ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων

0

Το «πράσινο φως» για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, «άναψαν» οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, οι εκπρόσωποι φορέων και οι πολίτες που συμμετείχαν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τρίπολη. Σχεδόν στο σύνολό τους οι φορεία, αυτοδιοικητικοί και άλλοι, τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης της Περιφέρειας, γνωμοδοτώντας θετικά τόσο όσον αφορά στην έγκριση της μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, προκρίνοντας τη λύση 1β ως ρεαλιστική, άμεση στην εφαρμογή της, οικονομικότερη και φιλικότερη στο περιβάλλον, όσον αφορά και στις απόψεις και τις παρατηρήσεις που καταγράφηκαν στη διαβούλευση, οι οποίες θα αξιοποιηθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαμόρφωση της τελικής απόφασής του.
Τα συμπληρωματικά δε, στοιχεία που απεστάλησαν από τους Δήμους και το ΦΟΔΣΑ και τελούν υπό διαβούλευση σε σχέση με την αποκεντρωμένη διαχείριση, έχουν ουσιαστικά αξιολογηθεί στο πλαίσιο της λύσης 2 του ΠΕΣΔΑ και δεν προκρίνονται.
Αυτό που επεσήμαναν όλοι, καθώς η ευρύτερη περιοχή έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση, ήταν να ασκηθεί πίεση και να διεκδικηθεί με κάθε τρόπο η ολοκλήρωση του έργου ΣΔΙΤ, για να λυθεί επιτέλους με τον οικονομικότερο και περιβαλλοντικά φιλικότερο τρόπο, το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Μάλιστα οι δήμαρχοι, επεσήμαιναν πως πρέπει με κάθε τρόπο να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία και να υλοποιηθεί το έργο.

ΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ
ΦΟΔΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
Την ικανοποίησή της από την εξέλιξη αυτή, καθώς μετά το «ναι» των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή του ΣΔΙΤ και την υλοποίηση του έργου – στοίχημα που η ίδια… έτρεξε, εξέφρασε η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου. Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, μιλώντας στη «Φ», στάθηκε αρχικά στην πολύ μεγάλη συμμετοχή των μελών της Επιτροπής, «κάτι που», όπως είπε, «αποδεικνύει  πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό το ζήτημα». Η κα Νικολάκου επεσήμανε, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό, πως εκτός από τους δημάρχους οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή βάση Νόμου, τα υπόλοιπα μέλη της, ήταν εκπρόσωποι φορέων και απλοί οπλίτες. «Έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και με συντριπτική πλειοψηφία, η Επιτροπή Διαβούλευσης, ψήφισε θετικά την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου, η οποία αφορά στην κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων. Μια λύση, που όπως αναφέρεται και στην μελέτη για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, είναι η καλύτερη δυνατή και οικονομικά και περιβαλλοντικά», δήλωσε η Ντίνα Νικολάκου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι συνολικά ψήφισαν 45 μέλη, εκ των οποίων 41 ψηφίσαν υπέρ της κεντρικής διαχείρισης και μόλις 4 κατά. Υπέρ, ψήφισε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Ευρώτα και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Γιάννης Γριπιώτης, ενώ «ναι» είπαν και οι Δήμοι της Μεσσηνίας. Θετική ήταν η ψήφος του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, του δημάρχου Δυτικής Μάνης Γιάννη Μαραμπέα, του εκπροσώπου του δημάρχου Πύλου – Νέστορος κ. Πετρόπουλου και του εκπροσώπου του δημάρχου Μεσσήνης κ. Ξαρχάκου. Ο δήμαρχος Οιχαλίας, παρευρέθη στη συνεδρίαση, τοποθετήθηκε όσον αφορά στην περιοχή της Καλλιρρόης όπου έχει αποφασιστεί να κατασκευαστεί εργοστάσιο και αποχώρησε, πριν την ψηφοφορία. Τα  «όχι» ήρθαν από τους Δήμους Τρίπολης, Κόρινθου, Σπάρτης και Λουτρακίου, ενώ ακόμη και αυτοί που διαφώνησαν, αξίζει να σημειωθεί πως ζήτησαν να ισχύει και η κεντρική και η αποκεντρωμένη διαχείριση και όχι μόνο η τοπική! «Έχει ιδιαίτερη σημασία να πούμε ότι το σύνολο, το 100%(!!!) των μελών των εκπροσώπων φορέων και των πολιτών, ψήφισε θετικά», ανέφερε η κα Νικολάκου και συνέχισε. «Υπήρξε δηλαδή, ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων των πολιτών και των φορέων προς την κεντρική διαχείριση».
Πλέον, το επόμενο βήμα, θέλει το Περιφερειακό Συμβούλιο να συνεδριάζει και να προχωρά στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, η οποία εφόσον υπερψηφιστεί θα μετατρέπει σε Νόμο με Κοινή Υπουργική Απόφαση, για να ανοίξει έτσι ο δρόμος και να υπογραφεί η ΣΔΙΤ και να ξεκινήσει το έργο.  «Θα καταγραφούν όλες οι απόψεις που ακούστηκαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης και στη συνέχεια ολοκληρώνεται η διαδικασία με τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που είναι και υπεύθυνο για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ. Εκείνο που αναδείχθηκε από όλους, είναι πώς δεν υπάρχει περιθώριο ούτε ενός λεπτού καθυστέρησης πλέον, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα», ανέφερε μιλώντας στη «Φ» η θεματική αντιπεριφερειάρχης και κλείνοντας απάντησε στο ερώτημά μας για τη στάση που τήρησε η Μεσσηνία. «Η Μεσσηνία, τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της κεντρικής διαχείρισης και της ολοκλήρωσης του έργου της Περιφέρειας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ως Περιφερειακή Αρχή», ανέφερε η κα Νικολάκου, τονίζοντας πως πλέον προχωράει η υλοποίηση του έργου και η αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος.

ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΤΟ «ΝΑΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ένα από τα «ναι» που ακούστηκαν, ήταν αυτό από τον Δήμο Καλαμάτας, με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα ωστόσο, να αφήνει… αιχμές, τονίζοντας πως «πρέπει να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα, που θα μπορούσε να έχει κλείσει διαφορετικά, όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει προσέγγιση της πραγματικότητας με το …εάν», επεσήμανε ο κ. Νίκας, ο δήμαρχος του μόνου Δήμου που κάνει τοπική διαχείριση, ο οποίος είπε πως η πραγματικότητα μας οδηγεί στην κεντρική διαχείριση, διότι τοπική δεν μπορεί να υπάρξει. «Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν βασικές προϋποθέσεις της τοπικής διαχείρισης, όπως το θεσμικό πλαίσιο, η διαχείριση του υπολείμματος και η χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση. Επιπλέον, 20 μικροί Δήμοι από τους 26 της Πελοποννήσου δεν έχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για να κάνουν τοπική διαχείριση, όπως – για παράδειγμα – δε διαθέτουν το τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό που απαιτείται. Είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Κράτους, Περιφέρειας και Δήμων, διότι και με την επιλογή της κεντρικής διαχείρισης υπάρχουν πολλά ζητήματα, πολλά προβλήματα, πολλές δυσκολίες, όπως π.χ. η επαναχωροθέτηση και κατασκευή μονάδων, η αντιμετώπιση αντιδράσεων, η χωροθέτηση και κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τα τέλη, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αυξηθούν από το σύνολο των Δήμων. «Ας δούμε κατάματα την πραγματικότητα και ας αποφασίσουμε το εφικτό, που είναι η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων», κατέληξε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.

ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ
Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ αξιολογήθηκε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και σύμφωνα με τους γενικούς γραμματείς τους, η κυβέρνηση προκρίνει και προτείνει την επιλογή της κεντρικής διαχείρισης και τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δήλωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τον ΠΕΣΔΑ.
«Για την καθυστέρηση ψήφισης του ΠΕΣΔΑ την κύρια ευθύνη φέρει η Κυβέρνηση γιατί ενέκρινε τη ΣΜΠΕ μια μέρα πριν λήξει το 2016» ανέφερε ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος τόσο στο πρόγραμμα του Ταμείου Συνοχής, όσο και του ΕΠΠΕΡΑΑ και τις πληρωμές τους, γιατί ο ΠΕΣΔΑ αποτελεί οριζόντια αιρεσιμότητα και θα έπρεπε να είχε εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι 31/12/2016.
«Όταν μας ανέθεσαν οι δήμαρχοι την ευθύνη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, είχαμε καταστατικό χάρτη τον προηγούμενο ΠΕΣΔΑ, τον οποίο οι ίδιοι είχαν ετοιμάσει και υπογράψει. Αυτόν σεβαστήκαμε και πάνω σε αυτόν καταρτίσαμε το σχέδιό μας», πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι ήταν από τους πιο προωθημένους ΠΕΣΔΑ στη χώρα γιατί είχε συμπεριλάβει και την Κοινοτική Οδηγία. Τώρα καλούμαστε να ψηφίσουμε το νέο καταστατικό χάρτη, ο οποίος θα ισχύει μέχρι το 2020».
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη ότι η περιφερειακή αρχή είχε καλέσει την κυβέρνηση από το 2015, αν δεν το θέλει το έργο ΣΔΙΤ να το καταργήσει με νόμο και να φέρει τη δική της πρόταση. «Δεν έκανε τίποτα απ’ τα δύο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για δύο χρόνια την υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας. Σήμερα ωστόσο αυτό προκρίνει και προτείνει. Αν το είχε κάνει δύο χρόνια πριν τώρα οι υποδομές θα ήταν έτοιμες και το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Αντίθετα, όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση συναντιόταν και συζητούσε με τους Δημάρχους και την εταιρεία και όχι με το δικαιούχο του έργου που είναι η Περιφέρεια».
Τον Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αυτό που θα πάρει την απόφαση για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, για τον οποίο οι δύο γενικοί γραμματείς γνωμοδότησαν ότι είναι συμβατός τόσο με το νέο ΕΣΔΑ, όσο και με το έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στο έργο της Περιφέρειας δήλωσε ότι πρόκειται για κατεξοχήν πράσινο και καινοτόμο έργο γιατί αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την ενεργειακή του αυτονομία. «Όταν ο ΦΟΔΣΑ έχει τη δυνατότητα και αποκτήσει στελεχωμένες υπηρεσίες για να αναλάβει την ευθύνη του έργου, θα το κάνει. Εμάς μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας», ανέφερε τέλος ο περιφερειάρχης και τόνισε ότι «θέλουμε μια καθαρή και αειφόρα Πελοπόννησο και πλέον δεν πρόκειται να ανεχθούμε τη λειτουργία ΧΑΔΑ, ούτε τη διαπλοκή να συντηρεί την παρανομία του μαύρου χρήματος».

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply