ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είπε στην Τρίπολη ο Αποστόλου για αποζημιώσεις, κινητοποιήσεις και σχεδιασμό του αγροτικού τομέα

0

Μπορεί η ημερίδα που διοργάνωσε χθες στην Τρίπολη ο ΣΥΡΙΖΑ να αφορούσε στην ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής και τις λύσεις των προβλημάτων, ωστόσο δια στόματος Βαγγέλη Αποστόλου, ανέκυψαν σημαντικές ειδήσεις. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που συνοδευόταν από τον υπεύθυνο διαχείρισης ΕΣΠΑ, γενικό γραμματέα του υπουργείου, Χαράλαμπο Κασσίμη αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα, ξεκαθαρίζοντας πως οι αποζημιώσεις από την κακοκαιρία, θα δοθούν το συντομότερο δυνατό. «Ξεκινάμε τις επισκέψεις στις περιοχές που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις από το κύμα κακοκαιρίας και δυστυχώς είναι αρκετές σε πανελλαδικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Αποστόλου και επεσήμανε πως «θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα, ιδιαίτερα όσον αφορά στις ζημιές που έχουν προκύψει στη ζωική παραγωγή, να καλυφθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ». Όσον αφορά στις ζημιές που αφορούν στο πάγιο κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα συνταχθούν οι απαραίτητοι φάκελοι και θα επιδιώξουμε, όχι μόνο μέσω των ΠΣΕΑ και του μέτρου 5.2 του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, αλλά ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που θα προκύψει, ενδέχεται να συζητήσουμε σε επίπεδο κυβέρνησης και την αντιμετώπιση μέσα από ένα ειδικό κονδύλι».
Την ημερίδα παρακολούθησαν αρκετοί εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα αλλά και φορείς της Πελοποννήσου, οι οποίοι κατέθεσαν τα προβλήματα του κλάδου συνολικά.  Ο κ. Αποστόλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συζητηθεί εκ νέου ο νόμος περί Συνεταιρισμών, με την συμμετοχή όλων και στη λήψη αποφάσεων από την ηγεσία, ύστερα από ανοιχτό διάλογο.

ΤΑ 4 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ο Βαγγέλης Αποστόλου, άκουσε τους παραγωγούς οι οποίοι άλλωστε προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις και κατέγραψε τα προβλήματά τους, αναφερόμενος στους τέσσερις βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδίου «για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της Υπαίθρου». Πρόκειται για την  αύξηση της απασχόλησης και την ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα. Την αναδιάρθρωση της παραγωγής με στήριξη της κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας, προκειμένου όπως είπε «να πάψουμε να αιμορραγούμε εισάγοντας τεράστιες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών και να αξιοποιήσουμε το δυνατό μας χαρτί στις διεθνείς αγορές, τη φέτα και τα άλλα ποιοτικά μας προϊόντα». Ο τρίτος άξονας τους σχεδίου του υπουργείου αφορά στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται για τη χώρα από την αγροτική της παραγωγή και ο τελευταίος, στην αύξηση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μέσα από τη συγκρότηση συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων.
«Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και κάθε διαθέσιμο εργαλείο, με πρώτο απ’ όλα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) ύψους 4,7 δισ.  κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ.  ευρώ. Μάλιστα με πρωτοβουλία του υπουργείου μας το 37% αυτών των πόρων θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες. Πρόκειται για μια εκχώρηση πόρων τομή στο χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος απάντησε στους αγρότες που ζεσταίνουν ξανά τις μηχανές τους.

«ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΑΛΛΑ 
ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ»
«Και βέβαια έχουν προβλήματα οι Έλληνες αγρότες, όπως και όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως έχουν λιγότερα από πολλούς άλλους συμπολίτες μας, που δεν έχουν εισόδημα ή αυτό που έχουν, δεν είναι βιώσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τονίζοντας πως  για τους ανθρώπους του κλάδου, έγιναν καλύτερα. «Τα στοιχεία της Eurostat τόσο στο εισόδημα, όσο και στις εξαγωγές συνεχίζουν την ανοδική τροχιά του 2015 , φτάνοντας μάλιστα οι δεύτερες, σε ιστορικό ρεκόρ. Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2016 ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο τόνους», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ πως δεν έχουν λόγο να διαμαρτύρονται, ενώ στάθηκε και στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο των οποίων καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply