ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο… βρόντο τα αιτήματα των αγροτών που προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις!

0

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ έθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αγρότες από όλη τη χώρα. «Είχαμε μια διεξοδική και ζωηρή συζήτηση με εκπροσώπους του αγροτικού χώρου θα έλεγα απ’ όλη την Ελλάδα. Και βέβαια αντιλαμβάνεστε όταν ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος αρχίζει και ζωηρεύει ήταν ουσιαστική γιατί πάνω απ’ όλα αυτό που προέχει είναι ο διάλογος, ένας διάλογος που μερικές φορές μπορεί να γίνεται και με εντάσεις, δεδομένου των προβλημάτων που υπάρχουν στον αγροτικό χώρο», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Αποστόλου και συνεχίζοντας ανέφερε. «Από τη δική μας πλευρά, κατέστη σαφές ότι και αυτά που έχουμε κάνει στον αγροτικό τομέα από τις πληρωμές μέχρι τη διαχείριση των προγραμμάτων ανάπτυξης του αγροτικού χώρου μέχρι και αυτά που σχεδιάζουμε άμεσα τους επόμενους μήνες, εμείς πιστεύουμε ότι δημιουργούν μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, ένα περιβάλλον που για τον αγροτικό χώρο είναι πολύ ιδιαίτερο σε σχέση με αυτά που βιώνει η υπόλοιπη κοινωνία. Από εκεί και πέρα είναι θέμα δικό τους πώς θα κινητοποιηθούν, τις μορφές που θα επιλέξουν, εμείς από την δική μας πλευρά συνεχίζουμε ένα έργο που ήδη τουλάχιστον όλη η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι στον αγροτικό χώρο έχει φέρει πλέον ουσιαστικά αποτελέσματα».

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του, τονίζοντας ότι «ο κ. Αποστόλου δε συμφώνησε σε τίποτα από αυτά που προτείναμε. Μας δήλωσε ότι τα χέρια του είναι δεμένα λόγω του μνημονίου και ότι δε μπορούμε να το ανατρέψουμε. Υπάρχουν κάποιες προθέσεις από την πλευρά του υπουργού για κάποιες ρυθμίσεις στο μέλλον. Εμείς όμως θα επιστρέψουμε στις βάσεις μας και προσεχώς στον Πλατύκαμπο (μπορεί και εντός Σαββατοκύριακου) θα συζητήσουμε όπως κάνουμε πάντα για να πάρουμε αποφάσεις». Στην ίδια κατεύθυνση, ήταν και οι δηλώσεις του εκλεγμένου μέλους της τριτοβάθμιας επιτροπής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης Ιεράπετρα Μιχάλης Μαλλιωτάκης, επισημαίνοντας ότι «βρεθήκαμε στο υπουργείο εκπρόσωποι από όλη την παραγωγική χώρα την Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη, καταθέτοντας τους προβληματισμούς μας. Ο κ. Αποστόλου, είπε πως δεν μπορεί να παρεκκλίνει του μνημονίου, δε μπορεί να αλλάξει κάτι στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, δεν μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή. Μας είπε ότι του δένει τα χέρια το μνημόνιο. Σε επιμέρους ζητήματα και προβλήματα που αφορούν συγκεκριμένες περιφέρειες πήραμε κάποιες θετικές προθέσεις αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζουμε “προθεσόμετρο” στην πολιτική δεν υπάρχει. Η πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δε καταλήγουμε σε κάποιο». Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο κ. Μαλλιωτάκης ανέφερε, «αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σαν φορείς σε επίπεδο χώρας είναι να έχουμε ομόνοια, ομοψυχία, σύνεση, ώστε να μπορούμε να συνεννοούμαστε και να βρίσκουμε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί  τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονίων ή αυτά που έχουμε αφήσει και έχουν σαπίσει και βαλτώσει και έχουν καταστρέψει την αγροτική πολίτική της χώρας. Μία αγροτική πολιτική η οποία παλεύει για τη διατροφική επάρκεια του τόπου μας.

Ο αγρότης είναι λειτούργημα δεν είναι επάγγελμα. Δεν μπορείς να βάλεις τον αγρότη που παλεύει καθημερινά με θεούς και δαίμονες στην ίδια μοίρα με ένα καταστηματάρχη που δουλεύει εντός οικήματος», δήλωσε με νόημα ο εκπρόσωπος των αγροτών και στάθηκε στα επόμενα βήματα.

 ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θα γυρίσουμε στις Περιφέρειές μας για να συζητήσουμε πότε θα βγούμε σε εθνικό επίπεδο όλοι οι αγρότες ενωμένοι για να καταφέρουμε την ανατροπή του μνημονίου. Δε τα έχουμε με καμία κυβέρνηση ποτέ δεν ήμασταν χρωματισμένοι και κομματισμένοι πρεσβεύουμε λευκό συνδικαλισμό και ενεργούμε κατά των μνημονίων που έχουν καταστρέψει τη χώρα μας. Δε μιλάμε για κλείσιμο δρόμων. Αυτό τουλάχιστον έχει αποφασίσει η Κρήτη. Δε θα κλείσουμε, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και δε βρισκόμαστε απέναντι στους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες της χώρας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί οι αγρότες της χώρας».

Οι αγρότες έφτασαν στο υπουργείο περίπου στις 12:15, ενώ μια ώρα νωρίτερα, μετέβησαν στην Βουλή όπου κατέθεσαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Μέσω της επιστολής τους επισημαίνουν πως η συζήτηση στη Βουλή είναι επιβεβλημένη, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή, όσον αφορά στην εθνική οικονομία και δυστυχώς έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές και μειώσαμε τις εξαγωγές. Δεδομένου ότι έχουμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, ώστε ως χώρα να είμαστε παραγωγική και αυτάρκης» αναφέρουν οι αγρότες μεταξύ άλλων στην επιστολή, ενώ χαρακτηρίζουν αντιπαραγωγικό το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί με το κόστος παραγωγής στη χώρα και τονίζουν πως πρέπει να προστατευτούν η ζωική και φυτική παραγωγή «διότι πάνω σ’ αυτές βασίζεται η διαμόρφωση της οικονομικής ευημερίας μιας χώρας».

597 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply