ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πως μπορείτε να εξαπατηθείτε χρησιμοποιώντας… πλαστικό χρήμα

0

Ιδιαίτερα αυξημένη μετά την επιβολή του μέτρου των capital controls είναι η χρήση χρεωστικών κυρίως, αλλά και πιστωτικών καρτών, με τις οποίες κάνουν πλέον τις αγορές τους, οι περισσότεροι καταναλωτές.
Στο πλαίσιο αυτής της αύξησης και όσων συμβαίνουν αναφορικά με το πλαστικό χρήμα στην αγορά και τα διαρκώς νέα δεδομένα, είχαν συνάντηση με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργο Παπαπροδρόμου, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης και Γιώργος Καρανίκας αντίστοιχα. Επί τάπητος μεταξύ άλλων, τέθηκε το θέμα της  διερεύνησης των προληπτικών κοινών δράσεων για την προστασία των επαγγελματιών από περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω του διαδικτύου.

kro
Ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νομοθέτηση του πλαισίου για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στη χρήση μετρητών, ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε περαιτέρω το α΄ εξάμηνο του 2016 κατά 440.000 (+3%) και ανήλθε σε 14,6 εκατ. κάρτες. Η αύξηση καταγράφεται κυρίως στις χρεωστικές, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 385.000 κάρτες (+3% σε 6 μήνες) και στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2016 αποτελούσαν το 81% του συνόλου, έναντι 19% των πιστωτικών καρτών. «Ωστόσο, δε, παρά την αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών το α΄ εξάμηνο του 2016, η συνολική αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 7%. Καταγράφηκαν 233 εκατ. συναλλαγές σε 6 μήνες, συνολικής αξίας 26,2 δισ. ευρώ. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά ενεργή κάρτα υπολογίζεται σε 16 συναλλαγές, αλλά η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε σε 1.781 ευρώ (-10%) σε σχέση με το τέλος του 2015. Ειδικά στις χρεωστικές, η μέση χρέωση ανά κάρτα στο α΄ εξάμηνο 2016 ανήλθε σε 1.991 ευρώ, με μέση αξία χρέωσης ανά συναλλαγή στα 121 ευρώ (112 ευρώ για το σύνολο όλων των καρτών)», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και αναφερόμενος στη χρήση καρτών και τους τρόπους εξαπάτησης υπογράμμισε ότι 1 στα 10.000 ευρώ που χρεώθηκαν σε ελληνικές πιστωτικές κάρτες κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 ήταν προϊόν απάτης σε βάρος των κατόχων των καρτών.  Απάτη, όπως επισημάνθηκε, έχει σημειωθεί επίσης και με κύκλωμα διακίνησης POS και παράκαμψη Εφορίας και εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η εταιρεία «My POS» διακινούσε μέσω Βουλγαρίας τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ όπως διευκρινίζεται, οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί, κυρίως από τον χώρο του τουρισμού, είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα Capital Controls. Με μια σειρά συντονισμένων επιχειρήσεων, η ΓΓΔΕ, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος εντόπισαν και κατάσχεσαν συνολικά 164 τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία, που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γινόταν στη Μάλτα. Μάλιστα, βρέθηκε και κατασχέθηκε πελατολόγιο πώλησης 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

 

ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΟΙ
ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ

  • Απατεώνες τηλεφωνούν σε κατόχους καρτών και προσποιούνται τους υπαλλήλους εταιρείας και προφασίζονται βλάβη στην υπηρεσία έκδοσης προπληρωμένων καρτών (pre-paid cards), πείθοντας τους κατόχους να γνωστοποιήσουν τους κωδικούς.—
  • Υποκλοπή των κωδικών ασφαλείας με «χακάρισμα» με τη μέθοδο DGA (Distributed Guessing Attack) ειδικά για τις κάρτες τύπου Visa, των οποίων το σύστημα ασφαλείας δεν ενεργοποιείται όταν οι επιθέσεις γίνονται από διαφορετικούς ιστότοπους.
  • Κρούσματα φοροδιαφυγής μέσω τερματικών αποδοχής καρτών – POS. Τα συγκεκριμένα τερματικά συνοδεύονται από μία χρεωστική επαγγελματική κάρτα Mastercard, η οποία συνδέεται με έναν λογαριασμό της επιχείρησης σε ευρώ, με μοναδικό ΙΒΑΝ και βρίσκεται σε τράπεζα εκτός Ελλάδος. Μετά τη συναλλαγή, τα χρήματα μεταφέρονται άμεσα στο λογαριασμό της επιχείρησης εκτός Ελλάδος και ο επιχειρηματίας μπορεί να τα εκταμιεύσει είτε μέσω της Mastercard από ΑΤΜ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, να μεταφέρει τα χρήματα όπου επιθυμεί, να δέχεται εμβάσματα κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό αφενός αποφεύγει τις επιπτώσεις των  «capital controls» και αφετέρου εμφανίζει τμήμα ή το σύνολο του κύκλου εργασιών στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δεν φορολογείται στην Ελλάδα.
  • Ειδικό λογισμικό «παράγει» τυχαία 16ψήφιους αριθμούς (γεννήτριες τυχαίων αριθμών), ορισμένοι εκ των οποίων τυχαίνει να συμπέσουν με πραγματικές, πιστωτικές κυρίως, κάρτες, οι οποίες και χρεώνονται κατά τις συναλλαγές του κατόχου των μέσω διαδικτύου.
  • Παλαιότερες τεχνικές τύπου «Νιγηριανής απάτης» (ψευδείς ιστορίες για δήθεν αδυναμία μεταφοράς χρημάτων και εκκλήσεων για βοήθεια) και Phising (παραπλανητικά e-mail και ψεύτικές ιστοσελίδες βιτρίνας για την υφαρπαγή κωδικών/ εμπιστευτικών πληροφοριών).

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΣΕΕ έχει ήδη υλοποιήσει από κοινού με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την καινοτόμα δράση με την ονομασία «FeelSafe» και τη δημιουργία του αντίστοιχου ιστότοπου www.cyberalert.gr/feelsafe/, με στόχο την από κοινού συστηματική και επιστημονική μελέτη των θεμάτων και προβλημάτων που προκύπτουν για το εμπόριο και τους καταναλωτές από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με σκοπό την ενημέρωση εμπόρων και καταναλωτών για τους διαδικτυακούς κινδύνους και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στις εμπορικές συναλλαγές και τις διαδικτυακές αγορές.
Τέλος, στην συνάντηση, συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η ανάγκη για την δημιουργία ηλεκτρονικής εισαγγελίας με θεματική διαβάθμιση, η δημιουργία «ομπρέλας προστασίας» για τα ανοικτά κέντρα εμπορίου της ΕΣΕΕ, η περαιτέρω συνεργασία για την δημιουργία περισσότερο εξειδικευμένων helpdesk κ.λπ.  Η συνεργασία των δύο φορέων, θα συνεχιστεί μόνιμα σε τεχνικό επίπεδο.

 

265 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply