ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το αγροτικό ζήτημα ανεβάζει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο με συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στο Κοινοβούλιο και ενώ ετοιμάζονται κινητοποιήσεις!

0

Στα ύψη αναμένεται να φθάσει το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς αύριο Τετάρτη θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το Αγροτικό.
Υπενθυμίζεται ότι την συζήτηση ζήτησε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία, μεταξύ άλλων, καλεί την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την άρση των αδιεξόδων στον αγροτικό κόσμο.
Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση να ανακοινώσει ευνοϊκά μέτρα για τους αγρότες, σε συνέχεια των εξαγγελιών του κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Νίσυρο και Κρήτη.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, αναφέρει: «Η Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία διέρχεται περίοδο έντονης δοκιμασίας. Η απογοήτευση είναι ορατή παντού στην ύπαιθρο, οι αγρότες πιέζονται ασφυκτικά λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων, της μεγάλης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, του κόστους του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, της αύξησης σε 24% του συντελεστή Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια, της επιβολής φόρου στο κρασί.
Ύστερα από τις απαράδεκτες αποφάσεις της κυβέρνησης το κόστος λειτουργίας των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έχει αυξηθεί υπερβολικά με συνέπεια να λειτουργεί ως αντικίνητρο για την αύξηση της παραγωγής που θα έπρεπε να είναι βασική προτεραιότητα για τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων και να αυξηθούν οι εξαγωγές.
Το μείγμα των μέτρων της κυβέρνησης, η καθυστέρηση στην αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2015-2020, το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας λόγω και της έλλειψης χρηματοδότησης από τις Τράπεζες, η μεγάλη καθυστέρηση στις εκτιμήσεις των ζημιών και στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο οικονομικής βιωσιμότητας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ειδικότερα τους μικρούς και μεσαίους. Γι’ αυτό οι αγρότες ζητούν αλλαγή πορείας και μέτρα στήριξής της αγροτικής παραγωγής. Αναγνωρίζοντας την πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία, τον κρίσιμο ρόλο του αγροτικού τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη συμβολή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας στην απασχόληση και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο, πρέπει να υπάρξουν άμεσες ενέργειες και μέτρα αναστροφής της καταστροφικής πορείας.
Έχοντας πλήρη επίγνωση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες λόγω της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων ανάπτυξης της υπαίθρου, ζητούμε να γίνει συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή για να υπάρξουν απαντήσεις από την κυβέρνηση και να δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την υποστήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας».

126 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply