ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βιβλία στα τέλη του 2016 και μια παρουσίαση αρχή του 2017

0

pantes325_03ΤΟΥ Θανάση  Παντέ

ΚΑΘΩΣ το 2016 αναχωρεί και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον προέρχεται η στήλη σήμερα τα σχολεία με βιβλία. 

ΒΙΒΛΙΑ λοιπόν γιατί παρά την κρίση (και στον εκδοτικό τομέα) βιβλία εκδίδεται με αμείωτη ένταση και στη χρονιά που φεύγει κυκλοφόρησαν αρκετά σε πανελλαδική κλίμακα, φυσικά και στη Μεσσηνία και σε αυτά θα σταθούμε. 

ΕΧΟΥΜΕ και λέμε λοιπόν:

«ΣΤΗ ΧΟΥΦΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ», της Αλεξάνδρας Τασηγιώργου, μια ιστορική όσο και ενδελεχής παρουσίαση των Σουλιμοχωρίων από μια νέα και πολλά υποσχόμενη συγγραφέα. 

«ΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ».  Ο Κώστας Ζωτόπουλος  στο δοκίμιό του ακτινογραφεί την ποίηση του Β.Δ. αναδεικνύοντας την πεμπτουσία της.

«Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΑ», ισχυρίζεται στο βιβλίο της η Βασιλική -Ελένη Χαϊδού και μας προτρέπει να πιστέψουμε την εκδοχή της. 

«ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΟΥΣ κ. ΣΑΤΕΡΘΓΟΥΑΙΗΤ ΙΙ». Ο Κώστας Γαρμπής επιβεβαιώνει και σε αυτά του τα ποιήματα τις λεπτές αποχρώσεις της ευαίσθητης γραφής του. 

«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΡΕΝΤΙΝΑ», ένα ακόμα οδοιπορικό του Στάθη Παρασκευόπουλου με οξυδερκές παρατηρήσεις αλλά και εγκωμιαστική γλαφυρή περιγραφή της Αρχόντισσας των Αγράφων. 

«ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΙΗΣΗ», ένα ακόμα βιβλίο του Σταύρου Καλυβιώτη όπου συνυπάρχουν αρμονικά οι στίχοι του με τη ζωγραφική του. 

«ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ»,  ένα ακόμη ενδιαφέρον λαογραφικό πόνημα από τον φίλτατο Στάθη Κακούτη.

«ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ», ένας ακόμα συλλογικός τόμος με δημιουργίες Μεσσήνιων δημιουργών που εξέδωσε η ιδιαιτέρως δραστήρια τον τελευταίο καιρό Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων. 

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΠΑΡΑΔΟΞΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ», της Χαράς Νικολακοπούλου που με έναν ιδιαίτερα οξυδερκή κριτικό τρόπο προσεγγίζει το έργο του σπουδαίου συγγραφέα, αναλύοντας και αναδεικνύοντας αχνοφώτιστες πτυχές του πλούσιου έργου του. 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ βέβαια και άλλα βιβλία που αυτή τη χρονιά κυκλοφόρησαν όπως οι «Ζωές στην καταιγίδα», του Παναγιώτη Γιαννουλέα που αποτελεί τομή στην ψυχολογική και αστυνομική λογοτεχνία και άλλα στα οποία θα αναφερθούμε την επόμενη χρονιά. 

Η ΠΡΩΤΗ παρουσίαση για το 2017 στην Καλαμάτα θα γίνει τη δεύτερη μέρα του Ιανουαρίου «στο κύμα» στις 7.30 μ.μ. και θα αφορά τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό και το πλούσιο συγγραφικό του έργο. 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ πραγματοποιείται από τον  Πολιτιστικό Αντίλογο και το βιβλιοπωλείο Βιβλιοπώλις της Δήμητρας Δημόπουλου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη. 

ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ του Ζουργού θα μιλήσουν ο Γιάννης Γονατίδης, η Γεωργία Κατσίρη και ο Σπύρος Φέγγος ενώ θα μιλήσει και θα συντονίσει ο υποφαινόμενος. 

ΑΠΟ τους πλέον αναγνωρισμένους και πολυδιαβασμένους συγγραφείς της ελληνικής λογοτεχνίας τα τελευταία χρόνια ο Ισίδωρος Ζουργός ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη. 

ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ τα οποία είναι πολυσέλιδα, εύκολα ανακαλύπτει ο αναγνώστης  σημαντικές αφηγηματικές ικανότητες εκ μέρους του, που καθιστούν τις ιστορίες που ο συγγραφέας αφηγείται συναρπαστικές, που κρατούν αμείωτη την προσοχή όσων τις διαβάζουν ενώ κεντά με περίτεχνο τρόπο την ατμόσφαιρα της κάθε εποχής, στην οποία αναφέρεται. 

Ο ΖΟΥΡΓΟΣ με το έργο του παραπέμπει στη σπουδαία γενιά των σημαντικότερων συγγραφέων που έχουν ως σημείο αναφοράς του το μυθιστόρημα τοιχογραφία με εκπροσώπους όπως Πετσάλης, Καραγάτσης, Περάνθης και άλλοι.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ δεν είναι καθόλου τυχαίο που στα βιβλία του Ισίδωρου Ζουργού η Ιστορία είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στην εκδήλωση με τη συμμετοχή του συγγραφέα. 

 

Leave a Reply