ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ανάγκη της αυτογνωσίας, περί ΔΕΠΑΚ-ΦΑΡΙΣ κ.ά.

0

PANTESΤΟΥ  Θανάση  Παντέ 

«Η ΘΑΝΑΣΙΜΗ σειρά των «πραγμάτων». Ο Prince μόλις 58. Ο Ντέιβιντ Μπάουι στα 69. Ο Λέοναρντ Νόρμαν Κοέν πλήρης ημερών, στα 82. Και ο βενιαμίν της «θανάσιμης» σειράς, ο Γιώργος-Κυριάκος Παναγιώτου, γνωστός ως George Michael, μόλις 53!

ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ του Κοέν, λοιπόν, ένα το «δηλητήριο» που άπαντες -ζωντανοί και νεκροί- απολαμβάνουν στη διάρκεια της καριέρας τους: addiction. Εξάρτηση!

ΑΠΟ ΤΙ; Φυσικά από πάσης φύσεως ουσίες. Από αχαλίνωτο ιδιωτικό βίο. Από αμφισεξουαλικές επιδόσεις. Από οτιδήποτε εξάπτει τη φαντασία των «κοινών θνητών». Και που δεν τολμούν να πειραματιστούν με όλα αυτά. Γι’ αυτό stars. Γι’ αυτό ιδιαίτεροι. Γι’ αυτό πασίγνωστοι. Γι’ αυτό εκτοξεύονται στα charts ολόκληρου του ντουνιά!

ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ η δημοσιότητα. Αυτή είναι η εξάρτηση όλων των εξαρτήσεων. Η καθημερινή, ασταμάτητη παρουσία. Η επιβεβαίωση της ύπαρξής μου. Η πόζα μου. Η επιτυχία μου. Η διασημότητά μου. Η εξουσία μου. Το «βασίλειό» μου. Η μαγεία μου. Το χάρισμά μου. Η θεότητά μου. Η μοναδικότητά μου. Η αιωνιότητά μου. Οι οπαδοί μου. Οι «υπήκοοί» μου. Οι θεατές μου. Τα τραγούδια μου. Οι ταινίες μου. Τα βραβεία μου. Η «αυτοκρατορία» μου!

Η ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ τρέφει το «εγώ». Το τρέφει ασταμάτητα. Το «εγώ» είναι παμφάγο. Το «εγώ» μετατρέπεται σ’ ένα αχόρταγο τέρας. Το «εγώ», σταδιακά, ροκανίζει τα σπλάχνα κάθε χαρακτήρα. Το «εγώ» επιβάλλει τα πάντα. Να τρέχεις ιλιγγιωδώς. Να δοκιμάζεις ναρκωτικά. Να κοιμάσαι με άντρες, γυναίκες, κορίτσια, αγόρια, ακόμα και με τετράποδα. Με τα πάντα. Το «εγώ» επιθυμεί απ’ όλες και όλους να φλερτάρουν, να γουστάρουν, να υποκλίνονται, να φαντασιώνονται με κάθε σταρ. Αυτό είναι όρος ύπαρξης ζωής και θανάτου. Μπροστά σ’ αυτή την ασταμάτητη διαδικασία η απλή φιλαρέσκεια κάθε «κοινού θνητού» είναι Μίκι Μάους!

Η ΓΚΡΕΤΑ ΓΚΑΡΜΠΟ για να αποφύγει τον μονόδρομο προς τον θάνατο εγκατέλειψε νέα την κινηματογραφική της καριέρα. Αποσύρθηκε και έζησε. Η Μέριλιν, αντιθέτως, κατανάλωσε και καταναλώθηκε. Διαλύθηκε και «εξαερώθηκε». Η Μέριλ Στριπ προστατεύεται και θωρακίζεται από το οικογενειακό κουκούλι της.

Ο ΦΡΑΝΚ ΣΙΝΑΤΡΑ ήταν τόσο αχαλίνωτος και τόσο ασύδοτος που όταν έπαιζε πόκα σε κάποιο καζίνο της μαφίας τού άρεσε να του κάνει κάποια γκρουπιέρισσα πεολειχία κάτω από το τραπέζι. Η Αντζελίνα Τζολί βρήκε αποκούμπι στις φιλανθρωπικές της εξορμήσεις!

ΟΛΟΙ, μα όλοι οι stars εκτροχιάζονται όπως το Τουπόλεφ που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα. Ετσι συμβαίνει το εξής σουρεαλιστικό. Ολοι αυτοί οι επίγειοι ημίθεοι εξαρτημένοι απ’ όλα. Αν και ζάπλουτοι. Αν και διάσημοι. Αν και καταξιωμένοι. Αν και μοναδικοί!

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ένα και μοναδικό: όσο περισσότερο εξαρτημένος από τα «έξω» τόσο «μέσα» είσαι διαλυμένος. Γιατί με τίποτα δεν είσαι ευχαριστημένος. Ετσι, από το περισσότερο στο ακόμα περισσότερο. Και όσο περισσότερο τόσο αδειάζεις από εσωτερικό περιεχόμενο!

Η ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ, μια ασταμάτητη μηχανή που αλέθει διασημότητες. Σήμερα εσύ, αύριο ο άλλος, μεθαύριο κάποιος άλλος. Και πάει λέγοντας. Στο τέλος σε κηδεύουν. Στο τέλος οι δημοσιογράφοι σε αποθεώνουν. Στο τέλος οι οπαδοί με δάκρυα στα μάτια σε συνοδεύουν. Στο τέλος όλοι σε μνημονεύουν. Και ύστερα σε ξεχνάνε!

ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ του Τζιμ Τζάρμους ο ήρωας έλεγε: «Οποιος πιστεύει ότι είναι σπουδαίος ας επισκεφθεί το νεκροταφείο της γειτονιάς του». Αυτή και η δική μου συμβουλή για το 2017. Η αυτογνωσία, σωτηρία μοναδική!».

***

ΑΠΟ τον Δημήτρη Δανίκα τα προηγηθέντα με αφορμή τη νέα χρονιά με τον τίτλο «Like a star». 

ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ η εκτυφλωτική λάμψη της δημοσιότητας που παραταΐζει το «εγώ» και τελικά καταστρέφει όσους το τρέφουν υπερβολικά. 

ΤΟ  2017 είναι εδώ και σίγουρα η αυτογνωσία είναι αναγκαία και επιτακτική προτεραιότητα για όλους μας. 

***

«ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ της ΔΕΠΑΚ θυμήθηκε ο Μπάμπαρος με άρθρο του και ως εκ τούτου είχε την τιμητική του χθες στη δεύτερη σελίδα της «ΦΩΝΗΣ». 

ΔΕΠΑΚ και δεκαετία του ’80 και περασμένα μεγαλεία ασφαλώς και φυσικά καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα,  που την εκφράζει, υποτίθεται, στον πολιτισμό η ΦΑΡΙΣ με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια. 

ΑΛΛΟ ΔΕΠΑΚ κι άλλο ΦΑΡΙΣ, μην τρελαθούμε κιόλας! 

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ με ενδιαφέρον το επόμενο σχετικό σημείωμα του Μπάμπαρου μόλις του το επιτρέψουν οι πολλές ασχολίες του. 

***

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ότι ξαφνιάζει το ενδεχόμενο συμπόρευσης Ζωής και Κυριάκου που έγραψα σε χθεσινό σχόλιο στη σελίδα 3 της «ΦΩΝΗΣ», αλλά μην το αποκλείετε καθόλου φίλτατοι.

ΑΛΛΩΣΤΕ και τους δύο τους συνδέει ο κοινός αντίπαλος που ακούει στο όνομα Αλέξης.

 

117 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply