ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε κέντρο υγειονομικής αναφοράς της Πελοποννήσου αναδεικνύεται το Νοσοκομείο Καλαμάτας

0

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, νέα μηχανήματα και έργα σημαντικά, όπως αυτά της εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, αλλά και της Κυπαρισσίας, με τους 10 τελευταίους, από τους πλέον σημαντικούς στόχους που είχαν τεθεί για τα νοσηλευτικά ιδρύματα εντός του 2016, να παίρνουν σάρκα και οστά. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος κάνοντας έναν μίνι απολογισμό, τουλάχιστον όσον αφορά σε αυτούς τους συγκεκριμένους στόχους, επεσήμανε πως το Νοσοκομείο μετατρέπεται σε Κέντρο Υγειονομικής αναφοράς ολόκληρης της Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο λοιπόν της αξιοπιστίας και της σχέσης εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει με το κοινό, ο κ. Μπέζος, αναφέρθηκε στην πορεία αυτών τον στόχων.  

«Ως πρώτο στόχο, πριν από δυόμισι περίπου μήνες, θέσαμε την υλοποίηση, ολοκλήρωση και παράδοση μέχρι το τέλος του έτους, του μεγάλου έργου της αναδιαρρύθμισης του ισογείου και των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας», ανέφερε ο διοικητής Γιώργος Μπέζος, ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή, σημαντική τομή στην υγεία για την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, έκανε λόγο για την άμεση ανάγκη να γίνει προμήθεια του απαραίτητου ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Ο επόμενος στόχος που είχε τεθεί από τη Διοίκηση, αφορούσε στα τρία ιδρύματα, Νιάρχος, Καπετάν Βασίλη και Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, τα οποία είχαν προχωρήσει σε μια δωρεά ώστε το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, να προμηθευτεί έναν νέο στεφανιογράφο. «Είχαμε βάλει ως στόχο να έχει, μέχρι το τέλος του έτους, ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης και να γίνει η παραγγελία του μηχανήματος», ανέφερε ο κ. Μπέζος, ο οποίος μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη με το φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του μητροπολίτη Χρυσοστόμου, τον οποίο και ευχαρίστησε. «Οι απαραίτητες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και μέσα στους επόμενους δύο μήνες, το πολύ 70 ημέρες, θα  γίνει η παράδοσή του», επεσήμαινε ο κ. Μπέζος που αναφέρθηκε και στην υλοποίηση της 1ης φάσης της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού στο προαύλιο του Νοσοκομείου, μέσα στο Νοέμβριο. «Επίσης, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση με το ΚΑΠΕ για την ολοκλήρωση και του υπολοίπου και μεγαλύτερου τμήματος», ανέφερε ο κ. Μπέζος και συνέχισε «Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, το Νοσοκομείο θα έχει εξοικονόμηση 200.000 ευρώ σε ετήσια βάση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και ωρίμανση της πρότασης μέχρι τέλη Νοεμβρίου της ολοκληρωμένης διαχείρισης του φωτισμού για τη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας. «Πρόκειται για πρόταση που προορίζεται για ένταξη στο κοινοτικό πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ μετά την άρση της αιρεσιμότητας του ΚΕΝΑΚ. Με το έργο αυτό, το Νοσοκομείο θα επιτύχει εξοικονόμηση 180.000 ευρώ ετησίως», δήλωσε ο κ. Μπέζος και μίλησε στη συνέχεια για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντολογικών όρων για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. «Παράλληλα, πρέπει να εκδοθεί από την Πολεοδομία Καλαμάτας η οικοδομική άδεια προσθήκης ορόφου 1.000τ.μ πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική. Σημειώνεται ότι η μελέτη έχει πάρει την έγκριση από το υπουργείο Υγείας πρόσφατα και ο στόχος είναι μέσα στο 2017 να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει το έργο», δήλωσε ο διοικητής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και στάθηκε στο θέμα του κληροδοτήματος Αριδά. «Μέχρι τα τέλη του έτους αξιοποιώντας τα χρήματα από την εκποίηση του κληροδοτήματος Αριδά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και η προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (μηχανήματα αιμοκάθαρσης, πολυθρόνες αιμοκάρθασης, σύστημα επεξεργασίας νερού, απινιδωτής, υπέρηχος κλπ), για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας σύμφωνα και με τη βούληση της διαθέτιδος. Ήδη ο εξοπλισμός έχει ενταχθεί στο ΠΠΥΥ 2015 και είναι όλα έτοιμα για να δημοσιευτεί ο σχετικός δημόσιος διαγωνισμός», ανέφερε ο κ. Μπέζος για τον διαγωνισμό προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η ωρίμανση της πρότασης για την αυτοδιαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων. «Μέσα στο Νοέμβριο δημοσιεύεται η διακήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια του σύγχρονου εξοπλισμού διαχείρισης. Με το έργο αυτό το Νοσοκομείο θα επιτύχει εξοικονόμηση 120.000 ευρώ ετησίως και ταυτόχρονα οριστική απεξάρτηση δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα», δήλωσε ο κ. Μπέζος που επεσήμανε πως πρώτη φορά επιχειρείται αυτή η μέθοδος σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ένας ακόμη στόχος που επετεύχθη, αφορά στην παράδοση και λειτουργία των νέων Περιφερειακών Ιατρείων Μεθώνης και Βλαχόπουλου. «Ήδη το Περιφερειακό Ιατρείο Πεταλιδίου έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί κανονικά από την προηγούμενη εβδομάδα και μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα δοθούν προς χρήση και τα άλλα δύο», τόνισε ο κ. Μπέζος ο οποίος μίλησε και για την ολοκλήρωση, το αμέσως επόμενο διάστημα, οκτώ νέων μόνιμων  διορισμών σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, 5 για την Καλαμάτα και συγκεκριμένα, Αναισθησιολογίας, Γαστρεντερολογίας, ΜΕΘ και 2 Παθολογίας και 3 για την Κυπαρισσία, Παθολογίας, Καρδιολογίας και Ορθοπεδικής. «Ήδη η διαδικασία βρίσκεται στην προθεσμία τυχόν ενστάσεων και πολύ σύντομα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Κρίσεων για τα τελικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής των δύο μονάδων.

Ήδη, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις μέχρι τα τέλη του έτους 20 νοσηλευτριών, 7 τραυματιοφορέων, 7 ραδιολογίας-ακτινολογίας και 2 ιατρικών εργαστηρίων σύμφωνα με τις σχετικές προκηρύξεις και ανακοινώσεις, με τον Γιώργο Μπέζο να δηλώνει την ικανοποίησή του.  

ΥΨΗΛΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2017

«Εκφράζω καταρχήν την ικανοποίησή μου διότι κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες πολλοί από τους στόχους υλοποιήθηκαν και κάποιοι άλλοι έχουν πάρει το δρόμο τους. Πρόκειται για σημαντικά ζητήματα  που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες Υγείας σε όλη την Μεσσηνία.

Το 2017 θα μας βρει μπροστά σε ένα νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό με νέους στόχους που η υλοποίηση τους θα προσθέσει ακόμη περισσότερο στην μεγάλη μας στρατηγική επιλογή.

Η καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να χτυπά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Μπροστά μας ανοίγεται μια χρονιά με πολύ  δουλειά. Ο σχεδιασμός για το 2017 που θα ανακοινώσουμε στα μέσα Γενάρη θα περιλαμβάνει υψηλούς στόχους που θα απαιτούν σκληρή δουλεία, μεγάλη θέληση και πίστη. Είμαστε αποφασισμένοι, μαζί με τον αναπληρωτή διοικητή Παναγιώτη Μπασάκο, τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου και όλους τους συνεργάτες μας να δώσουμε αυτόν τον αγώνα με αποφασιστικότητα. Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα τα καταφέρουμε. Με τη βοήθεια της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και κυρίως με την δύναμη που αντλούμε μέσα από την Μεσσηνιακή κοινωνία είμαστε αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι όλα θα πάνε καλά», δήλωσε ξεδιπλώνοντας το όραμά του για το 2017 ο Γιώργος Μπέζος.

 

 

Leave a Reply