ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Σώρρας και η επίδρασή του και στην Καλαμάτα!

0

«ΔΕΝ ΠΑΕΙ πολύς καιρός που στο φαντασιακό της ελληνικής κοινωνίας βασίλευε ένας άλλος Σώρρας και τον οποίο ελάχιστοι τολμούσαν να αμφισβητήσουν ως απατεώνα. Αυτός ήταν καθημερινά στα χείλη των Ελλήνων: «μα, πού είναι ο Αρτέμης;», «ο Αρτέμης πρέπει να μεριμνήσει», «ο Αρτέμης οφείλει να παρέμβει».

ΜΟΝΟ κάποιοι, κατά καιρούς, έλεγαν «δεν υπάρχει Αρτέμης», αλλά όχι αμφισβητώντας την παντοδυναμία του. Το ανέφεραν ως ψόγο στην αδιαφορία του.

Ο ΑΡΤΕΜΗΣ που πιστεύαμε λεγόταν «κράτος» και τα αμύθητα δισ. που είχε θα έλυναν κάθε πρόβλημά μας. Οχι μόνο εκείνα που ήταν η δουλειά του να λύνει (κοινωνική πρόνοια, ασφάλεια, παιδεία), αλλά όλα, ακόμη κι εκείνα που προέκυπταν από τις δικές μας επιλογές.

ΕΤΣΙ φτιάχτηκαν οι αγρότες που είχαν εξασφαλισμένο το εισόδημα, ανεξαρτήτως αν επέμεναν σε καλλιέργειες που δεν ήθελε κανείς. Ετσι φτιάχτηκε και η αγορά με τους περισσότερους, αναλογικά, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.λπ. στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το κράτος ήταν εκεί να επιδοτήσει κάθε επιλογή των πολιτών του.

ΥΠΑΡΧΕΙ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το 2012, το ελβετικό φράγκο αποδεσμεύτηκε από την ισοτιμία του ευρώ, προς ζημία πολλών Ελλήνων που είχαν πάρει δάνεια με ρήτρα ελβετικού νομίσματος. Τα κόμματα έσπευσαν ρητορικώς να καθησυχάσουν τους δανειολήπτες.

ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ· το έκανε και η Ν.Δ. που υποσχέθηκε πως «Ενας από τους πρώτους νόμους που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι αυτός που θα ρυθμίζει το ζήτημα που προέκυψε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε βάρος 70.000 δανειοληπτών, μετά τις εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο».

ΤΩΡΑ γνωρίζουμε ότι το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος δεν μπορεί να βρει ένα επιπλέον δισ. ευρώ για να καλύψει και τους ατυχήσαντες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο κι, επιπλέον, κάποια δισ. ακόμη για όσους κορόιδεψαν τα στελέχη της Aspis και έχασαν τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια, όπως και τους μικροομολογιούχους του ελληνικού Δημοσίου που «κουρεύτηκε» η περιουσία τους.

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι η αντίδραση των κομμάτων στα ξαφνικά γυρίσματα της αγοράς είναι η κλασική: Εδώ είναι το κράτος, περίπου σαν τον Αρτέμη, για να καλύψει τη ζημία σας.

ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ τις εκστρατείες «δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε» στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με μπροστάρη τον νυν πρωθυπουργό, ο οποίος προέβλεπε κι ευχόταν ότι «ο δρόμος της ανυπακοής (σ.σ.: των τσαμπατζήδων) θα γίνει μαζικός, είτε το θέλουν είτε όχι αυτοί που μας κανοναρχούν το βράδυ από τα δελτία των ειδήσεων».

ΕΙΝΑΙ αξίωμα στην οικονομία πως όταν επιδοτείς κάτι μεγιστοποιείς την παραγωγή του. Και ο ελληνικός ανορθολογισμός επιδοτήθηκε πολύ και επί μακρόν. Ο θεσμικός Σώρρας του ελληνικού φαντασιακού έφτιαξε «επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία».

ΕΠΙΔΟΤΟΥΣΕ «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», ακόμη και κιλά που δεν υπήρχαν. Επιδότησε ακόμη και το «δικαίωμα» να προσληφθούν το 2007 δέκα χιλιάδες αγροφύλακες που δεν πρόκαμαν να προσληφθούν το 1993· τους προσέλαβε το 2007 και οι οποίοι από το 2008 άρχισαν να βγαίνουν στη σύνταξη.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Σώρρα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι παράγωγο της επί μακρόν καλλιεργημένης αντίληψης στην Ελλάδα, ότι οικονομική πολιτική είναι ένα λεφτόδενδρο κάπου εκεί έξω, και το μόνο που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να πιστέψουν και να εκλέξουν πολιτικούς με μακριά χέρια, για να μπορούν να συλλέγουν τους καρπούς του μη μόχθου τους…».

***

ΑΠΟ τον Πάσχο Μανδραβέλη το άρθρο που προηγήθηκε και με τίτλο «Ο Αρτέμης που πιστεύαμε» και βέβαια δεν στέκεται μόνο στον Σώρρα, που πλέον θεωρείται νοσηρό φαινόμενο,  ύστερα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις σε βάρος του. 

ΑΡΧΙΣΕ λοιπόν να ξαφνιάζει και να ενοχλεί το «φαινόμενο Σώρρα» έστω και κατόπιν εορτής και μετά από αρκετό εφησυχασμό.

ΚΑΙΡΟΣ ήταν βέβαια, ωστόσο μην είστε καθόλου σίγουροι για τη συνέχεια φίλτατοι.

ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ δε γίνεται να αγνοήσουμε πως το «φαινόμενο» απλώθηκε και στη Μεσσήνη, ενώ στην Καλαμάτα άνοιξαν δύο γραφεία  οι φιλικά προσκείμενοι προς τον Αρτέμη Σώρρα.

ΕΙΧΕ προηγηθεί βέβαια και μια μεγάλη συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, όπου άνθρωποι του Σώρρα είχαν μιλήσει στο ακροατήριο θέλοντας να το πείσουν για τα όσα περί 600 δισ. δολαρίων λεγόντουσαν εκ μέρους του και πώς αυτά ήταν διαθέσιμα. 

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ σε ποιους απευθύνεται ο Σώρρας και οι πέριξ αυτού. 

ΑΝΑΜΕΣΑ σε αυτούς πάντως υπάρχουν και Μεσσήνιοι που δυστυχώς με τη στάση τους δεν πείθουν και τόσο για τη νοημοσύνη τους. 

ΕΚΤΟΣ βέβαια κι αν πίσω απ’ όλα αυτά υπάρχει κάποια άλλη σκοπιμότητα που προς το παρόν την αγνοούμε.

ΣΕ ΑΥΤΗ την περίπτωση οι αφελείς είναι και επικίνδυνοι, όπως  επικίνδυνος είναι και ο ίδιος ο Σώρρας που τους εκμεταλλεύεται. 

Θανάσης Παντές

267 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply