ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοκ στους επαγγελματίες εστίασης από την αύξηση του φόρου στον καφέ!

0

 

 

 

 ΣΑΡΚΑ και οστά παίρνουν τα μέτρα που ψήφισε τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση, καθώς οι αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα, σταθερή τηλεφωνία, ΦΠΑ στα νησιά και καφέ, είναι πλέον γεγονός. Οι ανατιμήσεις και οι νέοι φόροι σε βασικά προϊόντα, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη ζωή όλων και φυσικά όχι μόνο των καταναλωτών, αλλά κυρίως των επαγγελματιών. Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες στην εστίαση, καθώς καλούνται διαρκώς να απορροφούν τις αυξήσεις, τη στιγμή που και η κατανάλωση καταγράφεται μειωμένη. «Ξέρουμε ότι θα είναι ένας πολύ χειρότερος χρόνος, σε οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο, ζούμε σε μια χώρα που κατατρέχει τον επαγγελματία εδώ και χρόνια και στον δικό μας τον κλάδο, η απόφαση της κυβέρνησης όσον αφορά τις αυξήσεις στον καφέ, προφανώς και θα επηρεάσει», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης του νομού Μεσσηνίας Ανδρέας Ζαγάκος, ο οποίος όσον αφορά στο νέο φόρο στον καφέ, επεσήμανε πως θα βαρύνει κατά κύριο λόγο τις εταιρείες. «Το κύριο βάρος βέβαια στον καφέ, θα τον σηκώσουν οι εταιρείες εισαγωγών, με τα χρήματα να είναι πραγματικά δυσβάσταχτα. Όπως έγινε αντιληπτό, οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, έφεραν τους ανθρώπους του καφέ σε τραγικά δύσκολη θέση, αφού στις 29 Δεκεμβρίου το βράδυ, στο κοινοβούλιο, ψηφίστηκε να κάνουν φορολογικές αποθήκες. Δηλαδή, εισαγωγέας επαγγελματίας ο οποίος θα είχε προνοήσει, γιατί αυτό είναι το εμπόριο, να έχει αποθήκη ή κάποια πράγματα, για να μπορέσει να λειτουργήσει και τον επόμενο καιρό ανταγωνιστικά στην αγορά και να στηρίξει τις επιχειρήσεις σαν τις δικές μας, που τον στηρίζουν τόσα χρόνια, δεν μπορεί να το κάνει πια, καθώς την αποθήκη του, την εντάσσει και την φορολογεί το υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση και μιλάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα πολλά καφεκοπτεία δυστυχώς, να κινδυνεύουν να καταστραφούν», επεσήμανε ο κ. Ζαγάκος που έκανε λόγο για τραγική κατάσταση και την ανάγκη οι επαγγελματίες της εστίασης να απορροφήσουν την αύξηση ώστε να μη δουν κι άλλο να μειώνεται η κατανάλωση.

ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΟΥΝ ΤΗΝ  ΑΥΞΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

«Προφανώς και η πρώτη ύλη ακριβαίνει, άρα θα αναγκαστούν πάρα πολλά καφέ, καφενεία και καφετέριες, να απορροφήσουν έστω και αυτή τη μικρή αύξηση που θα υπάρχει στη μερίδα του καφέ», δήλωσε ο πρόεδρος των επαγγελματιών εστίασης, ο οποίος υπενθύμισε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε συνολικά το πρόβλημα και όχι αποσπασματικά. Αφορισμοί του στυλ, «έλα μωρέ 5 λεπτά η μερίδα ακρίβυνε, θέλετε εσείς να ακριβύνετε τον καφέ…» δεν ισχύουν… Έχει ακριβύνει πάρα πολλά 5λεπτα η μερίδα τα τελευταία χρόνια και πάρα πολλοί προσπαθούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους. Με αυτή τη λογική λοιπόν και η επόμενη φοροκαταιγίδα που έρχεται, γιατί ο καφές είναι μια παρωνυχίδα, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά με κυρίαρχα αυτό της ανεργίας που παραμένει και που δεν δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μπορούν να καταναλώνουν στην ελεύθερη αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαγάκος.

 

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ «ΠΑΤΗΣΑΝ» ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Η αύξηση του φόρου στον καφέ, ήρθε κατά τις επιταγές των δανειστών με δεδομένη την αυξημένη κατανάλωση του προϊόντος στη χώρα μας και κυρίως λόγω της πολύ μεγάλη κατανάλωσης του στιγμιαίου καφέ, με τους Έλληνες να έχουν τα πρωτεία. «Τα στοιχεία, κάποιοι τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν», ανέφερε με νόημα σχολιάζοντας το γεγονός ο Ανδρέας Ζαγάκος και συνέχισε. «Λένε ότι υπάρχει αύξηση των καφέ και του καφέ στην Ελλάδα, ωραία. Ανοίγουν πάρα πολλά καταστήματα, όμως κανένας δεν αναφέρεται στα χιλιάδες που κλείνουν, καθώς ο μέσος όρος ζωής των καταστημάτων μας, δεν ξεπερνάει τα δυόμισι με τρία χρόνια, τα περισσότερα αλλάζουν οι ιδιοκτησίες ή κλείνουν. Αυτό λοιπόν, σημαίνει ότι δεν είναι ένας υγιής κλάδος, απλά δίνει ένα διέξοδο αυτόαπασχόλησης και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Προφανώς απασχολεί και εργαζόμενους, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία, αφορά στο διέξοδο που προσπαθούν να βρουν νέοι άνθρωποι οι οποίοι συνεταιρίζονται δύο – τρεις και ανοίγουν ένα καφέ, αυτοί δεν αντιμετωπίζονται ως μικροεπαγγελματίες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν το μεροκάματό τους, αλλά ως επαγγελματίες που δημιουργούν το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Είναι γελοίο, είναι απαράδεκτο, να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο και να θεωρείται ο κλάδος ο νούμερο ένα στη φοροδιαφυγή και στην φοροαποφυγή. Αυτό μας θλίβει και μας δημιουργεί ένα προηγούμενο που πρέπει να βρισκόμαστε κάθε μέρα απολογούμενοι απέναντι στους πελάτες μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Μεσσηνίας Ανδρέας Ζαγάκος, ο οποίος επεσήμανε πως προφανώς, αυτή, δεν είναι η αλήθεια, ενώ αναφέρθηκε και στην μειωμένη πια κατανάλωση, κάτι που για τα δεδομένα της εποχής, καταγράφηκε ακόμη και την περίοδο των γιορτών.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

«Παρότι η Καλαμάτα, τουλάχιστον ξενοδοχειακά, δεν γέμισε από κόσμο, παρατηρήθηκε μια αυξημένη κίνηση τις συγκεκριμένες ημέρες, ανήμερα κυρίως και την παραμονή των γιορτών. Ο καιρός επίσης, δεν βοήθησε πάρα πολύ, αν αφαιρέσουμε δύο – τρεις καλοκαιρινές ημέρες που πραγματικά θύμισαν την Καλαμάτα κλιματολογικά, των περασμένων ετών, το κρύο ήταν αρκετό, ο αέρας έντονος», επεσήμανε ο κ. Ζαγάκος, ο οποίος τόνισε πως ο τζίρος, σε καμία περίπτωση δεν έφτασε αυτόν των προηγούμενων χρόνων. «Βοήθησε στην κάλυψη κάποιων υποχρεώσεων της τελευταίας στιγμής, αλλά έχουμε μπροστά μας, έναν πολύ δύσκολο χειμώνα που και οι υποχρεώσεις θα είναι μεγάλες και είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει συρρίκνωση της καταναλωτικής δύναμης του κόσμου. Έτσι λοιπόν, νομοτελειακά, πάμε σε μια δύσκολη χρονιά, παρότι θα προσπαθήσουμε να αισιοδοξήσουμε πάλι, αναμένοντας ένα καλό καλοκαίρι για να μπορέσουμε να ανακυκλώσουμε τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Ανδρέας Ζαγάκος που απάντησε δυστυχώς, θετικά στο ερώτημα αν η κίνηση στα καφέ, που αποτελούσαν χρόνια τώρα τη μοναδική διασκέδαση του Έλληνα, καταγράφεται μειωμένη. «Εγώ προσωπικά, στο δικό μου χώρο έχω πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα όπου άνθρωποι, φίλοι και πελάτες χρόνια, μου το έχουν διευκρινίσει ευθέως, λέγοντάς μου «μη νομίζεις ότι πάμε αλλού και δεν ερχόμαστε σε ‘σένα, απλά έχουμε περιορίσει σε δύο – τρεις καφέδες την εβδομάδα, τις εξόδους μας, καθώς σε ετήσια αναγωγή, βγάζουμε τα τέλη κυκλοφορίας ή μια δόση του ΕΝΦΙΑ», επεσήμανε ο πρόεδρος των επαγγελματιών εστίασης, περιγράφοντας ανάγλυφα την άσχημη κατάσταση που επικρατεί λόγω της κρίσης και της λήψης μέτρων και στον συγκεκριμένο κλάδο.

 

 Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

 

Leave a Reply