ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας ανοίγει τα “φτερά” της με νέους τίτλους, πρωτοβουλίες, δράσεις και συνεργασίες

0

 

Στα βιβλία, όπως περισσότερο από εύστοχα έγραψε κάποτε ο συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ιστορικός και διδάσκαλος κατά τη βικτωριανή εποχή, Τόμας Καρλάιλ, βρίσκουμε τη ψυχή του χρόνου που πέρασε και τη διατυπωμένη ηχώ του παρελθόντος! Καθετί που έκανε, σκέφτηκε, κέρδισε ή δημιούργησε η ανθρωπότητα… Όλα αυτά βρίσκονται, σαν μια μαγική παρακαταθήκη, στις σελίδες των βιβλίων, αποτελώντας εκλεκτό κτήμα των ανθρώπων… Ένα «κτήμα» που… στεγάζεται με τρόπο ξεχωριστό, δίνοντας το έναυσμα για το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των γνώσεων, στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες. Στην Καλαμάτα, τους τελευταίους μήνες, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, αναπτύσσει μια ιδιαίτερη δυναμική, καθώς μετά από το 2004 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της, είναι πιο δραστήρια από ποτέ και καινοτομεί… Η «Φ» φιλοξενήθηκε στους ξεχωριστούς της χώρους, στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης, από την προϊσταμένη, αποσπασμένη εκπαιδευτικό με μεταπτυχιακά στη Συγκριτική Λογοτεχνία και τη Διδακτική Γλωσσών, υποψήφια διδάκτωρ Νινέτα Σωτηράκη. Όπως μας ενημέρωσε η κα Σωτηράκη, αυτή τη στιγμή τα μέλη της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης, ανέρχονται σε 5.000, με τη διαδικασία εγγραφής, εξαιρετικά απλή, καθώς αρκεί να φέρει κανείς της αστυνομική του ταυτότητα. «Τους τελευταίους τρεις μήνες, απ’ όταν και ανέλαβα και έχω στατιστικά στοιχεία, η αυξητική τάση είναι σημαντική. Άλλωστε η Βιβλιοθήκη προσφέρει πολλά στο κοινό. Συνολικά, έχουμε 18.000 τίτλους βιβλίων, με έμφαση να δίνεται στη Λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, καθώς αποτελεί το βασικό ενδιαφέρον των μελών της Βιβλιοθήκης, ενώ υπάρχει ευρεία γκάμα επιστημονικών βιβλίων και γενικότερου ενδιαφέροντος, τα οποία είναι ταξινομημένα με βάση το διεθνές σύστημα, ανά κατηγορίες και μπορεί κάποιος εύκολα να πλοηγηθεί και στους χώρους της βιβλιοθήκης, αλλά και στο site όπου δίνει χρήσιμες πληροφορίες», ανέφερε η κα Σωτηράκη η οποία μίλησε για τις πολλές υπηρεσίες που παρέχονται.

«Υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη, όπου το να γίνεις μέλος και να δανειστείς, είναι δωρεάν, με την επίδειξη απλώς της ταυτότητας. Υπηρεσίες αναγνωστηρίου με 10 υπολογιστές, σύνδεση στο ίντερνετ και δυνατότητα εκτύπωσης, wi fi και υπηρεσίες ΑμεΑ», επεσήμανε η προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας  και στάθηκε ιδιαίτερα στον υψηλά ειδικευμένο εξοπλισμό, για  υπηρεσίες ανάγνωσης και πρόσβασης στην πληροφορία, των ατόμων με ειδικές ανάγκες. «Έχουμε  ψηφιακό αναγνώστη και ψηφιακό εκτυπωτή Μπράιγ και υπολογιστή με πληκτρολόγιο και ποντίκι, ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα», ανέφερε η κα Σωτηράκη, η οποία επεσήμανε πως ακόμη όλα αυτά δεν έχουν τεθεί στη διάθεση των ΑμεΑ, καθώς γενικά, η Βιβλιοθήκη δεν είναι ευρέως γνωστή.

bibliothhkh-4

«Ακόμη δεν έχουν έρθει αναγνώστες με προβλήματα να κάνουν χρήση, όμως ξεκινήσαμε μια συνεργασία ε το ΚΕΦΙΑΠ του Νοσοκομείου της Καλαμάτας, όπου μια ομάδα ειδικών, φέρνει μια ομάδα ατόμων εδώ και από εθελόντρια της Βιβλιοθήκης, γίνεται ανάγνωση μια ιστορίας και μετά ξενάγηση στους χώρους της», δήλωσε η προϊσταμένη που αναφέρθηκε και στον μεγάλο στόχο. «Στόχος, είναι να αυξήσουμε τη λειτουργικότητα και την επισκεψιμότητα της βιβλιοθήκης και από τη στιγμή που υπάρχει ένας τέτοιος εξοπλισμός είναι κρίμα να μένει αναξιοποίητος. Επίσης, υπάρχει ξεχωριστό παιδικό τμήμα, με ειδικό αναγνωστήριο και χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά. Μπορεί να γίνει μέλος ο γονιός και να δανειστεί βιβλία για να τα διαβάσει μαζί με το παιδί του στο σπίτι, ή να έρθει εδώ και να χρησιμοποιήσει τους χώρους για ανάγνωση, για δραστηριότητες του παιδιού, καθώς υπάρχουν τραπεζάκια για ζωγραφική, όργανα Φυσικής που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά, όπως μικροσκόπια, αλλά και επιτραπέζια παιχνίδια», ανέφερε η Νινέτα Σωτηράκη, η οποία μίλησε και για την πρωτοβουλία που έχει αναπτυχθεί σε για το… άνοιγμα της Βιβλιοθήκης στα Σχολεία. «Υπάρχουν σε εξέλιξη, εξειδικευμένα προγράμματα σε σχολεία, που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από εμάς και από ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, εθελοντές και φορείς. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί», του οποίου το σχεδιασμό και εμψύχωση, έχει αναλάβει το Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων του ΙΙΕΚ Ορίζον, ενώ από τον Φεβρουάριο, θα υπάρξει μια δράση για μαθητές της Γ΄ Δημοτικού, όσον αφορά στη Μυθολογία. Επίσης, όσον αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με τις σχολικές βιβλιοθήκες και έχουμε ήδη φτιάξει ένα δίκτυο 15 συνεργαζόμενων Σχολικών Βιβλιοθηκών Γυμνασίων και Λυκείων, τα οποία θα έρθουν στο τέλος του μήνα να πάρουν τα βιβλία, είτε για να συγκροτήσουν, είτε να εμπλουτίσουν τη Βιβλιοθήκη τους. Ιδιαίτερο, είναι το ενδιαφέρον από τα Σχολεία που είναι απομακρυσμένα. Αυτά είναι που διψούν περισσότερο, για παράδειγμα, έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τα Σχολεία του Μελιγαλά και της Μεθώνης, που παίρνουν 15 βιβλία το μήνα, τα μοιράζουν στα παιδιά, τα επιστρέφουν και ανανεώνουν τους τίτλους», ανέφερε η προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, η οποία στάθηκε στον προγραμματισμό που γίνεται και τις πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί για τη συνέχεια.

 

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΘΩΣ
13 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ 
ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Δυστυχώς, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Καλαμάτας, παρά τα πολλά χρόνια ζωής που έχει συμπληρώσει, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό. «Στα τόσα χρόνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ καμία εκδήλωση και δεν είχε δώσει το στίγμα της στην τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή στους πολίτες και να την μπερδεύουν με την Λαϊκή Βιβλιοθήκη, η οποία βρίσκεται στον πάνω όροφο. Οπότε, αυτό που θέλουμε να κάνουμε και προσπαθούμε, είναι να βγάλουμε την Βιβλιοθήκη προς τα έξω… Συμμετείχαμε ήδη στην εκδήλωση για τον Αριστοτέλη που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αύριο διοργανώνουμε μια εκδήλωση μαζί με το «Βιβλιόπολις», ενώ ξεκινήσαμε το σχεδιασμό μια εκδήλωσης που θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, με ομιλίες ειδικών πληροφορικής του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, την Αστυνομία και φυσικά τα Σχολεία», δήλωσε η Νινέτα Σωτηράκη, η οποία μίλησε στη «Φ» και για το μείζον θέμα της φιλαναγνωσίας.

bib

Η ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ
ΝΑ… ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
«Η φιλαναγνωσία και το πόσο αυτό θα καλλιεργηθεί, από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, είναι καθαρά θέμα Παιδείας. Μπορεί ένα παιδί και ένας ενήλικας, να είναι ψηφιακά απόλυτα καταρτισμένος και να χρησιμοποιεί, όλες τις συσκευές και τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία, αλλά την ίδια στιγμή να διαβάζει και βιβλία. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, αντίθετα πολλές φορές το ένα συμπληρώνει το άλλο», ανέφερε η προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, η οποία τόνισε πως για αυτούς του ανθρώπους, έχει γίνει προμήθεια ψηφιακού αναγνώστη. «Εμείς, προσπαθούμε να προλάβουμε τις εξελίξεις και έχουμε στη διάθεση του αναγνωστικού μας κοινού πλέον και ψηφιακό αναγνώστη», τόνισε η κα Σωτηράκη και επανερχόμενη στο θέμα της φιλαναγνωσίας ανέφερε. «Αν το παιδί δει το γονιό με το βιβλίο, θα πάρει και εκείνο το βιβλίο, αν ο δάσκαλος δουλέψει συνειδητά τη φιλαναγνωσία και όχι στο πλαίσιο μελέτης του αναγνωστικού, αν εμβαθύνει λίγο, σίγουρα τα παιδιά θα πάρουν και άλλα ερεθίσματα και ένα παραπάνω κίνητρο να πάρουν στα χέρια τους το βιβλίο, πέραν του τάμπλετ».

bibliothhkh-2

ΜΕ ΕΝΑΜΙΣΗ ΑΤΟΜΟ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Τ
ΗΣ 
ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΕΛΛΙΠΗ
Η ουσιαστική προσπάθεια που μετά από πολλά χρόνια καταβάλλεται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της ανάδειξης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, συναντά εμπόδια δυστυχώς, πέραν των γραφειοκρατικών δυσκολιών, αφού το προσωπικό είναι κάτι παραπάνω από ελλιπές. «Αυτό που προσπαθούμε, το Εφορευτικό Συμβούλιο, οι δύο εργαζόμενοι και οι εθελοντές, που χάρη σε αυτούς στέκεται στα πόδια της η Βιβλιοθήκη, είναι να κάνουμε από εδώ και πέρα ότι περισσότερο μπορούμε. Καταφέραμε και σχεδόν διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό μας για το φετινό έτος, κάναμε την πρώτη παραγγελία βιβλίων, μετά από 6 χρόνια. Δουλεύουμε με όλη μας τη δημιουργικότητα και το μεράκι και προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τη βιβλιοθήκη και την πόλη και πιστεύω ότι σιγά – σιγά αυτό θα περάσει και στον κόσμο.  Η διαδικασία είναι σκληρά γραφειοκρατική, για παράδειγμα για την προμήθεια ενός απλού μολυβιού, χρειαζόμαστε 8 πράξεις διαφορετικές, αναρτημένες στη Διαύγεια, πόσο μάλλον αν πρόκειται για έναν σημαντικό όγκο βιβλίων. Ωστόσο, δεν μας πτοεί, το κάναμε πέρυσι, χρησιμοποιήσαμε πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια,  χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο έφευγε αδιάθετο από τη Βιβλιοθήκη, καθώς επέστρεφε κάθε χρόνο πίσω και έτσι ήδη έχουμε τα πρώτα βιβλία, νέας κυκλοφορίας», δήλωσε η προϊσταμένη, η οποία καυτηρίασε το ζήτημα των εγκαταστάσεων. «Όχι, ο χώρος όχι δεν επαρκεί! Επίσης στα σκαριά είναι η δημιουργία αυτόνομου ξενόγλωσσου τμήματος, ένα προσωπικό μου στοίχημα, καθώς είμαι καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας ωστόσο δεν μας βοηθά ο χώρος, ο οποίος είναι αρκετά περιορισμένος. Έχουμε ζητήσει από το Δήμο να μας παραχωρήσει το χώρο όπου ήταν παλιά τα γραφεία του Κ21, ώστε να είμαστε κοντά, να τον ανοίγουμε όταν χρειάζεται καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού αφού από τις 8 οργανικές θέσει είναι καλυμμένη μόνο η μια, εγώ είμαι αποσπασμένη και είμαι και σε άδεια ανατροφής, άρα χωρίς τους εθελοντές δεν θα τα καταφέρναμε. Αυτός ο χώρος είναι ιδανικός, καθώς έχουμε και οπτική επαφή και είναι τόσα τετραγωνικά όσα χρειαζόμαστε. Έχουμε κάνει αίτημα από τον Οκτώβριο και περιμένουμε απάντηση από τον Δήμο για την παραχώρηση», δήλωσε η κα Σωτηράκη, η οποία αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα.

bibliothhkh-3

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
«Έχουμε μια Μεσσηνιακή Συλλογή, με επιστημονικά, αλλά και λογοτεχνικά βιβλία, μεσσηνιακού ενδιαφέροντος, ενώ γίναμε μέλος του Δικτύου Συνεργαζόμενων Βιβλιοθηκών, με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επωφελούμαστε των παιδαγωγικών προγραμμάτων της, όπως το εργαστήρι ευχών που κάναμε τα Χριστούγεννα. Επίσης, συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS και ετοιμάζουμε την πρώτη συμμετοχή της πόλης, στους μαραθώνιους ανάγνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας, που θα γίνει 18 Μαρτίου, καθώς αναλάβαμε και τη διοργάνωση και τη φιλοξενία της εκδήλωσης». Τα δεόμενα λοιπόν αλλάζουν προς όφελος επισκεπτών και πολιτών, με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη να γίνεται περισσότερο δραστήρια και εξωστρεφής. Ο χώρος της Βιβλιοθήκης διατίθεται για εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και σεμινάρια, χωρίς κόστος, ενώ είναι ανοιχτός από τις 8:30 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και το απόγευμα της Δευτέρας, από τις 5 μέχρι τις 7:30μ.μ. «Δυστυχώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματά μας για ενίσχυση του προσωπικού», ανέφερε καταληκτικά η κα Σωτηράκη και ξεκαθάρισε πως «αν γίνει, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να διευρύνουμε το ωράριο λειτουργίας».

geo
Ρεπορτάζ: Γεωργία
Αναγνωστοπούλου

 

Leave a Reply