ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Σταφιδικό Συνέδριο της Κυπαρισσίας 1934 και το συλλαλητήριο κατά της πείνας από κατοίκους του Δήμου Αυλώνας

0

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τα 82 χρόνια από το Σταφιδικό Συνέδριο της Κυπαρισσίας (Σεπτέμβριος 1934) η «ΦΩΝΗ» τον περασμένο Σεπτέμβριο (20, 21, 22) δημοσίευσε τρία άρθρα του Ηλία Ε. Καραμπάτσου, οδοντίατρου και συγγραφέα του βιβλίου «Η Σταφιδική Εξέγερση του 1935 – Ο ατέρμονος αγώνας της αγροτιάς» – Εκδ. «Σύγχρονη Σκέψη». 

Πρόκειται για στοιχεία που πρώτη φορά είδαν το φως της δημοσιότητας, στη σύγχρονη εποχή, μέσα από δημοσιεύματα της εφημερίδας «ΑΓΩΝ» (Εβδομαδιαία Ανεξάρτητος Εφημερίς). 

Παράλληλα εκείνη την εποχή έλαβε χώρα στην Κυπαρισσία διαμαρτυρία από το Δήμο Αυλώνος λόγω της πείνας που επικρατούσε. 

Λόγω του ενδιαφέροντος των συγκεκριμένων άρθρων και επειδή πολλοί Μεσσήνιοι δεν κατάφεραν να τα βρουν, δεχτήκαμε παροτρύνσεις να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική καθημερινή εφημερίδα foninews.gr, που εδώ και 75 ημέρες είναι καθημερινά στα… σύρματα του διαδικτύου!  Μοιραζόμαστε, λοιπόν, την ενημέρωση μαζί με όλη τη διαδικτυακή κοινότητα, αναρτώντας  από σήμερα και για τις επόμενες δύο ημέρες τα τρία σημαντικά άρθρα του Ηλία Καραμπάτσου (ένα κάθε μέρα).

ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ

ΕΝ ΤΑΧΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ (10 Σεπτεμβρίου 1934)

82 χρόνια από το Σταφιδικό

Συνέδριο της Κυπαρισσίας

Από τον ΗΛΙΑ Ε. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟ*

Εφημερίδα «ΑΓΩΝ» Κυπαρισσίας 02-09-1934

 ΣΤΙΣ 26 Αυγούστου του 1934 που συμβαίνουν τα αιματηρά γεγονότα στο Αίγιο (2 νεκροί και 5 τραυματίες), η“Πελοπόννησος έχει πάρει φωτιά από άκρο σε άκρο”.

2

Ανάστατοι είναι και οι κάτοικοι του τέως Δήμου Αυλώνος.
Το ουσιαστικότερο ζήτημα τους είναι η αποπεράτωση της οδού Κυπαρισσίας-Σιδηροκάστρου όπου δούλευαν αρκετοί εργάτες της περιοχής που τώρα πεινούν! Κατεβαίνουν στην πόλη της Κυπαρισσίας με μαύρες σημαίες και επιγραφές “ο δήμος Αυλώνος πεινά” και “πεινάμε”.Παρέλασαν από την κεντρική οδό μέχρι την παραλία και στάθηκαν μπροστά από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, εκεί που βρισκόταν και η Αγροτική.  Επικεφαλής του συλλαλητηρίου ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Σιδηροκάστρου Αν. Δημόπουλος, ο οποίος μετά το λόγο του ανακοινώνει το ψήφισμα προς την Κυβέρνηση, τους γερουσιαστές και τους βουλευτές Μεσσηνίας, με το οποίο αξιώνει:

1ον) Την άμεση έναρξη των εργασιών του σιδηροδρόμου Κυπαρισσσίας – Σιδηροκάστρου- Ανδρίτσαινας με εγκεκριμένη πίστωση 350.000 δραχμών για τον τερματισμό αυτής τουλάχιστον μέχρι τα Πλατάνια, για να βρει εργασία ο λαός που πεινά.

2ον) Μετατροπή των αγροτικών χρεών σε μακροπρόθεσμα με ελάττωση του επιτοκίου και παροχή νέων δανείων.

3ον) Την ίδρυση νέου Αστικού Γυμνασίου στο Σιδηρόκαστρο αφού καταργήθηκε αδικαιολόγητα το εκεί ημιγυμνάσιο.

4ον)Να επιτραπεί εκ νέου η καπνοκαλλιέργεια στο Δήμο Αυλώνος και

5ον) Να χορηγηθεί σίτος και αραβόσιτος για διατροφή και για σπορά, διότι λόγω των θεομηνιών είχαν υποστεί καταστροφές. Εκλέγει και επιτροπή προς ενέργεια των δεόντων. Τους εργάτες και αγρότες διαδηλωτές του δήμου Αυλώνος ακολούθησε προς ενίσχυση –κατά τον ανταποκριτή της εφημ. “Αγών”-  ένα πλήθος… “περιέργων”*, το οποίο και κατέστησε ογκωδέστερο το συλλαλητήριο αυτό, σε σχέση με το αμιγώς σταφιδικό συλλαλητήριο των παραγωγών Κυπαρισσίας, με επικεφαλής τον δικηγόρο Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, που γινόταν στην πόλη την ίδια ημέρα!

1*Πρόκειται προφανώς για μέλη του ΚΚΕ που δεν είχαν σχέση με τονχώρο, αλλά τους έστελνε το Κόμμα, σύμφωνα με την πάγια τακτική του, να ενισχύουν συγκεκριμένες ελπιδοφόρες  κινητοποιήσεις.

Τον Δημόπουλο αντικατέστησε στο βήμα ο νεαρός δικηγόρος Μυλωνάς, ο οποίος έβγαλε και αυτός λόγο και στο τέλος δόθηκε το, για την Αγροτική Τράπεζα, ψήφισμα στον υπάλληλό της Κανελλόπουλο. Στη συνέχεια η Επιτροπή κατευθύνθηκε προς το γραφείο του Μηχανικού Τριφυλίας. Την Επιτροπή δέχτηκε ο προϊστάμενος του γραφείου Μενδρινός και αυτός έδειξε το έγγραφο για την παραίτηση του εργολάβου του έργου και την αξίωση για την άμεση διακήρυξη του διαγωνισμού, στον Νομομηχανικό Τριφυλίας. Αυτός από τον εξώστη καθησύχασε με κάποια λόγια το πλήθος, το οποίο στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την αστυνομία, μετά στο τηλεγραφείο και διαλύθηκε ήσυχα. (Εφημ. “Αγών”2-09-1934).

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

Αργότερα με επιστολή του, το μέλος της συλλαλητηριακής επιτροπής Δήμου Αυλώνος, Γιώργος Δ. Μυλωνάς, κατηγορεί τον πρόεδρο του σταφιδικού συλλαλητηρίου Κυπαρισσίας, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο για έλλειψη αλληλεγγύης και στοιχειώδους ευγένειας. Ότι δηλαδή δεν χαιρέτισε το συλλαλητήριο εργατών-αγροτών του Δήμου Αυλώνος, δεν το κάλεσε να παρευρεθούν μαζί κατά τη συγκρότηση του δικού του συλλαλητηρίου (κατά το οποίον οι σταφιδοπαραγωγοί έμοιαζαν “ασυγκρότητοι”) και ότι δεν συμπεριέλαβε στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου του και τα αιτήματα των αγροτών Αυλώνος. (“Αγών” 30-09-1934).

Στις 6 Σεπτέμβρη 1934 γίνεται στο θερινό θέατρο “Ολύμπια” η προαναγγελθείσα σταφιδική σύσκεψη των αντιπροσώπων των Επαρχιών Ηλείας και Ολυμπίας.Στο τέλος αυτής, διαβάζεται ψήφισμα με το οποίο απαιτούν:

1ον)Παροχή 500δραχμου κατά 1000λιτρο από το Κράτος.

2ον) Πληρωμή χρεών Αγροτοτραπέζης σε 15 έτη άτοκα.

3ον) Διαγραφή των προ του 1922 χρεών και των υπολοίπων πληρωτέων μόνο το 1/3 επί του κεφαλαίου άτοκα με εγγύηση του Κράτους για 20 χρόνια.

4ον) Μόνος διαχειριστής να ορισθεί η Αγροτοτράπεζα η οποία θα παρέχει δάνεια ανάλογα με την καλλιέργεια. Η συντήρηση των δανείων αρχίζει με την αρχή της καλλιέργειας. Οι υποχρεώσεις των παραγωγών να αρχίζουν την 1η Σεπτέμβρη και να λήγουν στο τέλος Νοεμβρίου, με επιτόκιο 5%.

5ον) Τα μέσα αποξηράνσεως να χορηγηθούν στο τρέχον έτος.

6ον) Να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος των σχέσεων ΑΣΟ-Βιομηχανίας από τη δικαιοσύνη.

7ον) Αναθεώρηση των αποφάσεων του ΑΣΟ για την προθεσμία κατάθεσης δελτίων.

8ον) Άμεση αγορά των πλεονασμάτων.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Στη συνέχεια εκλέγεται επιτροπή από τους αντιπροσώπους κάθε Κοινότητας, ονομαζόμενη Επιτροπή Σωτηρίας Σταφιδοπαραγωγής και μια Κεντρική Επιτροπή από τους Βρεττό, Μιχόπουλο, Γ. Αργυράκη, Αθ. Καστανά, Αλ. Μαλεβίτη, Α. Βαρουξή, η οποία θα παρακολουθεί τον αγώνα. Ακολούθως εκλέγονται επιτροπές και κατά κοινότητες, οι οποίες θα βρίσκονται σε επαφή με τα ψηφίσματα των ανωτέρω επιτροπών προς παρακολούθηση του ζητήματος και καθορισμό εν καιρώ της περαιτέρω στάσεως των παραγωγών.(“Πατρίς” 7-09-1934).

Την ίδια ημέρα  -6η Σεπτεμβρίου 1934- από την Κυπαρισσία στάλθηκαν οι προσκλήσεις για το μεγάλο Συνέδριο της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, του οποίου η έναρξη ορίστηκε τελικά για την 10η Σεπτεμβρίου, ημέρα  Δευτέρα και ώρα  10ην πρωινή. Κλήθηκαν άπαντες οι Δήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, οι Σταφιδικοί Συνεταιρισμοί και οι αντιπρόσωποι των σταφιδικών συλλαλητηρίων και των Επιτροπών Αμύνης των Επαρχιών Καλαμών, Μεσσήνης, Τριφυλίας, Πυλίας και Ολυμπίας του Νομού Μεσσηνίας, όπως και αυτοί του Νομού Ηλείας. Παρεκλήθησαν επίσης να λάβουν μέρος:

1ον) Αρχηγοί απάντων των κομμάτων. 2ον) Οι κ.κ. Υπουργοί και Υφυπουργοί Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών. 3ον)Οι κ.κ. Βουλευτές και Γερουσιαστές και των δύο Νομών. 4ον) Η Εθνική και Αγροτική Τράπεζα. 5ον) Ο ΑΣΟ. 6ον) Οι Νομάρχες και 7ον)Ο τύπος Αθηνών, Πατρών, Πύργου, Καλαμών και Κυπαρισσίας.

Τα κύρια προς συζήτησιν θέματα του Συνεδρίου Κυπαρισσίας θα ήταν:

1ον) Σύσκεψη και απόφαση επί της δημιουργηθησομένης καταστάσεως ως και των τελευταίων αποφάσεων του ΑΣΟ.

2ον) Λήψη αποφάσεως για περαιτέρω αμυντικά μέτρα υπέρ της κινδυνευούσης σταφίδος.

3ον) Διάφορες ανακοινώσεις μόνον σχετικές προς την τύχη της σταφίδος.

Για τις Επιτροπές Σταφιδικής Αμύνης υπογράφει ο πρόεδρος Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. ( Εφημερίδα “Πατρίς” 8-09-1934).

ΤΟ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ-

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1934

Ο Σταφιδικός κόσμος της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου αποδοκιμάζει Βουλευτές και Γερουσιαστές

Έτσι την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 1934 και ώρα 10 το πρωί κηρύχθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Σταφιδικής Αμύνης, Σωτ. Αναγνωστόπουλο η Έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου στην αίθουσα του καφενείου “Γκουντούνα”. Κατ’ αρχήν ο Πρόεδρος ευχαριστεί όλους τους αντιπροσώπους Μεσσηνίας και Ηλείας που θα ελάμβαναν μέρος στο Συνέδριο και τους παρακάλεσε να είναι επιεικείς στις κρίσεις τους για τυχόν ελλείψεις του Συνεδρίου. Στη συνέχεια γνωρίζει στους αντιπροσώπους τις ενέργειες της Επιτροπής Σταφιδικής Αμύνης και στη συνέχεια διαβάζει όλα τα ονόματα των Συνέδρων που ήταν πληρεξουσιοδοτημένοι γι’ αυτό καθώς και τα ονόματα των  αντιπροσώπων του τύπου. Στη συνέχεια διαβάστηκαν τηλεγραφήματα των διαφόρων Βουλευτών και Γερουσιαστών των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας με τις δικαιολογίες τους για τη μη παράστασή τους στο Συνέδριο. Την ανάγνωση κάθε τηλεγραφήματος ακολουθούσαν γενικές αποδοκιμασίες των αντιπροσώπων των σταφιδοπαραγωγών στην αίθουσα. Επίσης διαβάστηκαν τα τηλεγραφήματα του Αγροτικού Συλλόγου Θράκης και του αρχηγού του Αγροτικού Κόμματος κ. Μυλωνά και του παραιτηθέντος Βουλευτού Μεσσηνίας κ. Μαυρομιχάλη, μέσω των οποίων ευχήθηκαν  “την ευόδωσιν των εργασιών του Συνεδρίου υπέρ των παραγωγών”. Ο Πρόεδρος συνέχισε με την ανάγνωση των τηλ/των των Βουλευτών Μεσσηνίας κ. Φεσσά και κ. Κριμπά τα οποία αποδοκιμάστηκαν. Μάλιστα ο κ. Κριμπάς καταγγέλεται από τον σύνεδρο κ. Δάλλα ότι γυρνούσε με αυτοκίνητο διάφορα χωριά σταφιδοπαραγωγών “δίδοντας ψευδείς υποσχέσεις προς κομματισμόν”! Ακολουθεί το τηλ/μα του κ. Γόντικα, Διευθυντού της Αγροτικής Τράπεζας που δεν μπορούσε να παρουσιαστεί προσωπικώς και έστειλε εκπρόσωπό του τον κ. Μαρίτσα, Διευθυντή του παραρτήματος της Εθνικής και Αγροτικής στην Κυπαρισσία. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν τα ονόματα των επισήμων και διαμαρτυρήθηκε ο Γερουσιαστής Μεσσηνίας κ. Γεώργιος Γρηγοριάδης του οποίου το όνομα παραλήφθηκε. Εκείνη τη στιγμή κάποιος από το κοινό φώναξε  “κάτω ο ΑΣΟ, έξω οι Σύμβουλοι”. Ο κ. Κόκιζας αντιπρόσωπος του ΑΣΟ ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει, όμως ακολούθησε πανδαιμόνιο.

ΑΥΡΙΟ: ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

* Ο Ηλίας Ε. Καραμπάτσος, είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Σταφιδική Εξέγερση του 1935 – ο ατέρμονος “Μεσοπόλεμος” της αγροτιάς», εκδ. “Σύγχρονη Σκέψη”.

295 Συνολικές προβολές, 6 Σήμερα

Leave a Reply

Accessibility
ΚΛΕΙΣΙΜΟ