ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ωρα μηδέν» για τα σκουπίδια της Περιφέρειας Πελοποννήσου

0

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΔΑ ΝΑ ΛΗΓΕΙ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

  • ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΣΙΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

  • Η ΜΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΣΤΕΡΗΣΕ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΚΑΤΩΤΕΡΗ των περιστάσεων αποδεικνύεται διαχρονικά η Πολιτεία, η οποία λίγες ώρες πριν τον ερχομό του 2017, αδυνατεί να βρει λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το πρόβλημα στην Πελοπόννησο είναι ιδιαίτερα έντονο, με την Περιφέρεια να έχει αναλάβει την διευθέτησή του μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Μια υπόθεση που επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κυριολεκτικά βαλτώσει, ενώ δημιουργήθηκαν διχαστικές καταστάσεις στην αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να έχει το θλιβερό προνόμιο της έσχατης, εκεί που διεκδικούσε αυτό της πρωτοπορίας!

Όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν τραγικά με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε κυριολεκτικά σε ώρα μηδέν!

Το έργο ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου είναι το πρώτο στο οποίο η χρηματοδότηση γίνεται κατά 50% από κονδύλια του ΕΣΠΑ και κατά 50% από κεφάλαια του αναδόχου, όμως βάση των νέων δεδομένων που έχουν ανακύψει για μια ακόμη φορά είναι στον… αέρα! Συγκριμένα, όπως αναφέρεται σε εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του Γ. Λιάλιου στην kathimerini.gr, χωρίς κοινοτικούς πόρους για να δημιουργήσουν υποδομές και προγράμματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων κινδυνεύουν να μείνουν οι πέντε νομοί της Πελοποννήσου, καθώς λίγο πριν το τέλος του έτους ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός δεν έχει αναθεωρηθεί, ως οφείλει, σύμφωνα με τον κανόνα της αιρεσιμότητας, προκειμένου η Περιφέρεια να μπορεί να διεκδικήσει κοινοτικά κονδύλια. Οι αρμόδιοι, πάντως, αισιοδοξούν ότι μια ολιγοήμερη καθυστέρηση δεν θα ενεργοποιήσει τον κοινοτικό «κόφτη».
Η αναθεώρηση του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στις 13 περιφέρειες της χώρας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 είναι εκτός από πολιτικό στοίχημα (για τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών) και υποχρέωση έναντι των κοινοτικών αρχών. Η λεγόμενη «αιρεσιμότητα» αφορά στην ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού για τους επιμέρους θεματικούς στόχους έως το τέλος του 2016, και είναι προϋπόθεση για την ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ.
Ετσι, τους προηγούμενους μήνες κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι έκαναν αγώνα δρόμου, χωρίς να λείπουν… τα παρατράγουδα.
Ενδεικτικά, στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην οποία είχε αποφασιστεί με διαγωνισμό η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη, ο όρος «επεισοδιακός» είναι… λίγος για να περιγράψει τον τρόπο που εγκρίθηκαν τα διάφορα στάδια της διαδικασίας: Από την πολεμική του προηγούμενου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη ενάντια στον ιδιώτη (η οποία σταδιακά «μαζεύτηκε» από την κυβέρνηση), την άτυπη διαπραγμάτευση που ακολούθησε με τον ανάδοχο του έργου (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), έως τις ταραχώδεις συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου των δήμων (ΦΟΣΔΑ) για την κατάρτιση του σχεδιασμού (που περιελάμβανε και την αποστολή εξωδίκων από τους δημάρχους που αντιτίθενται στην ανάθεση σε ιδιώτη). Το τελευταίο «επεισόδιο» ήταν η έγκριση, προ μηνός, των περιβαλλοντικών όρων του νέου σχεδιασμού, σε μια συνεδρίαση όπου επικράτησαν οι υψηλοί τόνοι.
Ως αποτέλεσμα της ταραχώδους διαδικασίας αναθεώρησης του σχεδιασμού, η χρονιά τελειώνει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου απομένει η μόνη στην οποία απομένει η εκκρεμότητα. Στην έτερη «καθυστερημένη» Περιφέρεια, αυτή του Βορείου Αιγαίου, η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση του σχεδιασμού έχει προγραμματιστεί για αύριο.
Τι θα γίνει αν, όπως όλα δείχνουν, η Πελοπόννησος δεν προλάβει την προθεσμία της αιρεσιμότητας; Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη συγκεκριμένη Περιφέρεια (έλλειψη υποδομών, παράνομες χωματερές κ.λπ.), η Κομισιόν θα δείξει κατανόηση για μια ολιγοήμερη καθυστέρηση στην έγκριση του σχεδιασμού. Αυτό που χάθηκε οριστικά είναι η δυνατότητα να υπογραφεί η σύμβαση με τον ιδιώτη και να υπάρξουν οι πρώτες απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων μέσα στο έτος, κάτι που διακαώς επιθυμούσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

Leave a Reply