ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε κομβικό σημείο το Κυπριακό

0

 

«ΜΙΑ ΦΟΡΑ ακόμη ευρισκόμεθα ενώπιον μιας νέας απόπειρας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μόνον που σήμερα, ακόμη περισσότερο από ποτέ, ματαίως επιχειρεί κανείς να ανιχνεύσει πού οφείλεται η καλλιεργούμενη αισιοδοξία, και για ποιον λόγο ορίσθηκε πολυμερής διάσκεψη εις την Γενεύη την προσεχή Πέμπτη, δίχως να είναι βέβαιο σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν οι εγγυήτριες Δυνάμεις –η Ελλάς, η Βρετανία και η Τουρκία– και τι συγκεκριμένα θα συζητηθεί.

ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ μεθόδευσε την όλη υπόθεση για να δημιουργήσει απλώς μία νέα «δυναμική», τότε η μόνη ευχή που θα μπορούσε κανείς να διατυπώσει είναι ότι το εγχείρημα δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες περιπλοκές. Διότι η κατάσταση στην περιοχή είναι εκρηκτική· η Τουρκία ευρίσκεται στην μεγαλύτερη ίσως κρίση από την εποχή της διαλύσεως της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας· και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου περί την Κύπρο εμπλέκει το όλο θέμα ακόμη περισσότερο.

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ συντονισμένη απόπειρα για επίλυση του Κυπριακού έγινε από τον γ.γ. του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν· εκάλυψε μεγάλο χρονικό διάστημα· υπεβλήθησαν διάφορα σχέδια λύσεως, με άμεση ανάμειξη της Βρετανίας, των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ για την υπερδραστηριοποίηση όλων εκείνων των παραγόντων ήταν η επικείμενη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., και οι εταίροι μας επιθυμούσαν διακαώς να εισέλθει η νήσος «ενωμένη» στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» ώστε το εσωτερικό πρόβλημα της νήσου να μην μεταφερθεί στους κόλπους της Ενωσης. Εξεπονήθη λύση sui generis, που εν πάση περιπτώσει απερρίφθη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

ΣΗΜΕΡΑ υποτίθεται ότι οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων διεξάγουν παραγωγικές συνομιλίες και ότι συμφωνία έχει επέλθει επί πολλών θεμάτων. Δεν είναι εύκολο να διεισδύσει κάποιος στο ομιχλώδες περιβάλλον των διαβουλεύσεων στη Λευκωσία. Αλλά ένα είναι βέβαιον· ότι η απόφαση λύσεως του Κυπριακού δεν θα ληφθεί σε διακοινοτικό επίπεδο, διότι η Τουρκία δεν είναι απλώς εγγυήτρια αλλά και δύναμη κατοχής του βορείου τμήματος της νήσου.

ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΟΥ, την εποχή του Σχεδίου Ανάν, το 2004, οι ηγέτες της Ευρώπης στήριζαν ομοφώνως την ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα και η Αγκυρα ελκόταν από τη γοητεία του ευρωπαϊκού οράματος. Υπήρχε, βέβαια, μεγάλο ποσοστό υποκρισίας και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, τα προσχήματα τηρούνταν με ευλάβεια.

ΣΗΜΕΡΑ, ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζεται περίπου ως πολιτικός παρίας· η Τουρκία είναι σαφώς ανεπιθύμητη στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ οι πολίτες της δεν θεωρούνται άξιοι ώστε να ταξιδεύουν ελευθέρως εις την ήπειρο. Διερωτάται κανείς ποιο δέλεαρ μπορεί να υπάρξει ώστε ο κ. Ερντογάν να επιδείξει ευελιξία. Ούτε η εσωτερική κατάσταση δίδει τη δυνατότητα στον όποιο ηγέτη αυτής της χώρας να αποσύρει δυνάμεις κατοχής, διότι εάν αυτό μπορούσε να συμβεί τότε δεν θα ομιλούσαμε περί Τουρκίας, αλλά περί άλλης χώρας.

ΕΚΤΟΣ εάν η όλη υπόθεση έχει ως στόχο να «αποδείξει» την «αδιαλλαξία» της Αγκυρας. Αλλά η «στρατηγική» αυτή εφαρμόζεται άνευ αποτελέσματος για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Εν πάση περιπτώσει, η όλη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ημέρες που απομένουν είναι λίγες. Εις την καλύτερη των περιπτώσεων θα υπάρξει ενθάρρυνση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να συνεχίσουν την προσπάθεια για την επίτευξη μιας λύσεως. Και ούτω καθ’ εξής».

***

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ στο προσκήνιο για άλλη μια φορά και το άρθρο του Κώστα Ιορδανίδη επίκαιρο όσο ποτέ. 

ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ προσδοκίες φαίνεται να ξεκινάει η πολυμερής διάσκεψη στη Γενεύη αλλά κατά βάθος ελάχιστη αισιοδοξία συνοδεύει τις προσδοκίες αυτές για μια αίσια έκβαση των συνομιλιών. 

ΑΛΛΩΣΤΕ τα όσα στο άρθρο αναφέρονται, περιγράφουν με ζοφερά χρώματα το πλαίσιο αυτής της διάσκεψης έτσι κι αλλιώς. 

ΤΟΤΕ ίσως να αναρωτηθείτε για ποιο λόγο να γίνει η διάσκεψη αυτή, αν είναι να μην καταλήξει πουθενά. 

ΟΣΟΙ το σκεφτούν δεν θα ’χουν άδικο βέβαια, αλλά συγχρόνως χρειάζεται να θυμίσουμε πως με αυτό το σκεπτικό δεν πρόκειται να προκύψει ποτέ μια λύση κοινά αποδεκτή απ’ όλους. 

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ χρειάζεται να γίνονται και ο διάλογος είναι απαραίτητος, αρκεί βέβαια να είναι καλόπιστος. 

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ συνθήκες πάντως δεν είναι ίδιες με εκείνες του 2004 και αυτό είναι εύκολα ορατό  από όλους όσους έχουν διάθεση να το καταλάβουν. 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ επίσης να λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση που κρατούν οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, που για άλλη μια φορά δεν έχουν βρει κοινό τόπο συνεννόησης μεταξύ τους, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτή η ασυνεννοησία για την πορεία του νησιού και τη λύση του Κυπριακού. 

Θανάσης Παντές

Leave a Reply