ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιάννης Σκαρίμπας: Ένα βιβλίο της Χαράς Νικολακοπούλου

0

ΑΠΟ τη φίλη μου Χαρά Νικολακοπούλου έλαβα μέρα στις γιορτές το νέο της συγγραφικό πόνημα και το διάβασα απνευστί.

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ, παραδοξολογίες και γλωσσικές ακροβασίες στο πεζογραφικό έργο του».

ΑΥΤΟΣ είναι ο τίτλος του βιβλίου και πρόκειται για δοκίμιο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Poema που εδρεύουν στην Κορώνη Μεσσηνίας.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ πάντως για ένα δοκίμιο που ασχολείται επιδερμικά με το έργο του δύστροπου αλλά συναρπαστικού κοσμοπολίτη της Χαλκίδας, αλλά για μια προσπάθεια να καταδυθεί η συγγραφέας στα άδυτα των αδύτων του Σκαριμπικού σύμπαντος και αυτή η κατάδυσή της γίνεται με σκάφανδρο τη διεισδυτική έρευνα που έχει κάνει ενάντια σε κάθε μηρυκασμό απόψεων που έχουν προηγηθεί, τις οποίες απόψεις όπου χρειάζεται τις παραθέτει απλώς ως έχουν.

ΜΕΓΑΣ παραδοξολόγος και γλωσσικός ακροβάτης ο Σκαρίμπας, σαγηνεύει τη γλώσσα και ναρκισσεύεται απ’ αυτήν ενώ της προσκομίζει τα τερτίπια του.

Ο ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ είναι «παιχνιδιάρης» στη γραφή του και αυτό άλλωστε ακτινοβολεί στο έργο του, αλλά η Χαρά Νικολακοπούλου ασχολούμενη με το Σκαριμπικό έργο και τα πρόσωπά του, δεν «μάσησε» και με δημιουργική αναίδεια το προσέγγισε και αναμετρήθηκε μαζί του.

ΑΠΟ τα όσα η Χαρά αναφέρει στο βιβλίο της για τον Σκαρίμπα, παραθέτω ενδεικτικές σκέψεις της.

«Η ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ του Σκαρίμπα είναι ανεξάντλητη».

«ΕΚΤΟΣ από απαράμιλλος τεχνίτης της γλώσσας, υπήρξε πρωτεργάτης του παραλόγου».

«Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ γράφει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν της ιδιάζουσας,  εκρηκτικής προσωπικότητας και του πηγαίου ταλέντου του που δεν υπάκουει σε νόρμες ή κανόνες».

«ΔΕΝ γράφει υπερρεαλιστικά ή παραδοξολογικά, είναι ο ίδιος παράδοξος και σουρεαλιστής σε  όλες τις εκφάνσεις του βίου του. Γράφει όπως ακριβώς ζει».

ΑΥΤΑ από την οξυδερκή προσέγγιση της Χαράς, που εύστοχα επισημαίνει πως ο Σκαρίμπας γράφει όπως ζει.

ΕΤΣΙ έγραψε και έτσι έζησε καταμεσής του παράδοξου ο υπερρεαλιστής Σκαρίμπας, που εναντιώθηκε στις συμβατικότητες του καιρού του, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα και κάνοντας τη λεγόμενη «Γενιά του ’30» στην οποία τον εντάσσουν να δυσπιστεί και να δυσφορεί απέναντί του, αλλά και να μην μπορεί να αρνηθεί τη σημαντική ιδιαιτερότητα του έργου του.

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ η Χαρά στο βιβλίο της τονίζει καίρια πως: «ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο υπερρεαλισμός, θα τον είχε πιθανότητα εφεύρει ο Σκαρίμπας».

ΟΣΟ για τα τέσσερα μικρά κείμενα της Χαράς στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, με αναφορά στη Χαλκίδα σε σχέση με τον Σκαρίμπα, σωστά διαμάντια. Εύγε Χαρούλα!

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

thanasis-pantes

Θανάσης Παντές

 

83 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply

Accessibility
ΚΛΕΙΣΙΜΟ