ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απόφαση – ντροπή για νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ θεραπευτών που στηρίζουν άτομα με αναπηρίες

0

Στον… αέρα η Ειδική Αγωγή μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να υπογράψουν οι θεραπευτές, όλων των ειδικοτήτων, νέα σύμβαση ή οποία όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποί τους σε όλη τη χώρα, οδηγεί στην εξαθλίωση και τον αφανισμό τους.
Σήμερα το πρωί, κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Καλαμάτα, έξω από τα γραφεία του Οργανισμού, με θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων να ενώνουν τις δυνάμεις τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα, καθώς σοβαρό θα είναι το πρόβλημα που θα δημιουργεί και στις οικογένειες των παιδιών με αναπηρίες. Οι συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν οι ειδικοί θεραπευτές με τον ΕΟΠΥΥ μετακυλούν το κόστος της παροχής των συναφών υπηρεσιών στους ώμους εργαζομένων κι ασφαλισμένων, καθώς το κράτος αποποιείται ουσιαστικά οποιασδήποτε ευθύνη για το μέλλον των παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής. «Φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, είμαστε όλοι εδώ και ζητάμε από ΕΟΠΥΥ να δει πάρα πολύ σοβαρά το θέμα των περικοπών που σκέφτεται να κάνει, καθώς με έναν εκβιαστικό και αιφνίδιοι τρόπο, ζητά από τους θεραπευτές που ασχολούνται με παιδιά να υπογράψουν συμβάσεις, όπου η δαπάνη θα έχει μειωθεί στο 1/3 «εκβιάζοντας» έτσι αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της αγωγής που χρειάζονται αυτά τα παιδιά από την ημέρα που γεννιούνται έως και μετά την ενηλικίωσή τους», δήλωσε η πρόεδρος του παρατήματος της Μεσσηνίας του πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Κέλλυ Βάκκα, με τον λογοθεραπευτή Ευάγγελο Σπαράγγη να χαρακτηρίζει «κατάπτυστη τη νέα σύμβαση και για εμάς, καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης, αλλά και για τα παιδιά κυρίως».
Όπως επισημαίνουν επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο, το προηγούμενο καθεστώς δεν ήταν τέλειο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα που δίνονταν δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες ασφαλισμένων με βαριές αναπηρίες. Ωστόσο, το νέο καθεστώς μειώνει σε εξευτελιστικό βαθμό την εργατική δύναμη των θεραπευτών, που καλούνται να δουλέψουν για ένα και για δύο ευρώ ανά συνεδρία. Το ίδιο και τους ασφαλισμένους, που θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, τη στιγμή μάλιστα που δρομολογείται η οριζόντια περικοπή των προνοιακών επιδομάτων.
Έντονη σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι και η αντίδραση των γονέων καθώς όπως επισημάνουν δε θα υποκύψουν στις απαιτήσεις του κράτους και του κεφαλαίου για κάλυψη των θεραπειών των παιδιών τους από την τσέπη του, ούτε θα ανεχθούν οι θεραπευτές, που αγωνίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών τους, να εξευτελίζονται.

 

Leave a Reply