ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη με την κυβέρνηση να… σκύβει στα προβλήματα της Μεσσηνίας!

0

 

ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ζητήματα που αφορούν στη Μεσσηνία, να βρίσκονται στο επίκεντρό τους, οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να υποδεχθούν το 2017, όπως ανέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Καλαμάτα, με αφορμή την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος, αλλά και το Τσακώνα – Καλό Νερό, το αεροδρόμιο, ο τουρισμός γενικότερα και ο τομέας της υγείας. Ο κ. Κατρούγκαλος ωστόσο, στάθηκε στα ζητήματα της ανάπτυξης, στην οποία όπως είπε επιστρέφει η χώρα, γεγονός που απασχολεί προφανώς όχι μόνο τους μεσσηνίους, αλλά όλους τους πολίτες. «Είμαστε μπροστά σε ένα νέο ιστορικό χρονικό σημείο για τη χώρα. Η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν είναι πια προοπτική, είναι επιβεβαιωμένο γεγονός, που μένει να μεταφραστεί στη ζωή του καθενός από εμάς, καθώς δεν μας αρκεί να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά να δυστυχούν οι άνθρωποι. Άμεσα συναρτάται, με το πόσο αποτελεσματική για τη χώρα θα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Είχα την ευκαιρία, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, να έχω από πρώτο χέρι άποψη  για το πώς διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί  και  μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής μας, από τις πρώτες εκλογές, να επέμβουμε και να αρχίσουμε σταδιακά να αλλάζουμε τους συσχετισμούς δύναμης στην Ευρώπη, αποδίδει καρπούς. Ήδη οι Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη έχουν επιλέξει στρατηγικά,  να απεμπλακούν από την προηγούμενη τους συμμαχία με τις συντηρητικές δυνάμεις»,  επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην βαρύτητα που δίνεται στην κοινωνία.  «Εμείς αποφασίσαμε αυτήν την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, που με θυσίες των Ελλήνων πολιτών εξασφαλίστηκαν, να την μετατρέψουμε σε μια βοήθεια στους πιο αδύναμους, όπως είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Και παρά τις προσπάθειες που επιχειρήθηκαν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την ανατροπή αυτής της επιλογής, αποδείχθηκε ότι δεν κατάφεραν να μας αναγκάσουν σε υπαναχώρηση ή να ματαιώσουν τις εξελίξεις για το χρέος.  Αντίστοιχη αισιοδοξία έχω και για την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία θα καταφέρουμε να κλείσει, με απομόνωση των ακραίων πολιτικά δυνάμεων,  χωρίς να υπαναχωρήσουμε σε θέματα όπως τα εργασιακά», είπε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αναφέρθηκε και στα ζητήματα που αφορούν στις αρμοδιότητές του και κυρίως στο «καυτό» θέμα του Κυπριακού.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
«Ξέρετε ότι συναντάται ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα, πρέπει ιδιαίτερα να διαπραγματευτεί τα θέματα που αφορούν στην κατάργηση των εγγυήσεων και προφανώς υποστηρίζουμε πλήρως, τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων και στα άλλα θέματα που αφορούν κατεξοχήν την κυπριακή πλευρά, όπως  το εδαφικό και το Συνταγματικό της διακυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος, με την τουρκική πλευρά ωστόσο να φέρει… το βάρος! «Ξέρετε όμως, ποιος είναι ο επικυρίαρχος στις σχέσεις της Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας και από ποιον εξαρτάται η τελευταία λέξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος στάθηκε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, εκτιμώντας ότι το κλίμα «γυρίζει» και ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται στις κάλπες.

ΘΑ  ΚΡΙΘΟΥΜΕ  ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ  ΚΑΙ  ΟΧΙ  ΑΠΟ  ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
«Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μια ακριβής φωτογραφία του πολιτικού σκηνικού σήμερα, με την επιφύλαξή μου δικαιολογημένη, δείχνει τη ΝΔ να ζητεί επίμονα εκλογές επειδή ξέρει ότι δεν θα γίνουν, να κινείται κάτω ή στα όρια του εκλογικού ποσοστού που πήρε, που ήταν το τρίτο χειρότερο εκλογικό ποσοστό της ΝΔ. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια αποστασιοποίηση ψηφοφόρων μας, οι οποίοι όμως δεν φαίνονται να μετακινούνται σε άλλες δυνάμεις. Ακόμη λοιπόν και αν είναι ακριβής αυτή η εικόνα, οι συμπολίτες μας αυτοί περιμένουν να δουν τις εξελίξεις, αν πράγματι θα έχουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη όπως έχουμε υποσχεθεί και κυρίως, αν αυτό που πάντα λέμε, ότι προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε την κρίση με τρόπο τέτοιο, ώστε τα βάρη να μην πέφτουν στους πιο αδύναμους και τους πιο φτωχούς, αλλά να μοιράζονται δίκαια. Εμείς να θυμίσω είχαμε υποσχεθεί τα κέρδη από την ανάπτυξη που θα έρθει να μοιραστούν και αυτά δίκαια. Είμαι πεισμένος λοιπόν, ότι όταν η οικονομία μπει σε μια διαφορετική τροχιά από αυτή που ήταν μέχρι τώρα και όταν τα οφέλη από αυτήν, διαχυθούν στην κοινωνία και η εικόνα αυτή θα αλλάξει. Δεν κυβερνάμε για να κοιτάμε τις δημοσκοπήσεις. Κυβερνάμε με βάσει τις αρχές που έχουμε, τις αρχές της Αριστεράς, θεωρώντας ότι η Ελλάδα, χρειάζεται την πολιτική αυτή που εφαρμόζουμε για να αδρανοποιήσουμε τις πτυχές του μνημονίου που δεν μας ικανοποιούν. Εκεί θα κριθούμε από τις πολιτικές που εφαρμόζουμε τις κλάπες», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος «βλέπει» εκλογές το 2019. «Εκλογές θα γίνουν το 2019», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας  στο ερώτημα  αν θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας, γεγονός για το οποίο θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα η Νομαρχιακή Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, καθώς «εγώ θα ήθελα να είμαι, αλλά είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς που αποφασίζει με βάση τις συλλογικές διαδικασίες».  Καταληκτικά και οι τρεις βουλευτές του νομού στάθηκαν στα όσα προγραμματίζονται να γίνουν στο νομό.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
«
Υπάρχει ένας συντονισμός με πρωτοβουλία της Γιώτας Κοζομπόλη και του Πέτρου Κωνσταντινέα, καθώς συμβάλω κι εγώ όσο μπορώ, παρά το γεγονός ότι έχω συγκεκριμένες κυβερνητικές αρμοδιότητες», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, με τη βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτα Αμανατίδη – Κοζομπόλη, να στέκεται στις προτεραιότητες για το νομό και να κάνει ένα σύντομο απολογισμό του 2016 που όπως είπε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. «Συνομολογήθηκε από όλους ότι δεν πάμε παρακάτω, έχει μπει τέρμα στον κατήφορο και τώρα προσπαθούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό», επεσήμανε η κα Κοζομπόλη, η οποία αναφέρθηκε στην εξολοκλήρου διάλυση του κοινωνικού κράτους το οποίο είναι και το πρώτο που πλήττεται σε περιόδους λιτότητας.  «Πλέον φαίνονται ορατά τα σημάδια της ανάπτυξης και της ανάκαμψης, βάλαμε τα θεμέλια της επαναθωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας και γενικά του διαλυμένου κοινωνικού κράτους», επεσήμανε η βουλευτής Μεσσηνίας, η οποίΑ εκτός από τον κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στον επιμέρους περιφερειακό και το τι αυτό προβλέπει για το νομό. «Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πολύ σημαντικός δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος, με την προμελέτη να παρουσιάζεται ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα και να αναζητείται  χρηματοδοτικό εργαλείο για την χρηματοδότησής της. Επίσης, τον επόμενο μήνα, παρουσιάζεται η μελέτη που  είχε αναλάβει να εκπονήσει ο Μορέας για τον δρόμο Τσακώνα – Καλό Νερό, ενώ και άλλα θέματα είναι στην ατζέντα μας, όπως το αεροδρόμιο και το Φιλιατρινό φράγμα», ανέφερε η Γιώτα Κοζομπόλη. Στα θέματα της Μεσσηνίας που είναι σε προτεραιότητα για το 2017, αναφέρθηκε και ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας.  «Ήδη δόθηκε ο Περιφερειακός, ενώ ακολουθεί το Καλαμάτα – Ριζόμυλος, το Τσακώνα – Καλό Νερό, το πρόγραμμα Υγείας αλλά και η ανάπτυξη του τουρισμού με την κα Κουντουρά να έχει ένα σχέδιο ειδικά για την Καλαμάτα και κυρίως για το αεροδρόμιο», επεσήμανε ο κ. Κωνσταντινέας. Ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Σπύρος Μωρακέα, σχολίασε τα όσα γράφτηκαν μετά την παράδοση του Περιμετρικού. «Το έργο από το 2013 και μετά είχε σταματήσει, έγινε επαναδιαπραγμάτευση, κερδήθηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ καθώς και η υποχρέωση της εταιρείας για την εκπόνηση μελετών και ακούμε δηλώσεις περί «πατρότητας». Μα έτσι γίνεται και πρέπει να σταματήσει η φθηνή αντιπολιτευτική ρητορεία της αντιπολίτευσης», δήλωσε απευθυνόμενος κυρίως στην τοπική ΝΔ ο Σπύρος Μωρακέας.  

Leave a Reply