ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση για τον Μένη Κουμανταρέα στην Καλαμάτα

0

PANTESΤΟΥ Θανάση Παντέ

Η ΙΔΕΑ του Σωτήρη Θεοδωρόπουλου να τιμηθεί η μνήμη του Μένη Κουμανταρέα με μια εκδήλωση γι’ αυτόν στην Καλαμάτα ήταν εξαιρετική και αποκτούσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού ομιλητής θα ήταν ο Θάνος  Φωσκαρίνης φίλος και συνεργάτης του αδικοχαμένου συγγραφέα και ο άνθρωπος που είχε το θλιβερό προνόμιο να τον βρει νεκρό στο διαμέρισμα του. 

Ο ΦΩΣΚΑΡΙΝΗΣ λοιπόν ήρθε στην Καλαμάτα και μίλησε στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» της φίλτατης Δήμητρας Δημοπούλου που στηρίζει εμπράκτως σημαντικές εκδηλώσεις. 

ΚΑΙ η εκδήλωση για τον Κουμανταρέα ήταν σημαντική, όπως και ο ίδιος υπήρξε σπουδαίος συγγραφέας με έργο αξιοπρόσεκτο που υπηρέτησε με συνέπεια ως το μοιραίο τέλος της ζωής του. 

Ο ΘΑΝΟΣ ΦΩΣΚΑΡΙΝΗΣ ποιητής και θεατρολόγος, μίλησε για τον αδικοχαμένο συγγραφέα κι ακόμα διάβασε ένα εξαιρετικό κείμενο που είχε γράψει και το οποίο αναφερόταν όχι μόνο στη γνωριμία του με τον Κουμανταρέα αλλά και στη συγγραφέα Έλλη Αλεξίου και την ποιήτρια Μελισσάνθη, τις οποίες επίσης είχε γνωρίσει και συναναστραφεί επί μακρόν από την περίοδο της νιότης του. 

ΑΥΤΕΣ οι γνωριμίες άλλωστε τον ώθησαν να ασχοληθεί με την αρχειοθέτηση και έτσι βρέθηκε να είναι και ενασχολούμενος με το αρχείο του Μένη Κουμανταρέα. 

ΕΙΠΕ πολλά κι ενδιαφέροντα εκείνη τη βροχερή βραδιά στο «Βιβλιόπολις» ο Θάνος Φωσκαρίνης με σεμνότητα και επίγνωση βαθύτατη ότι μιλούσε για έναν εκλιπόντα που ο θάνατός του, επειδή ήταν στυγερή δολοφονία είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη. 

ΧΩΡΙΣ καμία αμφιβολία η ομιλία του Φωσκαρίνη για τον Κουμανταρέα έχει την ιδιαίτερη σημασία της και φυσικά δεν είναι τυχαίο που και στις άλλες εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του συγγραφέα που έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι, τα όσα είπε ο Φωσκαρίνης είχαν προσεχθεί ιδιαίτερα και σε πολλές περιπτώσεις είχαν  συγκινήσει κιόλας. 

ΔΕΝ ΑΠΟΜΕΝΕΙ παρά να ξανασχοληθούμε με το έργο του Κουμανταρέα, όσοι το επιθυμούν, σαν ένα ύστατο φόρο τιμής στη μνήμη του κι επειδή τα πομπώδη λόγια είναι φυσικό να κουράζουν, σταματώ εδώ. 

ΑΓΑΠΗΤΕ κύριε Θάνο Φωσκαρίνη σας ευχαριστούμε για τα όσα ενδιαφέροντα μας είπατε εκείνη τη βροχερή βραδιά, την 4η μέρα του Ιανουαρίου στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις». 

ΚΑΙ κάτι τελευταίο. 

Ο ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ είχε έρθει στην Καλαμάτα προσκεκλημένος του επίσης αείμνηστου πλέον Γιώργου Τσαγκάρη και στα πλαίσια των «Αλεξανδρινών Απογευμάτων» που είχε δημιουργήσει ο Γιώργος ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, είχε παρουσιάσει το έργο του. 

ΗΤΑΝ αρχές του μακρινού πια 2008. 

258 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply