ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Πολιτικά φτερά” δίνει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης ο Σπίρτζης, ενώ αναβαθμίζεται ο διεθνής αερολιμένας της Καλαμάτας

0

Το «πράσινο φως» στη λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης ως πολιτικό χαμηλού κόστους, άναψε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου  Πέτρο Τατούλη, τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου . Ο κ. Τατούλης, ανέφερε ως θεμελιώδη, τρία αναπτυξιακά έργα για την Πελοπόννησο, τα οποία έθεσε σε προτεραιότητα. Εκτός από το αεροδρόμιο της Τρίπολης και τη μετατροπή του σε χαμηλού κόστους, επιβατικό και μεταφορικό, έκανε παράλληλα λόγο για αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και την άμεση ανάγκη σύστασης εθνικού οργανισμού διαστήματος, ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της χώρας στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για το διάστημα και την έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας διαστημικής πύλης στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ενώ αναφέρθηκε και στην επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου με τουριστικό.  Ο περιφερειάρχης, χαρακτήρισε τις προτεραιότητες αυτές, κρίσιμα πολιτικά στοιχήματα, τα οποία αξιοποιούν στρατηγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιφερειακής της οικονομίας.
Ο υπουργός Υποδομών βλέπει θετικά την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, τονίζοντας ότι στο συνέδριο που θα διοργανωθεί στην Πελοπόννησο, σε συνέχεια αυτού που είχε πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη, θα συμμετάσχει και το υπουργείο.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ο κ. Σπίρτζης δήλωσε, αφενός, ότι είναι ενήμερος για την αύξηση του τουρισμού στην Πελοπόννησο και τον «πρωταθλητισμό» του και, αφετέρου, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία αναβάθμισης και επέκτασής του, ενώ  συμφώνησε με την πρόταση του περιφερειάρχη για την παράλληλη λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης ως επιβατικού και μεταφορικού χαμηλού κόστους, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ την οικονομία της Πελοποννήσου.
Ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε επίσης να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά του υπουργείου και να συνεργαστεί στενά με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης  Νίκο Παππά, για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Διαστήματος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης σημαντικοί οδικοί άξονες, για τους οποίους ζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τη συνεργασία του υπουργείου ώστε να ενταχθούν στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών και αφορούν όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου. Ενδεικτικά αναφέρονται έργα με ωριμότητα άμεσης ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή στα συγχρηματοδοτούμενα ταμεία, ήτοι η παρέμβαση στον Ισθμό, ο άξονας Δερβενάκια – Μυκήνες, η παράκαμψη Δολιανών, η παράκαμψη Λαγκαδίων, οι άξονες Τσακώνα – Καλό Νερό, Καλαμάτα – Ριζόμυλος, και Γύθειο – Σπάρτη, η ολοκλήρωση της περιμετρικής της Τρίπολης και η αντιπλημμυρική προστασία του.

Leave a Reply