ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καθολική απαγόρευση κυνηγιού μέχρι Τετάρτη 18 Ιανουαρίου

0

Την αντίθεσή τους, τονίζοντας ωστόσο πως θα υπακούσουν στην απόφαση, για απαγόρευση του κυνηγιού έως την Τετάρτη 18 του μηνός, εξέφρασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, οι κυνηγοί της Καλαμάτας. 

Την απαγόρευση σε όλη την ελληνική επικράτεια, αποφάσισε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες, όπως και η πυκνή χιονοκάλυψη και παγοκάλυψη έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και σε πολλά είδη της άγριας πανίδας, με αποτέλεσμα να απειλείται η πληθυσμιακή κατάσταση πολλών σπάνιων και προστατευόμενων ειδών. Αναφερόμενοι στο νομό, όπου φέτος τα θηράματα ήταν πολλά και οι κυνηγετικές άδειες, 60 περισσότερες από πέρυσι, τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας, κάνουν λόγο για απόφαση του… ποδαριού. «Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά του ποδαριού», επεσήμαινε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας, Παντελής Δρούγας, ο οποίος τόνισε πως θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει πρόβλεψη για παράταση στη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, κατά επτά επίσης ημέρες. «Εμείς, ως ο μεγαλύτερος σύλλογος του νομού, σε συνεννόηση με όλος, όπως και εκείνους των όμορων νομών, θα ζητήσουμε εγγράφως την παράταση, καθώς οι επτά ημέρες αυτές, είναι πληρωμένες. Αυτοί οι κυνηγοί για παράδειγμα, που μπορούσαν να κυνηγούν αγριογούρουνα, έως τις 20 του μηνός, θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα για μερικές ακόμη ημέρες, καθώς δεν θα ξανακυνηγήσουν, όπως θα συμβεί και με άλλα θηράματα», δήλωσε ο κ. Δρούγας, ο οποίος χαρακτήρισε δίχως νόημα την απόφαση αυτή, για περιοχές όπως η Μεσσηνία και γενικά η  δυτική Πελοπόννησος, τονίζοντας πως ειδικά για τον αγριόχοιρο όπου δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα, η απόφαση, όχι μόνο για την απαγόρευση, θα έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική.  

ΠΟΙΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ  ΚΥΝΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

Η απαγόρευση του κυνηγιού μπορεί να αφορά καθολικά στα θηράματα, έως την Τετάρτη, ωστόσο, ήδη για κάποια από αυτά, το κυνήγι έχει τελειώσει, ενώ για άλλα, είναι συγκεκριμένος ο αριθμός που αναλογεί σε κάθε κυνηγό. «Στις 31 Δεκεμβρίου τελείωσε το κυνήγι του φασιανού, ενώ πρόσφατα, μόλις την περασμένη Τρίτη, τελείωσε και το κυνήγι του λαγού», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μούζος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πόσα θηράματα ανά είδος αναλογούν σε κάθε κυνηγό. «Στις τσίχλες, επιτρέπονται ανά άτομο, μέχρι 25 και επειδή φέτος είναι μια καλή χρονιά, πρέπει να προσέχουμε να μη χτυπάμε πολλά πουλιά, ώστε να έχουμε και του χρόνου», επεσήμανε ο κ. Μούζος και μίλησε και για το καρτέρι της μπεκάτσας, για το οποίο υπάρχουν πολλές καταγγελίες. «Ο αριθμός που επιτρέπεται για κάθε θήραμα, δεν είναι τυχαίος. Έχει καθιερωθεί ύστερα από επιστημονικές μελέτες, γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε, έτσι άλλωστε θα έχουν και τα παιδιά μας, θηράματα να κυνηγούν».

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Οι εντολές που έχουμε από την Ομοσπονδία μας, οι θηροφύλακες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, είναι ότι το κυνήγι απαγορεύεται για όλους, κι έτσι από σήμερα, τελειώνει η ανοχή, αφού υπάρχει σχετική ανακοίνωση. Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις αποφάσεις του υπουργείου, ανεξάρτητα από το αν μας αρέσουν ή μας συμφέρουν και αυτό θα κάνουμε. Μπορεί πράγματι, να την χαρακτηρίζουμε άκαιρη αυτήν την απόφαση, αφού υπάρχει Νόμος που απαγορεύει το κυνήγι όταν χιονίζει, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», ανέφερε ο κ. Μαλαπάνης και στάθηκε στα θέματα της αρμοδιότητάς τους και τις συλλήψεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες.

«Οι έλεγχοι τις τελευταίες ημέρες, λόγω της κακοκαιρίας είναι ακόμη πιο εντατικοί, καθώς πολλοί παραγωγοί εκμεταλλεύονται τα ίχνη που αφήνουν στο χιόνι τα θηράματα και ειδικά ο λαγός και ο αγριόχοιρος. Έχουν υποβληθεί τρεις μηνύσεις για κυνήγι χωρίς άδεια, δύο για καρτέρι μπεκάτσας και μια σύλληψη, με τη συνδρομή του μικτού κλιμακίου των ομοσπονδιακών θηροφυλάκων, γιατί ο συγκεκριμένος κυνηγός, δεν βρήκε αγριόχοιρο και αποφάσισε να χτυπήσει μια μπεκάτσα που βρήκε κάτω», δήλωσε ο Δημήτρης Μαλαπάνης.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply