ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στα χέρια της Αστυνομίας συμμορία κερδοσκόπων που εμπορευόταν σε Αθήνα και Πελοπόννησο “ελληνοποιημένη” εισαγόμενη πατάτα…

0

Στα χέρια της Αστυνομίας ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα της, βρίσκονται πέντε άτομα, μέλη εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι «θησαύριζαν» πουλώντας από το 2014, εισαγόμενη πατάτα ως ελληνική, εκδίδοντας πλαστά τιμολόγια. Τα μέλη της οργάνωσης, ύστερα από έρευνες σε Αττική και Πελοπόννησο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτης κατ’ εξακολούθηση και διακεκριμένη έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Αρχηγοί της οργάνωσης, ήταν δύο άντρες εταίροι επιχείρησης με δραστηριότητα στο χονδρικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την εταιρεία ως «όχημα» για την «ελληνοποίηση» του προϊόντος, προβαίνοντας στην έκδοση εικονικών παραστατικών, στα οποία το προϊόν δηλώνονταν ως ελληνικό. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, προέβαιναν και στην επεξεργασία του προϊόντος  ώστε αυτό να μοιάζει όσο γίνεται με ελληνικό. Οι δύο άντρες, δεν δρούσαν μόνοι, είχαν συνεργούς, άλλους δύο άντρες και μια γυναίκα, οι οποίοι μέσω των εμπορικών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονταν, προέβαιναν στην έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές με λήπτη την εταιρεία, η οποία ανήκε στα.. μεγάλα κεφάλια.
Με τον τρόπο αυτό παραπλανούσαν κατ’ εξακολούθηση το καταναλωτικό κοινό που αγόραζε ως ελληνική την πατάτα, καταβάλλοντας αντίτιμο σημαντικά υψηλότερο από την εμπορική του αξία. Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2015, στο πλαίσιο ποσοτικού ελέγχου που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση συνολικά 497 εικονικών τιμολογίων, αξίας 111.139 ευρώ, διατέθηκαν στην αγορά 282 τόνοι και 427 κιλά πατάτας κοινοτικής προέλευσης, ως εγχώριας παραγωγής.
Για την ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης ελήφθησαν λογιστικά αρχεία και δεδομένα από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονταν τα μέλη της οργάνωσης  και προέκυψαν οι εικονικές συναλλαγές που πραγματοποιούσαν. Από τις αρχές του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015, η εταιρεία που διηύθυναν τα αρχηγικά μέλη, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 208.777 ευρώ σε 558 περιπτώσεις, ενώ έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 57.054 ευρώ σε τουλάχιστον 43 περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι ορισμένα εκ των εικονικών φορολογικών στοιχείων, που έλαβε ή εξέδωσε η παραπάνω εταιρεία, εκδόθηκαν ή ελήφθησαν αντιστοίχως από τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονταν τα 3 μέλη της οργάνωσης. Για τις φορολογικές παραβάσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά την έρευνα, προέκυψε η παράνομη δραστηριότητα δημοσίου υπαλλήλου για αδικήματα σχετικά με την υπηρεσία, που αφορούν σε άλλες υποθέσεις.

 

 

Leave a Reply