ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψευτοπαπάδες που παραπλανούν τον κόσμο γέμισε η Μεσσηνία!

0

 

ΓΙΑ… χαρισματικούς ψευτοπαπάδες που εξαπατούν τους πιστούς, κάνει λόγο στη νέα του εγκύκλιο, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρεται και σε ψευδοορθοδόξους, οι οποίοι καλούν τον λαό να στραφεί εναντίον της Ορθοδοξίας,  καλώντας τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. «Με όλους αυτούς τους ψευδοπροφήτες και τους δήθεν χαρισματούχους, πλανεμένους ψευδοορθοδόξους, κάθε συζήτηση αποβαίνει μάταιη, επειδή όλοι τους είναι αμετανόητοι και εξυπηρετούν σκοπούς άλλων, αλλά κυρίως την ιδιοτέλεια και τον εγωισμό τους», επισημαίνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος καλεί κληρικούς και λαϊκούς να μην  παρασύρονται και να δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ιερά Σύνοδο και τον Επίσκοπό τους. «Να μην ενθουσιάζεσθε από κάθε τι το διαφορετικό, μυστικιστικό και δήθεν μαχητικό υπέρ της αμωμήτου πίστης, αλλά να έχετε κρίση και διάκριση», επισημαίνει ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στην εγκύκλιό του, κάνει λόγο για σχίσμα και αιρέσεις. 

ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

«Δυστυχώς, κάποια μέλη της Εκκλησίας περιφρονούν την κανονική τάξη και επιδιώκουν να κινούνται αυτόνομα, ανεξάρτητα και ανεξέλεγκτα, δίχως να τηρούν την ιεραρχία, με αποτέλεσμα να προκαλούν στο Σώμα της Εκκλησίας σχίσματα, ακόμη και αιρέσεις», τονίζει οκ. Χρυσόστομος, ο οποίος προβαίνει και σε συγκεκριμένα παραδείγματα. «Στην τοπική μας Εκκλησία, κυκλοφορούν συχνά ρασοφόροι ακόμη και λαϊκοί, μοναχοί ή και μη μοναχοί, οι οποίοι παραθεωρούν τον Επίσκοπο της τοπικής Εκκλησίας της Μεσσηνίας, και με το πρόσχημα ότι είναι «ψυχοσωτήρες» γυρνούν όλη την εκκλησιαστική περιοχή, αυτοχαρακτηριζόμενοι προφήτες, φωτισμένοι και χαρισματούχοι, χωρίς να είναι πραγματικοί και κανονικοί ιερείς, δηλαδή χειροτονημένοι από κανονικό Επίσκοπο και χωρίς άδεια, τελούν το μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως, εξαπατώντας τους πιστούς με ανύπαρκτες και ανυπόστατες θαυματομαγγανείες, οράματα και εξορκισμούς και οργανώνουν δήθεν πνευματικές συναντήσεις σε διάφορα σπίτια, ενώ κάποιες φορές τελούν και τη Θεία Ευχαριστία. Καθιστούν δηλαδή τα σπίτια διαφόρων αφελών χριστιανών, σε μόνιμο εργαστήριο εξορκισμών, σε βιομηχανία θαυμάτων, οραμάτων και δήθεν υπερφυσικών καταστάσεων και τελικά αυτοανακηρύσσονται και αυτοδιαφημίζονται ως άγιοι και πνευματικοί γεροντάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Μεσσηνίας. Ο κ. Χρυσόστομος στην εγκύκλιο επισημαίνει πως εκτός από τις αντικανονικές ενέργειες που διαπράττουν οι ψευδοκληρικοί, προφητεύουν κιόλας τρομοκρατώντας τα πνευματικά, ψυχολογικά και ψυχικά θύματά τους. «Όταν δηλαδή προφητεύουν, ως άλλοι ψευδοπροφήτες, γεγονότα τα οποία θα συμβούν δήθεν στους ανθρώπους ή στην οικογένειά τους, διασπείρουν ευφάνταστα τρομοκρατικά συναισθήματα με οδυνηρές συνέπειες», αναφέρει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς, όχι μόνο τους πιστεύουν, αλλά γίνονται και οπαδοί τους, ενώ η ώρα που θα αρχίσουν να τους δίνουν χρήματα, δυστυχώς δεν αργεί. «Αυτοί ζουν εις βάρος των συνανθρώπων τους και πορίζονται αγαθά, ενώ υποκλέπτουν ακόμη και περιουσίες, κινητές και ακίνητες», επισημαίνει ο ποιμενάρχης του νομού, ο οποίος στην ίδια εγκύκλιο ενημερώνει για ένα «επικίνδυνο» έντυπο που κυκλοφορεί στη Μεσσηνία και φέρει τον τίτλο «Ομολογία Πίστεως». 

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ «ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ»  ΠΟΥΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ  ΣΤΗ  ΜΕΣΣΗΝΙΑ
«Το έντυπο αυτό, προτρέπει ανυποψίαστους Ορθοδόξους πιστούς να το υπογράψουν με σκοπό να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις Αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με το επιχείρημα ότι στη Σύνοδο αυτή αποφασίστηκαν αιρετικές απόψεις και αντιλήψεις. Αυτοί οι εκκλησιαστικά ακέφαλοι κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί, οι οποίοι συνέταξαν την παραπάνω «Ομολογία Πίστεως» αλλά και αυτοί που γίνονται υπογραφοσυλλέκτες τους, ξεχνούν ότι την Ορθοδοξία ή την αίρεση, σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας την αποφασίζει και την διαπιστώνει η Σύνοδος των Επισκόπων κάθε τοπικής Εκκλησίας και όχι μεμονωμένες ομάδες κληρικών, μοναχών και λαϊκών, οι οποίοι εξ αιτίας της στάσεώς τους αυτής έναντι της Κανονικής Εκκλησίας, δεν γίνονται μόνον σχισματικοί ή αποτειχισμένοι, αλλά και εγκλωβίζονται στα πλοκάμια μιας ασυνείδητης ή και ενσυνείδητης αίρεσης. Κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας, αιρετικός είναι μεν εκείνος ο οποίος πρεσβεύει και διδάσκει διαφορετική πίστη από την Ορθόδοξη πίστη αλλά και αυτός, ο οποίος δημιουργεί  μια νέα εκκλησιαστική πραγματικότητα, μια δική του αντίληψη περί Εκκλησίας «λαϊκού ή πρεσβυτεριανού τύπου», χωρίς δηλαδή τον Επίσκοπο. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι οι Αποφάσεις κάθε Συνόδου, όπως και της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, είναι αποτέλεσμα του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος και όχι προϊόν αριθμού υπογραφών, κι αυτό γιατί η Ορθοδοξία δεν έχει να κάνει με οπαδούς και ιδεολογίες, όπως τα διάφορα σωματεία και οι σέκτες, αλλά βρίσκεται σε αναφορά προς την κανονικότητα, όπως αυτή εκφράζεται και διαφυλάσσεται με βάση την ιεραρχική και κανονική τάξη, στην ίδια την ζωή της Κανονικής Εκκλησίας», επισημαίνει ο κ. Χρυσόστομος και σε άλλο σημείο αναφέρει. «Με τον τρόπο αυτό αυτονομούνται από το κανονικό Σώμα της Εκκλησίας και χωρίς να το καταλαβαίνουν δημιουργούν αίρεση, ως συνεπακόλουθο του σχίσματος, που τους οδηγεί τελικά εκτός Εκκλησίας και ενώ αυτοαποκαλούνται Ορθόδοξοι, βρίσκονται αποκομμένοι, ανεξάρτητοι και αυτοπεριορισμένοι στην ιδεολογική τους πλάνη. Η συλλογή τέλος των υπογραφών, αποδεικνύει ότι η εκκλησιαστική τους συνείδηση ενε αμβλυμμένη και προσπαθούν με μέσα κοσμικού σωματειακού τύπου, να επιβάλλουν πρωτίστως στους οπαδούς τους και ύστερα στους αδαείς και ανυποψίαστους τις απόψεις τους ενώ παράλληλα, αναζητούν στηρίγματα κοσμικού τύπου στην αδύναμη επιχειρηματολογία τους», επισημαίνει ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τονίζει πως όλοι αυτοί, εξυπηρετούν σκοπούς άλλων, την ιδιοτέλεια και τον εγωισμό τους και καλεί και πάλι καταληκτικά, πιστούς και κληρικούς, να απομακρύνουν τα άτομα αυτά.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply