ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο επίκεντρο της Αυτοδιοίκησης η διασφάλιση της προστασίας της υγείας των πολιτών

0

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο forum Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας «Money Show», που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας. Στο επίκεντρο, βρέθηκε το θέμα της διασφάλισης της προστασίας της υγείας των πολιτών, το οποίο ο πρόεδρος τη ΚΕΔΕ ανήγαγε σε θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την Τοπικής Αυτοδιοίκηση. «Θα συνεχίσουμε το ίδιο οργανωμένα, συντονισμένα και αποτελεσματικα», ανέφερε ο κ. Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής πρόληψης της υγείας.
Κατά την ομιλία του, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε
στo πλαίσιο του 3ου forum παρουσίασε τους στόχους αλλά και τα οφέλη από τον καινοτόμο θεσμό των ΚΕΠ Υγείας, τα patoulisοποία λειτουργούν σε 75 Δήμους της χώρας. Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως σκοπός του προγράμματος είναι να ενημερώνει συστηματικά και οργανωμένα τους πολίτες σε θέματα πρόληψης υγείας, να παρακολουθεί στόχους βελτίωσης των γνώσεων και των συμπεριφορών του κοινωνικού συνόλου αλλά και να ανακοινώνει όλες τις νέες εξελίξεις και τα δεδομένα σε βασικές ασθένειες.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας που εφαρμόζονται σε δημοτικά σχολεία, προληπτικής μαστογραφίας, πρόληψης οστεοπόρωσης, αλλά και εκπαίδευσης των πολιτών στην παροχή πρώτων βοηθειών.
«Με τη συνεργασία εμπνευσμένων δημάρχων καταφέραμε να δρομολογήσουμε σημαντικές δράσεις για την patoulisευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης υγείας ανέφερε και πρόσθεσε πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί με στόχο τη διεύρυνση των ΚΕΠ Υγείας και σε άλλους δήμους της χώρας. Η πρόληψη και η προαγωγή υγείας στους Δήμους αποτελεί ένα θέμα ύψιστης σημασίας, δεδομένης της έλλειψης πόρων  εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της απουσίας του κράτους από κρίσιμους τομείς, λόγω οικονομικής δυσχέρειας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του, πως «η διατήρηση της υγείας είναι στο χέρι μας. Ο υγειονομικά ενημερωμένος πολίτης μπορεί να είναι και να παραμείνει υγιής πολίτης και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην ενημέρωση και προαγωγή της υγείας.

Εμείς βάλαμε τα θεμέλια, δουλέψαμε σκληρά και έτσι θα συνεχίσουμε γιατί ο στόχος μας είναι: να έχουμε υγιείς συμπολίτες».

Στους εξειδικευμένους στόχους του προγράμματος αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Παπασπυρόπουλος, ενώ δήμαρχοι και  αιρετοί εκπρόσωποι των Δήμων που συμμετέχουν σε προγράμματα υγείας και πρόληψης, αναφέρθηκαν στα ΚΕΠ Υγείας και τις δράσεις τους ως καλές πρακτικές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Leave a Reply