ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε φάση έξαρσης μπαίνει η εποχική γρίπη!

0

 

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, καθώς όπως όλα δείχνουν μπαίνουμε… σε φάση «έναρξης» της γρίπης με την κορύφωσή της, να αναμένεται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και τους ειδικούς να επισημαίνουν πως ποτέ δεν είναι αργά για το εμβόλιο. «Έστω και τώρα οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να remhεμβολιαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στη «Φ», η γενικός οικογενειακός ιατρός Κατερίνα Ρέμη, η οποία επεσήμανε πως «με τα μέχρι τώρα, επιστημονικά δεδομένα, το πιθανότερο είναι να επικρατήσει ο υπότυπος Α (Η3Ν2)». 
Η ιδιότητά του, σύμφωνα με την κα Ρέμη, είναι ότι έχει την τάση να προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους, μια ομάδα που πρέπει να εμβολιάζεται, όπως επίσης, οι χρόνια πάσχοντες και οι επαγγελματίες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Μέχρι σήμερα, σε όλη τη χώρα, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν καταγραφεί δέκα σοβαρά κρούσματα, εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένας θάνατος, από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α. Το κρούσμα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Η γενικός οικογενειακός ιατρός Κατερίνα Ρέμη, δηλώνει πως «ο αντιγριπικός εμβολιασμός και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη» και συστήνει για την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης, έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωσή της.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply