ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο εμβληματικό κτίριο του Αγίου Νικολάου τα Γενικά Αρχεία του Κράτους που θα είναι επισκέψιμα την επόμενη εβδομάδα

0

 

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ, αναμένεται να είναι την επόμενη εβδομάδα, αν όλα πάνε καλά, το νέο κτίριο που φιλοξενεί τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Καλαμάτα. Πρόκειται για το ξεχωριστό κτίριο που βρίσκεται στο ύψος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, το οποίο πριν την μεταφορά των υπηρεσιών του Δήμου στο νέο δημαρχείο, στέγαζε στο Ληξιαρχείο. Η εξέλιξη αυτή, όπως επεσήμανε μιλώντας στη «Φ» η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. στην Καλαμάτα Αναστασία Μηλίτση – Νίκα, είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς από το 2012 είχε λήξει το μισθωτήριο συμβόλαιο για το προηγούμενο οίκημα, απέναντι από την Υπαπαντή, με αποτέλεσμα, τα Γενικά Αρχεία να είναι… κυριολεκτικά στον αέρα. «Είμαστε τυχεροί και ευγνωμονούμε το Δήμο, γιατί στη δύσκολη στιγμή, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μας παραχώρησε αυτό το εμβληματικό κτίριο της πόλης, που είναι της δεκαετίας του 1880 εκτιμώ. Είναι αρχοντικό, πολύ ωραίο και ταιριάζει με τη φύση της υπηρεσίας», ανέφερε η κα Μηλίτση – Νίκα. Το κτίριο αυτό, ήταν ιδιοκτησία του Νικολάου και της Ρεγγίνας Πανταζοπούλου, οι οποίοι ήταν ιδρυτές της Λαϊκής Σχολής. Ήταν η κατοικία τους, ως το 1952, οπότε και αγοράστηκε από το ζεύγος Γαριδη, ενώ στη συνέχεια περιήλθε στον Τσιγκο και μετά τους σεισμούς του 1986, το αγόρασε ο Δήμος Καλαμάτας, όποτε και τη δεκαετία του 90′ έγινε σπουδαία ανακαίνιση και διαμορφώθηκαν οι χώροι στα κάτω πατώματα ώστε να εξοικονομηθούν περισσότερα γραφεία. «Αυτή τη στιγμή το 90%του αρχειακού μας υλικού, έχει ταξινομηθεί στο κτίριο, και για το υπόλοιπο, σκοπεύουμε να μισθώσουμε κάποιο κτίριο κοντά, γιατί δεν επαρκεί 100%, άλλωστε είμαστε μια υπηρεσία με μια ιδιαίτερη δυναμική, δεν έχουμε μόνο αυτό το υλικό», ανέφερε η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους και συνέχισε. «Αυτός, είναι και ο στόχος μας, βρισκόμαστε διαρκώς στην διαδικασία της επέκτασης και της πρόσκλησης όλο και περισσότερων Αρχειακών Συλλόγων, είναι πολύ σημαντικό πως η υπηρεσία μας απέκτησε τη δίκη της στέγη και δεν κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στο δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μηλίτη – Νίκα, η οποία μίλησε και για την ανταπόκριση του κόσμου. «Στο βάθος χρόνου έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και έχουμε γίνει αρκετά γνωστοί στο ευρύ κοινό και κυρίως μέσα από τις εκδόσεις μας», δήλωσε η προϊσταμένη και στάθηκε σε ένα εξαιρετικά αρνητικό, συγκυριακά γεγονός.

 ΜΕ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ Γ.Α.Κ.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αυτή τη στιγμή λειτουργούν, μόλις με δύο άτομα προσωπικό, την προϊσταμένη με θέση Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και έναν διοικητικό υπάλληλο στους οποίους αποκλειστικά, έπεσε και το βάρος της δύσκολης μεταφοράς. «Σε αυτή τη δυσκολη συγκυρία της μετακόμισης, βρέθηκα μονή μου, με έναν διοικητικό υπάλληλο. Κάθε χρόνο, συνήθιζαν να αποσπούν κάποιον εκπαιδευτικό, όμως φέτος, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, δεν συνέβη αυτό. Χρειάστηκε ιεραποστολική προσπάθεια και φυσικά, να υπερβούμε τον εαυτό μας, για να γίνει αυτό που έγινε! Και δεν είναι μόνο τα οικονομικά, οι διαδικασίες ανακαίνισης, ο εγκιβωτισμός αρχειακού υλικού, αλλά και η αρχειοθέτηση του εγκιβωτισμένοι υλικού στο νέο κτίριο. Αυτή τη στιγμή είμαστε μόνο δυο υπάλληλοι, για όλα τα ζητήματα των Γ.Α.Κ.», επεσήμανε η προϊσταμένη τους, γεγονός που δικαιολογεί αν μη τι άλλο γιατί διήρκεσε τρεισήμισι μήνες η μεταφορά.

«Σε πολύ δύσκολες στιγμές, ο Δήμος είχε ευήκοον ους και μας βοήθησε, ωστόσο ήταν και αυτός σε φάση μετακόμισης, των υπηρεσιών του, όποτε δεν ήταν εύκολο να μας παραχωρήσει προσωπικό και να μας βοηθήσει», απάντησε στο ερώτημά μας η Αναστασία Μηλίτση – Νίκα, η οποία μας ξενάγησε στο ιδιαίτερο χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους της Καλαμάτας, στον οποίο, όπως αναφέραμε, έχει τακτοποιηθεί σχεδόν το 90% του υλικού.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply