ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Σρι Τσινμόι και η παγκόσμια συνάντηση των φίλων του στην Καλαμάτα

0

PANTESΤΟΥ  Θανάση  Παντέ

Ξεκίνησε από πολύ μακριά ο Σρι Τσινμόι για να φτάσει να γίνει αυτό που θεωρούν οι φίλοι και οπαδοί του ότι είναι. 
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ φέτος δέκα χρόνια από το θάνατό του και φυσικά μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως εκείνοι που ασπάζονται τη φιλοσοφία του αυξάνονται σταθερά σε διεθνές επίπεδο. 
ΓΙΑΤΙ ο Σρι Τσινμόι υπήρξε φιλόσοφος και πρωτίστως βέβαια ποιητής που μέσα από την ποίησή του εξέφρασε τη φιλοσοφία του, που είναι η παγκόσμια ειρήνη και φιλία των λαών. 
Ο ΣΡΙ ΤΣΙΝΜΟΪ υποστηρίζει,  και εκεί βρίσκεται η πεπτουσία της φιλοσοφίας του, πως «δεν μπορεί να υπάρξει παγκόσμια ειρήνη αν δεν υπάρξει μέσα μας ειρήνη». 
ΛΕΕΙ ακόμα πως η παγκόσμια ειρήνη δεν θα επιτευχθεί ποτέ μόνο μέσω των πολιτικών, αλλά από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και σε προσωπικό επίπεδο. 
ΑΥΤΑ και άλλα πολλά λέει ο Σρι Τσινμόι, που ενδεχομένως να μη θεωρούνται πρωτότυπα, αλλά βεβαίως εκείνο που έχει σημασία σε τελική ανάλυση είναι ο τρόπος που λέει κάποιος κάτι και πως αυτά που λέει φτάνουν σε εκείνους που θέλουν να τα ακούσουν. 
ΕΚΕΙΝΟΙ λοιπόν που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν και τελικά να αποδεχθούν αυτά που ο Σρι Τσινμόι λέει, είναι αρκετές χιλιάδες σε όλο τον κόσμο και οι οποίοι ενστερνίζεται τις απόψεις του, έχουν κάνει τη ζωή τους μια συνεχή διαδήλωση υπέρ της ειρήνης. 
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ανθρώπους υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με καλή καρδιά όπως οι ίδιοι τονίζουν χαρακτηριστικά, που κάνουν ταξίδια σε όλο τον κόσμο για να εκφράσουν τα πιστεύω τους. 
«ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ αγαπούν να ταξιδεύουν, εγώ ταξιδεύω προς την αγάπη», συνήθιζε να λέει ο Σρι Τσινμόι και οι φίλοι και μέλη των οργανισμών που ο ίδιος ίδρυσε,  φροντίζουν να το κάνουν πράξη. 
ΕΤΣΙ κάθε χρόνο τις μέρες των Χριστουγέννων επιλέγουν μια χώρα και πραγματοποιούν την παγκόσμια συνάντησή τους. 
ΦΕΤΟΣ διάλεξαν την Ελλάδα και επέλεξαν την Καλαμάτα για τις εκδηλώσεις τους και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε μαζί τους χάρη στην καθοριστική συμβολή της διερμηνέως τους Ειρήνης Σκούλη, η οποία ήταν εκείνη που τους πρότεινε την Καλαμάτα για να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους και η πρότασή της αποδείχτηκε τελικά εξαιρετική επιλογή, όπως και οι ίδιοι επεσήμαναν στις συζητήσεις μας, αφού βρήκαν ανταπόκριση τόσο από τη Μητρόπολη που τους έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως ένα θρησκευτικό δρώμενο με εκκλησιαστικούς ύμνους, όσο και στο Δήμο, που τους παραχώρησε το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου για μια θεατρική τους εκδήλωση. 
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία της πόλης, υπήρξε εξαιρετική φιλοξενία, όπως τόνισαν στις συζητήσεις μας στο Elite City Resort όπου κι έμεναν οι περισσότεροι και πραγματοποιούσαν τα σεμινάριά τους.
Ο ΣΡΙ ΤΣΙΝΜΟΪ γεννήθηκε το 1931 και πέθανε το 2007 και από το 1964 στις ΗΠΑ όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ανέπτυξε σε υψηλό επίπεδο την τέχνη του διαλογισμού, δημιουργώντας συγχρόνως πλούσιο συγγραφικό έργο. 
ΕΧΕΙ ιδρύσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μαραθωνοδρόμου 5.000 χλμ. που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και διαρκεί 52 ημέρες. 
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ είχε έρθει κι έτρεξε τρείς φορές ενώ κατ’ επανάληψη είχε εκδηλώσει την αγάπη του στη χώρα μας και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. 
Ο ΣΡΙ ΤΣΙΝΜΟΪ έχει επίσης ιδρύσει πολλά Κέντρα Ειρήνης παγκοσμίως και επίσης έχει καθιερώσει διεθνώς το θεσμό της Λαμπαδηδρομίας που σε ορισμένες χώρες θεωρείται πλέον εθνική εορτή. 
ΠΟΛΥ σημαντικός επίσης είναι ο Οργανισμός Ανθρωπιστικής Βοήθειας που έχει ιδρύσει ενώ τα μέλη και οπαδοί του Σρι Τσινμόι πηγαίνουν από χώρα σε χώρα μεταδίδοντας το μήνυμα της ειρήνης. 
Ο ΣΡΙ ΤΣΙΝΜΟΪ έκανε συχνές παρεμβάσεις στον ΟΗΕ ως προσκεκλημένος ομιλητής και υπήρξε φίλος με σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Μαντέλα, ο Γκορμπατσόφ, ο Μοχάμετ Αλη, ο Καρλ Λουϊς, η πριγκίπισσα Νταϊάνα ενώ πολύ καλές σχέσεις είχε και με τους ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας και τους εκάστοτε Πάπες. 
ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ να τονίσω πως η παρουσία των φίλων και οπαδών του Σρι Τσινμόι στην Καλαμάτα είχε και οικονομικά θετικό αντίκτυπο, αφού οι ίδιοι ενθουσιάστηκαν με τα τοπικά προϊόντα και έσπευσαν να προμηθευτούν αρκετά απ’ αυτά. 
ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ πάντως να ξανάρθουν ορισμένοι απ’ αυτούς πάλι προς περιοχή, για την οποία δήλωσαν τα καλύτερα και δεν έκρυψαν το θαυμασμό τους. 
ΕΙΣ το επανιδείν φίλτατοι.

168 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply