ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στον… αέρα η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ καθώς η ΚΥΑ για την έγκριση της Μελέτης για τα απορρίμματα «κρύβει» νέα δεδομένα

0

Στον… αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Πελοποννήσου, όχι μόνο λόγω της καθυστερημένης υπογραφής της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης,αλλά κυρίως, λόγω των νέων δεδομένων που αυτή περιλαμβάνει, καθώς γίνεται για πρώτη φορά λόγος για «δυνατότητα συμπληρωματικών μονάδων επεξεργασίας».

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε εγκαίρως, εδώ και ένα περίπου μήνα, στείλει προς έγκριση την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του περίφημου ΠΕΣΔΑ, για να εγκριθεί με τη λήψη ΚΥΑ, ώστε να συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και να προχωρήσει στην απαραίτητη αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, εντός του 2016 προκειμένου να μην κινδυνέψει το έργο και όχι μόνο. Η έγκριση της ΣΜΠΕ μπορεί να αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο μεταξύ υπουργείου, Περιφέρειας και Αναδόχου, ωστόσο η καθυστέρηση και τα νέα δεδομένα ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους.

Η «Φ» επικοινώνησε με την θεματική αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, η οποία χαρακτήρισε μεν nikolakou-kalh2θετικό οποιοδήποτε βήμα προς την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, αλλά δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την αγωνία της για τη συνέχεια, καθώς η αναθεώρηση αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά ζητήματα. Η κα Νικολάκου, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ελπίζει, να έχει εξασφαλίσει παράταση.  «Η καθυστέρηση από την κυβέρνηση, η οποία γνώριζε εγκαίρως πως έπρεπε μέχρι το τέλος του 2016 να έχουμε τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ, είναι μεγάλη. Σε ότι μας αφορά, το Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε εκφράσει την άποψή του επί της ΣΜΠΕ ένα μήνα νωρίτερα, όμως η κυβέρνηση καθυστέρησε την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, η οποία έγινε μόλις την τελευταία ημέρα του έτους, γεγονός το οποίο δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να συγκληθεί το Σώμα για να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ εντός του 2016», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Νικολάκου και συνέχισε.

«Θα πρέπει να επισημαίνουμε ότι το χρονικό διάστημα για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ εντός του 2016 ήταν οριζόντια αιρεσιμότητα, δηλαδή η μη τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος εγκυμονεί κινδύνους για όλη την επικράτεια. Υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούμε, για έργα του Ταμείου Συνοχής και του ΕΠΠΕΡΑΑ να εξασφαλίσουμε πόρους για σημαντικά έργα σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας», ανέφερε η κα Νικολάκου η οποία σε όλους τους τόνους επεσήμανε πως «ελπίζουμε να έχει φροντίσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει  σχετικές παρατάσεις σε ότι αφορά στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου , ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο άλλα έργα μέσω των παραπάνω προγραμμάτων».

 

ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ(;)

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου λοιπόν, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης δεν κατόρθωσε να συνεδριάσει και να αναθεωρήσει τον ΠΕΣΔΑ, ενώ ακόμη και τώρα το θέμα βρίσκεται στον… αέρα, καθώς στην ΚΥΑ υπάρχουν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία όπως η δυνατότητα επιπλέον μονάδων επεξεργασίας. Η «Φ» ρώτησε την κα Νικολάκου για αυτά τα νέα δεδομένα και τη στάση που θα κρατήσει επ’ αυτών η Περιφερειακή Αρχή.  «Πράγματι, απ’ ότι παρατηρήσαμε κι εμείς, στην ανάρτηση της ΚΥΑ η οποία δεν έχει επισήμως σταλεί στις υπηρεσίες μας, υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία δεν υπήρξαν στο αρχικό κείμενο και που προφανώς  πρέπει να τα εξετάσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητά τους και στη συνέχεια να συγκληθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης για να γνωμοδοτήσει», δήλωσε η θεματική αντιπεριφερειάρχης, η οποία τόνισε πως η ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Σώματος επί της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, θα καθοριστεί, ύστερα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης. «Για ‘μας, η απόλυτη τήρηση της νομιμότητας είναι το παν και αυτό απαιτούμε από όλους όσοι γνωμοδοτούν ή αποφασίζουν για το θέμα της διαχείρισης», ανέφερε η κα Νικολάκου, η οποία καταληκτικά τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπερβεί τη νομιμότητα».

Leave a Reply