ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντικά έργα και νέες πρωτοβουλίες ανάπτυξης του λιμανιού της Καλαμάτας ανήγγειλε ο Χάρης Βγενής

0

 

Στην Καλαμάτα θα βρίσκονται αύριο, εκπρόσωποι της κοινοπραξίας η οποία έχει αναλάβει την επικαιροποίηση του master plan του λιμανιού της Καλαμάτας, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρης Βγενής. Σύμφωνα με τον κ. Βγενή, θα βρίσκονται στην πόλη, οχτώ άτομα, με επικεφαλής τους Αντωνόπουλο και Φλωριό από την Μαρνέτ Α.Ε., μια από τις εταιρείες που έχουν συγκροτήσει την κοινοπραξία,  οι οποίοι θα συναντηθούν με τον δήμαρχο, υπηρεσιακούς παράγοντες, μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, σε μια πρώτη αναγνωριστική επίσκεψη, ενόψει και της ανοιχτής διαβούλευσης, με αφορμή την έναρξη των εργασιών για τη σύνταξη του νέου master plan.
Η εξέλιξη αυτή, είναι αρκετά σημαντική, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση έργων που τόσο ανάγκη έχει το λιμάνι. Μερικά από τα πλέον σημαντικά, τα οποία βέβαια θα αποφασιστεί αν μπορεί να γίνουν ύστερα από τη διαβούλευση και τις συζητήσεις των ειδικών με βάση επιστημονικά δεδομένα, είναι η εκβάθυνση, ώστε να δέχεται μεγαλύτερα πλοία, το υδατοδρόμιο, η δημιουργία σταθμού Home Port και η αποκατάσταση του μόλου της Ψαροπούλας. Κι ενώ οι εξελίξεις όσον αφορά στο νέο master plan έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, υπάρχουν και νέα που δεν είναι καλά.

ΚΑΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Ο λόγος για τα κρουαζιερόπλοια που πέρυσι είχαν ως βασικό σταθμό τους την Καλαμάτα, τονώνοντας την αγορά και συμβάλλοντας στην προβολή της πόλης. Φέτος, η χρονιά θα είναι άσχημη, καθώς λόγω της τρομοκρατίας και της ρευστής κατάστασης, στην Τουρκία κυρίως, οι τουρίστες που επιλέγουν την κρουαζιέρα στρέφονται σε περιοχές όπως η Ισπανία. Τα αρνητικά πρώτα σημάδια, τέθηκαν επί τάπητος και σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, που ήταν και το μοναδικό, που έλαβε μέρος σε αυτήν. «Δυστυχώς, τα νέα δεν είναι καλά, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, που έγινε στο υπουργείο και στην οποία και συμμετείχαμε», επεσήμανε ο κ. Βγενής και συνέχισε. «Οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν προσπάθειες οι οποίες θα συνεχιστούν, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα, ωστόσο δεν είναι εύκολη, αυτή η υπόθεση. Ήδη γίνονται επαφές με εταιρείες, όμως δεν διαγράφεται καλή η χρονιά».

xarhs

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξελίξεις όσον αφορά στα υδροπλάνα, καθώς το μόνο που έχει επίσημη άδεια είναι αυτό της Κέρκυρας, ενώ έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις, με την Καλαμάτα να είναι η πρώτης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και 25η στη σειρά. «Περιμένουμε την απόφαση του υπουργείου, καθώς στο θέμα πρόσφατα αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος  επεσήμανε πως όλες οι άδειες υδατοδρομίων, θα είναι στο όνομα των φορέων διαχείρισης. Ακόμη περιμένουμε, καθώς σε πολλές περιοχές, όπως σε μικρά νησιά, που δεν υπήρχε η δυνατότητα κατάθεσης φακέλου, προχώρησαν μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», επεσήμανε μιλώντας στη «Φ» ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρης Βγενής, ο οποίος επεσήμανε πως μόλις ξεκινήσει η αδειοδότηση θα ξεκινήσει και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες, με την ελπίδα να υπάρξουν συνδέσεις όχι μόνο με το Ιόνιο, αλλά και την Κρήτη και το Αιγαίο.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ
ΤΩΝ ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΩΝ
Κι ενώ ακόμη σε αναμονή, όλη η χώρα βρίσκεται για την υπόθεση των υδροπλάνων αλλά και τη φετινή πορεία της κρουαζιέρας, στο λιμάνι της Καλαμάτας υλοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις, λαμβάνονται αποφάσεις για υλοποίηση έργων και επιτέλους, έχουν γίνει όλα όσα πρέπει για την απομάκρυνση των σαπιοκάραβων, όπως συνέβη πρόσφατα με το «Mesogeio».   «Έχει ξεκινήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία για τα κατασχεθέντα “Alamir Mustafa”, “Simone” και το ανώνυμο ξύλινο σκάφος τύπου πασαρα, που αναμένεται να εκτεθούν σε πλειστηριασμό το Φεβρουάριο», επεσήμανε ο κ. Βγενής, ενώ αναφορικά με το πλοίο “GENC 3”, τον ίδιο μήνα θα γίνει δίκη, που θα αποδώσει ή όχι σε ναυτιλιακή εταιρεία την ιδιοκτησία του σκάφους και κατόπιν θα είναι δυνατή η απομάκρυνσή του.

ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Εκτός από τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την απομάκρυνση των κατασχεθέντων πλοίων, πολλά είναι όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. Αρχικά, πρόκειται για την αναδωμή του «χιλιομέτρου», καθώς έφτασε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας από το υπουργείο Ναυτιλίας, η άδεια για την εκτέλεση του έργου «Επισκευή ανωδομής νότιου προβόλου». Με τη συνδρομή της διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας θα εκδοθεί σχετική προκήρυξη, για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 184.000 ευρώ, με χρηματοδότηση κατά 123.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατά τα υπόλοιπα από πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Συγκεκριμένα, θα αφαιρεθεί η τσιμεντοκονία που έχει εξωτερικά αυτή η ανωδομή, θα ενισχυθεί με πλέγμα σιδήρου μπετόν και θα γίνει νέα σκυροδέτηση.

 ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ
Επίσης, θα ακολουθήσει η εκπόνηση μελέτης από τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και η υποβολή της προς έγκριση στο υπουργείο, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο, διά του οποίου θα γίνει ασφαλτόστρωση στον προβλήτα Νο 7, όπου προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια, αφού αφαιρεθεί το στρώμα παλαιάς ασφάλτου. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρίδη, γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας, τη διευθύντρια Λιμενικών Υποδομών του ίδιου υπουργείου κα Χριστοδουλόπουλου και το στέλεχος του υπουργείου κα Αστερίου, για τη βοήθειά τους στο συγκεκριμένο θέμα.

ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ
Στη συνεδρίαση δε, του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, έρχεται προς ψήφιση θέμα προμήθειας 12 φρεατίων πλαστικών βαρέως τύπου, τα οποία θα τοποθετηθούν στο δρόμο μπροστά στους πρώην κυλινδρόμυλους, όπου εκτελείται έργο διαπλάτυνσης και κατασκευής πεζοδρομίων, ενώ θα ακολουθήσει κατασκευή υποδομής για τον ποδηλατόδρομο.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ
Τέλος ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρης Βγενής, υπενθύμισε, καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα, στους επαγγελματίες που επιθυμούν να κάνουν χρήση κοινοχρήστων χώρων, να προσέλθουν μέχρι το τέλος μήνα για να εκφράσουν τη σχετική πρόθεσή τους, με αίτησή τους, ενώ την ίδια ημέρα θα εκδοθεί και ανακοίνωση, ώστε οι ενδιαφερόμενοι για παραχώρηση θέσεων ελλιμενισμού να προβούν στην κατάθεση του αιτήματός τους.

Ρεπορτάζ: Γεωργία
Αναγνωστοπούλου

 

 

Leave a Reply