ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανοίγουν τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας

0

Με προίκα 443 εκατομμύρια ευρώ  δημόσια δαπάνη και ευρωπαϊκά κονδύλια ανοίγουν την ερχόμενη εβδομάδα και ως τα τέλη Φλεβάρη τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας –Κτηνοτροφίας με στόχο να υπάρξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική και στροφή στα αγροτικά προϊόντα ποιότητας.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο ΥΠΑΑΤ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσία των  Ευάγγελου Αποστόλου, Γιάννη Τσιρώνη, Χαράλαμπου Κασίμη και Νίκου Αντώνογλου έγινε αναφορά σε όλα τα μέτρα που αναμένονται το ερχόμενο διάστημα , μετά το πρόγραμμα, που αφορά στους Νέους Γεωργούς, στα οποία, όπως τονίστηκε, έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήσεις.
Κατά τον αρμόδιο υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου, στόχος είναι «η στροφή στην ποιότητα» ώστε να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι πληρώνει και παίρνει βιολογικό προϊόν.
Σε ότι αφορά στις απορροφήσεις κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, φωτογραφίζοντας τον αρμόδιο ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη ότι δεν είναι 5% και αποκρύβει την πραγματικότητα αλλά η Ελλάδα έφτασε στο 16%, δηλαδή πολύ πιο πάνω από άλλες χώρες της Ευρώπης. Κατά τον κ. Αποστόλου υπήρξε ρεκόρ πληρωμών «τινάξαμε τη μπάνκα στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά , με 3, 7 δις ευρώ, από πληρωμές και προηγούμενων ετών.
Από το υπουργείο εκτιμάται ότι θα υπάρξει προσέλκυση περίπου  20.000 αγροτών στο μέτρο της βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να υπάρξουν και δυνατότητες ταυτόχρονης βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης στο παρόν πρόγραμμα λύνονται ζητήματα, τα οποία αφορούν στην πολυκαλλιέργεια ή συγκαλλιέργεια , που ήταν βασικό ζήτημα των βιοκαλλιεργητών (π.χ. ελαιοκαλλιέργεια και τριφύλλι).

Leave a Reply