ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αιχμές Μάκαρη κατά Νίκα για τις πλημμύρες, τα σκουπίδια και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

0

ΤΟΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ετήσιο απολογισμό, τονίζοντας πως η μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ασκεί την πιο δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση, πραγματοποίησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο επικεφαλής της παράταξης, Μανώλης Μάκαρης.

Ο κ. Μάκαρης, ξεκαθάρισε πως με σεβασμό στον πολίτη και τις ίδιες πάντα αρχές και αξίες, θα συνεχίσει με τα στελέχη του να υπηρετούν τον τόπο, ώστε να «φτιάξουμε την Καλαμάτα που ονειρευόμαστε, την Καλαμάτα που σας αξίζει».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, επεσήμανε πως στη διάρκεια του 2016, ο Συνδυασμός του

πήρε ξεκάθαρη θέση  μετά από εκτεταμένο και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο που είχε με τους πολίτες, για μια σειρά από ζητήματα όπως η έλλειψη βασικών υποδομών της πόλης.

 

ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΥ

“ΠΝΙΓΗΚΕ” ΑΠΟ

ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

«Το 2016 σημαδεύτηκε ανεξίτηλα  από την φονική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου όπου  αποδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο ότι πίσω από την επίπλαστη ευημερία των αριθμών, κρυβόταν μια ανοχύρωτη πόλη χωρίς επαρκείς υποδομές όπως είναι αγωγοί ομβρίων αλλά και  χωρίς βασικές εργασίες πρόληψης φυσικών καταστροφών όπως είναι ο καθαρισμός των  ρεμάτων.  Εγκαίρως είχαμε εντοπίσει την ανεπαρκή αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου», επεσήμανε ο κ. Μάκαρης και συνέχισε. «Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και συνέβη η μεγάλη φυσική καταστροφή της 7ηςΣεπτεμβρίου.  Από την πρώτη στιγμή εγώ προσωπικά και οι σύμβουλοι της παράταξης βρεθήκαμε δίπλα στους πλημμυροπαθείς απαιτώντας και διεκδικώντας την αποζημίωση των πληγέντων και την  αποκατάσταση των ζημιών.  Αλλά και τώρα τεσσεράμισι μήνες μετά την 7η Σεπτεμβρίου δεν έχουν αποκατασταθεί οι μεγάλες  ζημιές, ούτε έχουν ανακουφιστεί πλήρως οι πληγέντες . Σε αυτό το σημείο να  τονίσουμε τον πραγματικά θετικό ρόλο της Εκκλησίας στην έγκαιρη ανακούφιση των  πληγέντων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάκαρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο επόμενο πολύ μεγάλο θέμα που απασχόλησε όλους τους Καλαματιανούς και αφορούσε στη διεκδίκηση του τίτλου της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021».

 

 

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

«Το 2016 σημαδεύτηκε και από την αποτυχημένη προσπάθεια διεκδίκησης του τίτλου  της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Τα λάθη ήταν σοβαρά και κυρίως, η αλαζονεία  της Δημοτικής Αρχής που δεν άνοιξε την υπόθεση στον καλαματιανό λαό, η έλλειψη οράματος  για την ανάπτυξη του πολιτισμού και η ελλιπής αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού», ανέφερε ο κ. Μάκαρης, ο οποίος επεσήμανε πως πρέπει να ακολουθήσουν μετρημένα βήματα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης, όποιων θετικών στοιχείων. «Παρουσιάσαμε μάλιστα, πρόταση για την αξιοποίηση της κληρονομιάς του Κ21 με την  κατάθεση υποψηφιότητας για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2020 που θα έχει ως στόχο να φέρει τη νεολαία στο προσκήνιο και να υποστηριχθούν αθλητικές,  πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες των ίδιων των νέων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ταμείο συνοχής, το Erasmus plus και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ  Νεολαίας.  Παράλληλα αναδείξαμε τα μεγάλα κατασκευαστικά προβλήματα του Μεγάρου Χορού  και την ανάγκη αποπεράτωσης του αλλά και αξιοποίησης του. Το Μέγαρο Χορού είναι μια πολιτιστική  υποδομή που κόστισε 15 εκατομμύρια ευρώ και χρησιμοποιείται μόνο ευκαιριακά. Πρότασή μας είναι η πλήρης αξιοποίησή του, προς όφελος των δημοτών.  Η οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Μεγάρου δεν έχει αξιοποιηθεί,  παραμένει στα συρτάρια.  Και από την άλλη μεριά το Φεστιβάλ Χορού παρ’ όλες τις μεγάλες δυνατότητές του και την  οικονομική στήριξη της πολιτείας βρίσκεται σε κίνδυνο από τις αστοχίες της Δημοτικής Αρχής  που το οδηγεί σε μια σταδιακή υποβάθμιση». Ο Μανώλης Μάκαρης, αφού προτείνει να αξιοποιηθούν τα θετικά της διεκδίκησης και να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο Μέγαρο Χορού, κάνει εκτενή αναφορά σε ένα ακόμη μεγάλο θέμα, αυτό, της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΗΝ ΠΙΟ

