ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έγινε η αρχή για τη σταδιακή απομάκρυνση των… σαπιοκάραβων που «πλήγωναν» την εικόνα του!

0

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ χθες, επιτέλους, μετά από καιρό από το λιμάνι της Καλαμάτας, το πλοίο «Mesogio» το οποίο είχε κατασχεθεί, με το νέο ιδιοκτήτη, την εταιρεία Ιγνάτιος Σπανόπουλος Ναυτιλιακή Εμπορική και Τεχνική ΑΕ, να προχώρα στην απομάκρυνσή του. Το πλοίο, πωλήθηκε κατόπιν διαγωνισμού που διεξήγαγε ο ΟΔΔΥ στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου έναντι 30.100 ευρώ, με τιμή εκκίνησης τις 20.000 ευρώ.

Ο Δήμος Καλαμάτας, με παραστάσεις και έγγραφα του δημάρχου, καθώς και με ενέργειες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, προέβη σε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες, προκειμένου να απελευθερωθεί ο λιμένας από ένα σκάφος που τον δυσφημούσε, τον ρύπαινε και δυσχέραινε την εμπορική και επιβατική λειτουργία του. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χάρης Βγενής, «θα ακολουθήσει η απομάκρυνση των υπολοίπων κατασχεθέντων σκαφών, καθώς έχει ξεκινήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία για το “Alamir Mustafa”, το “Simone” και ένα ανώνυμο ξύλινο σκάφος τύπου πάσαρα». Όσον αφορά στο πλοίο “GENC 3”, ο κ. Βγενής επεσήμανε πως «θα γίνει δίκη που θα αποδώσει ή όχι σε ναυτιλιακή εταιρεία την ιδιοκτησία του σκάφους και κατόπιν θα είναι δυνατή η απομάκρυνσή του». Αν όλα πάνε καλά, οι χρονοβόρες και πολύπλοκες αυτές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της φετινής θερινής περιόδου, προκειμένου να απελευθερωθεί το λιμάνι της Καλαμάτας από τα παραπάνω σκάφη, ώστε τα ολιμάνι να αποκτήσει τη… χαμένη του αίγλη, άλλωστε αναμένονται και τα νέα δεδομένα μετά την υπογραφή του Master Plan

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ MASTER PLAN

Η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της κοινοπραξίας που ανεδείχθη μειοδότρια σε σχετικό διαγωνισμό, σχετικά με το έργο επικαιροποίησης του master plan του λιμανιού, υπεγράφη τον περασμένο μήνα. Η συνολική προεκτιμώμενη αμοιβή ανέρχεται σε 650.381,00 ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης ή η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι 24 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού. Υπενθυμίζεται ότι με ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας η μελέτη έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, απ’ όπου θα προέλθει η χρηματοδότηση της σύμβασης και αφορά αφενός στην επικαιροποίηση του εγκεκριμένου προγραμματικού σχεδίου (master plan) του λιμένα Καλαμάτας και αφετέρου η εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης λιμενικών έργων και οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής Η/Μ εγκαταστάσεων, η σύνταξη μελέτης ΣΑΥ – ΦΑΥ και η σύνταξη τευχών δημοπράτησης. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι δυνατή η ένταξη του λιμανιού της Καλαμάτας σε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα για την εκτέλεση έργων.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply