ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έπειτα από δύο θητείες στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα αποχαιρέτησε τον αμερικανικό λαό

0

Έπειτα από δύο θητείες στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα εκφώνησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία στην πόλη όπου εκλέχθηκε γερουσιαστής, το Σικάγο, σε κατάμεστο ακροατήριο με ένα «ευχαριστώ» στον αμερικανικό λαό, είτε συμφωνήσαμε, είτε όχι.
Οι συνομιλίες μαζί σας με κράτησαν ειλικρινή, εμπνευσμένο και με τη δύναμη να συνεχίσω», είπε, προσθέτοντας ότι με κάνατε καλύτερο πρόεδρο.
Όταν συνέρχονται οι απλοί άνθρωποι, η αλλαγή γίνεται, είπε. Aναφέρθηκε στην διακήρυξη της ελευθερίας της Αμερικής και στο δικαίωμα στο ατομικό όνειρο ταυτόχρονο με τη συνεργασία «για το ευρύτερο καλό της κοινωνίας.
Η δημοκρατία απαιτεί δουλειά, μερικές φορές κάνουμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω είπε, προσθέτοντας ότι «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από έναν ελεύθερα εκλεγμένο πρόεδρο σε έναν άλλο, είναι αξία της αμερικανικής δημοκρατίας», προτού αρχίσει να απαριθμεί τις επιτυχίες της κυβέρνησής του.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την αποχώρησή του.
Αναφερόμενος σε μερικά από τα θέματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα, τόνισε τον κίνδυνο της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας που οδηγεί τους πολίτες στην απομόνωση και τον κυνισμό, τον ρατσισμό που διχάζει την Αμερική, την αντίσταση στην υποδοχή των μεταναστών στη χώρα των μεταναστών προηγούμενων γενεών και την απομόνωση στον δικό τους κόσμο των πολιτών που περιβάλλονται από ομοϊδεάτες τους, σε σημείο που δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα.
Στον απόηχο της ομιλίας του για τη δημοκρατία που έδωσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτεύματος για την Αμερική και την υφήλιο, καθώς και την ευθύνη κάθε πολίτη να μην παίρνει τη δημοκρατία ως δεδομένο, καλώντας τους Αμερικανούς να αρνηθούν να ενδώσουν στην πόλωση και στην προπαγάνδα που στοχεύει στην διάσπαση και την απομόνωση των πολιτών.
Σε έντονα συναισθηματικό ύφος, ο Ομπάμα αποχαιρέτισε το κοινό, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ θα πάνε ακόμη πιο μπροστά από το σημείο που βρίσκονται σήμερα. Εξήρε το ήθος του αμερικανικού λαού ο οποίος στηρίζει μια δίκαιη Αμερική.
Ο απερχόμενος πρόεδρος φανερά συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε την σύζυγό του γιατί βρέθηκε σε μία θέση που όπως είπε δεν την επέλεξε. Όλα αυτά τα χρόνια ήσουν σύντροφος, σύμβουλος, μητέρα των παιδιών μου… Εσύ έκανες τον Λευκό Οίκο μια ανοιχτή πόρτα για τον κόσμο είπε απευθυνόμενος στη Μισέλ Ομπάμα.

Leave a Reply