ΑΚΡΙΒΗ ΛΥΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

«Το 2016 το βασικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει ακόμα χωρίς λύση. Η Δημοτική Αρχή αμφιταλαντεύτηκε αρκετά χρόνια μεταξύ τοπικής και κεντρικής διαχείρισης. Τελικά, κατέληξε στην πιο ακριβή -σύμφωνα με τα λεγόμενά της – λύση, αυτή της κεντρικής.  Και όλα αυτά, ενώ παραμένει η μεγάλη περιβαλλοντική πληγή που λέγεται Μαραθόλακκα. Το  40% των δημοτικών τελών που πληρώνει ο καλαματιανός λαός δαπανάται για την ατελή και  περιβαλλοντικά επιζήμια διαχείριση των σύμμικτων απορριμμάτων στην Μαραθόλακκα.  Για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων προτείναμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα  διαχείρισης απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση των οργανικών,  ανακύκλωση διαφορετικών ρευμάτων και μείωση του υπολείμματος. Ένα τέτοιο, ολοκληρωμένο σύστημα χρηματοδοτείται πλήρως από το ΕΣΠΑ και είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που επιβάλλουν ότι το 2020 το ποσοστό ανάκτησης στα αστικά στερεά απόβλητα από 18% πρέπει να αυξηθεί σε 68%, το ποσοστό ανακύκλωσης από 30% να αυξηθεί  στο 54% και το ποσοστό αστικών αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή να μειωθεί από 82%  στο 32%», επεσήμανε ο Μανώλης Μάκαρης που στάθηκε και σε άλλα ζητήματα.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ,

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ,

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ

ΥΓΕΙΑ, ΣΤΟ

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ…

Ειδική αναφορά έκανε στην ύδρευση και τον κεντρικό αγωγό Φ600 που μεταφέρει νερό από το Πήδημα στην Καλαμάτα ο οποίος παρουσιάζει συχνές βλάβες και χρήζει αντικατάστασης, αλλά και σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος και του αθλητισμού. « Στον τομέα των αθλητικών υποδομών η παράταξή μας κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση, έτσι ώστε η Καλαμάτα να ξαναγίνει πόλη του αθλητισμού. Δυστυχώς την τελευταία δεκαετία  κανένα μεγάλο έργο στον αθλητισμό δεν προχώρησε, ενώ οι υπάρχουσες αθλητικές υποδομές, δεν συντηρήθηκαν σωστά με συνέπεια ο μεγαλύτερος Δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου  να μην διαθέτει ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο ενώ το μέλλον του κολυμβητηρίου  παραμένει αβέβαιο, γιατί όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται, αλλά οδεύει προς κατεδάφιση σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή», ανέφερε ο κ. Μάκαρης ο οποίος μίλησε ακόμη για το περιβάλλον, όπου όπως είπε, «κατά την τελευταία δεκαετία ούτε ένα  τετραγωνικό μέτρο οργανωμένου πρασίνου δεν εντάχθηκε στον οικιστικό ιστό της πόλης». Ως γιατρός, ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα αυτά ο Μανώλης Μάκαρης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της δημόσιας υγείας που προκύπτει από την αέρια ρύπανση από την  κακή λειτουργία των και την άμεση λύση που πρέπει να βρεθεί. Επίσης, καυτηρίασε το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν στις μετακινήσεις  τα μέσα μαζικής  μεταφοράς, τονίζοντας πω πρέπει να επαναλειτουργήσει το τρένο, στη βάση ενός προαστιακού  που θα συμβάλλει στη μείωση των εισερχομένων αυτοκινήτων στην πόλη, αλλά και μια τουριστική γραμμή και δεν παρέλειψε να μιλήσει για την αύξηση των τροχαίων.

«Προτείναμε την σύσταση μια  διαρκούς επιτροπής μελέτης των τροχαίων ατυχημάτων με σκοπό την υλοποίηση  παρεμβάσεων πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης η οποία θα αντιμετωπίζει τα  διογκούμενα προβλήματα της πόλης ιδιαίτερα στο κέντρο», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Γ. Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply