναι κυβέρνηση. Δηλαδή, πιάσε λύκο και καβάλα.

ΕΚΕΙΝΟ που διασώζει κάπως την ελληνική ιλαροτραγωδία, ίσως και σχιζοφρένεια, είναι οι προσπάθειες που κάνουν μερικοί ακόμη άνθρωποι να βοηθήσουν τους ανήμπορους, προσφέροντάς τους μερικά ρούχα και λίγες τροφές ώστε να νιώσουν κάποια ζεστασιά τις «γιορτινές» τούτες μέρες.

ΤΟ ΙΔΙΟ πράττουν και για τους πρόσφυγες. Αποφάσισε (;) άρα η κοινωνία ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κρατική μηχανή και ότι για να διατηρήσει κάπως τη συνοχή της οφείλει να αυτοοργανωθεί· να ομονοήσουν τα μέλη της πρώτα και στη συνέχεια να «μπαλώσουν» τον φτωχό ρουχισμό των ρακένδυτων.

ΙΣΩΣ να μη φαίνεται αυτό στην επικοινωνιοσφαίρα, πλέκεται όμως και υφαίνεται με τις πιο λεπτές κλωστές συγκίνησης. Το κράτος δεν υπάρχει πια· στην πρεμούρα του να μην ξεφύγει από τις επιταγές του ευρύτερου δυτικού πολιτικού συστήματος ξεχνά εντελώς τα φτωχά στρώματα και υπηρετεί μόνο τους λίγους εκλεκτούς που το έχουν καταλάβει.

ΕΙΝΑΙ ντροπή για τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό μια τέτοια διαιώνιση της αδικίας, που οδηγεί στη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση. Οποιος κυκλοφορεί βλέπει και καταλαβαίνει. Δεν χρειάζεται να του πουν ειδήμονες και άλλοι τι συμβαίνει γύρω μας. Ο κόσμος υποφέρει και προσπαθεί να αρπαχτεί από το ελάχιστο που αποπνέει συμπόνοια και συμπάθεια.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ χαθεί εντούτοις η αλληλεγγύη, η ανώτερη αυτή βαθμίδα πολιτισμού μιας κοινωνίας.

ΑΥΤΟ δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι απαθείς και οι αδρανείς, οι κυνικοί και οι αχάριστοι, αλλά αυτοί υπήρχαν πάντοτε· οι λίγοι σώζουν την ανθρωπότητα, αυτοί που αρνούνται να αποδεχτούν ότι είναι σκλάβοι και ηττημένοι από την απρόσωπη εξουσία (τα πρόσωπα της εξουσίας είναι απλές μαριονέτες, ούτε τη λαϊκή χλεύη δεν αξίζουν).

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ βέβαια είναι νικημένοι, όχι όμως και εσωτερικά -και είναι αυτοί που αποτρέπουν τους εμφυλίους ή τουλάχιστον προσπαθούν να μη διοχετευτεί το μίσος προς τον διπλανό αλλά προς την εξουσία την ίδια.

ΠΑΡΑΚΜΑΣΜΕΝΟ μόρφωμα το σήμερα, προσμένει κάτι ή κάποιους να το «διορθώσουν», να το βιοαναπλάσουν· η συγκυρία δεν βοηθά, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά -λύση από την εξουσία δεν πρόκειται να αναφανεί.

Η ΛΥΣΗ βρίσκεται στο βάθος του ανθρώπου, αλλά πώς να το επισκεφτεί κανείς -μάλλον πώς θα καταφέρει να ξαναβγεί στην επιφάνεια μετά απ’ αυτήν την καταβύθιση; Περαιτέρω: πώς θα αντικρίσει τον «μεταμορφωμένο» εαυτό του; Η καταβύθιση μεταμορφώνει.

ΤΟ ΝΟΣΗΡΟ, το ουτιδανό και το σκοτεινό, το βουλησιαρχικό προσωπείο της εξουσίας καλό θα ήταν να αποβληθεί, να ξεκολλήσει από το δέρμα μας, στο οποίο έχει «θρονιαστεί» σαν βδέλλα. Μόνο έτσι μπορεί το αίμα του ανθρώπου να κυλήσει ελεύθερο στις φλέβες του, ευεργετικά, θεραπευτικά· μόνο έτσι αντιμετωπίζεται η πραγματικότητα. – Εικασία.

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ δίνει απ’ τα ελάχιστα που έχει, τότε αποκτούν νόημα οι γιορτές – γελάνε ουρανός, γη, λουλούδια, όντα· κυρίως λάμπει ο άνθρωπος, ο μικρούλης μας εαυτός. Α, και η ζωή η ίδια».

***

ΑΠΟ τον Γιώργο Σταματόπουλο το κείμενο που προηγήθηκε και τον τίτλο: Γιορτές-ζωή.

ΜΠΟΡΕΙ οι γιορτές να είναι ζωή, για ορισμένους ωστόσο που δυστυχώς γίνονται ολοένα και περισσότεροι, αυτές οι μέρες δεν σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο αφού δεν έχουν ούτε την ελάχιστη δυνατότητα που να το επιβεβαιώνει καθώς οικονομικά είναι ανήμποροι να επιβιώσουν και βέβαια να χαρούν.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά είμαστε έτσι κι αλλιώς σε εορταστική περίοδο και πλέον βαδίζουμε για την πρωτοχρονιά αναζητώντας μια κάποια αισιόδοξη προοπτική στο 2017 που έρχεται.

***

ΠΕΡΑ από τις γαλάζιες εκτιμήσεις για την επίσκεψη Τσίπρα στην Καλαμάτα, οι εντυπώσεις που άφησε η παρουσία του πρωθυπουργού κρίνεται ως θετική και δεν αναφέρομαι καθόλου στις όποιες εξαγγελίες έκανε που είναι έτσι κι αλλιώς άνευ σημασίας και μπορεί να διαψευστούν ανά πάσα στιγμή.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ Τσίπρα στην Καλαμάτα κρίνεται ως θετική γιατί δεν σήκωσε τους τόνους και γενικά κινήθηκε σε χαμηλόφωνα επίπεδα χωρίς να προκαλεί, όπως κατά καιρούς έκαναν αλλοτινοί κυβερνώντες απευθυνόμενοι στα γαλαζοπράσινα στρατόπεδα.

ΑΥΤΑ για σήμερα και καλά να είμαστε.

ΟΣΟ γιατί ήταν επιτυχημένη η επίσκεψη Τσίπρα, ας όψεται το επιτελείο του που καμία σχέση δεν έχει με τους φανφαρόνους άλλων κομμάτων και κυβερνήσεων.

 

193 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply