ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιτυχία σημειώνει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που η καρδιά του … χτυπά στην Καλαμάτα!

0

Επιτυχία σημειώνει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που η καρδιά του … χτυπά στην Καλαμάτα!

 

Πολύ ικανοποιητικά εξελίσσονται οι προβολές του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο έχει στο… επίκεντρο την Καλαμάτα, όπου και πραγματοποιούνται περισσότερες από τις μισές προβολές, παρά το γεγονός ότι αναπτύσσει τη δραστηριότητά του και σε άλλες πόλεις του Μοριά. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος παρευρέθη μεταξύ πολλών άλλων φορέων στα εγκαίνια του Φεστιβάλ, έδωσε θερμά συγχαρητήρια στην Τζίνα Πετροπούλου, η οποία είναι η «ψυχή» της διοργάνωσης και σε όλους όσοι τη βοηθούν, καθώς σε τοπικό επίπεδο, πάνω από 100 φίλοι του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Χθες, οι εκδηλώσεις ήταν πολύ πλούσιες με αρκετές προβολές και συγκεκριμένα με το ντοκιμαντέρ του Markus Toth «Spain against the current», «Η Ισπανία» δηλαδή, «κόντρα στο ρεύμα», το οποίο πραγματεύεται την παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ισπανία, το πώς  η οικονομία ανακάμπτει σιγά – σιγά και το πως αλλάζει το πολιτικό τοπίο, καθώς νέες δυνάμεις όπως Ciudadanos και Podemos κερδίζουν έδαφος. Επίσης, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Time Simply Passes», δηλαδή, «Ο χρόνος απλώς περνά», σε σκηνοθεσία Ty Flowers. Στο ντοκιμαντέρ αυτό, ο Τζέιμς Τζόζεφ Ρίτσαρντσον είναι ένας Αφροαμερικανός που ασχολείται με τη συγκομιδή πορτοκαλιών στην αγροτική Φλόριντα, ο οποίος καταδικάστηκε αδίκως για τον θάνατο από δηλητηρίαση των επτά παιδιών του το 1967. Καταδικάστηκε σε θάνατο και πέρασε 21 χρόνια στη φυλακή μέχρι να αφεθεί ελεύθερος το 1989, όταν από θαύμα αναιρέθηκε η καταδίκη του. Στη συνέχεια, προβλήθηκε το «Τhe Εye of Ιstanbul», «Τα μάτια της Πόλης», μια ιστορία του Αρά Γκιουλέρ, του θρυλικού Τουρκοαρμένιου φωτογράφου ο οποίος, στα 87, παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, ασεβής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Αργότερα ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ των Άγγελου Κοβότσου, Αννέτας Παπαθανασίου και Αντώνης Τολάκη «Το πεδίον του Άρεως, η γιαγιά Νισά και ο Αλή»

Η γιαγιά Νισά ήρθε από το Ιράν με άλογο. Ο Αλή, διερμηνέας από το Αφγανιστάν, έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά κυνηγημένος από τους Ταλιμπάν. Ο 17χρονος Ζεκρολά θέλει να φτάσει στην Ευρώπη από τα βορεινά σύνορα της χώρας. Όλοι με ένα κοινό θέλω: να σωθούν και να ζήσουν.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

ΓΝΩΣΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή όπου η Ιρανή Sahra Assadollahi παρουσίασε στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, το ντοκιμαντέρ της «Acting Audition», η «Οντισιόν», όπου τα παιδιά γίνονται τα μέσα ώστε οι γονείς να πάρουν αυτά που χρειάζονται. Μια οντισιόν για μικρά παιδιά, που όμως τα ίδια ίσως δεν θέλουν να βρίσκονται εκεί.

Ένα διασκεδαστικό ντοκιμαντέρ για το πώς οι γονείς χρησιμοποιούν τα παιδιά τους για τους προσωπικούς τους λόγους ο καθένας. Ενώ αργότερα ο Μένιος Καραγιάννης παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του «33.333 Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη».

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματά του. Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την Οδύσσεια, ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του. Στη Σουηδία, ένας άντρας 102 ετών, μαθαίνει ελληνικά και μεταφράζει την Οδύσσεια. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο. Είναι ένα ταξίδι αναζήτησης, τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα. Οι προβολές της χθεσινής ημέρας έκλεισαν με το ντοκιμαντέρ της Ελιάνας Αμπραβανέλ «Ο τερματισμός», ένα ντοκιμαντέρ, διάρκειας 70’ που παρακολουθεί  τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που… δεν βιάζονται να τερματίσουν.

 

ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Σημαντικές, είναι και οι σημερινές προβολές, δύο εκ των οποίων θα γίνουν παρουσία των δημιουργών τους.

Στις 3 μετά το μεσημέρι, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ παραγωγής Ιράν, με τίτλο «I opened my wings in thedepth», «Άνοιξα τα φτερά μου στο βάθος», σκηνοθεσίαςAhmad Seyedkeshmir. Μισή ώρα αργότερα, το «Between a Garden and the Sea», «Ανάμεσα σε έναν κήπο και στη θάλασσα», του Ariane Lorrain από τον Καναδά και στις 4μ.μ το «The hands», «Τα χέρια», σκηνοθεσίας Miguel G. Morales από την Ισπανία.

Στις 5μ.μ. θα προβληθεί το «People of Love and Rage», οι «Άνθρωποι της αγάπης και της οργής», σκηνοθεσίας του Stefano Casertano

από την Ιταλία και αργότερα δύο ακόμη προβολές, παρουσία των δημιουργών τους. Στις 6:30μ.μ. το «NewGeneration Got Game» του Δημήτρη Πολυδωρόπουλου και μια ώρα αργότερα, το «1000 Miles» των Βασίλη Κεχαγιά και Γιάννη Βαλτή

 

people-of-love-and-rage new-generation-got-game las-manos extra-ball between-a-garden-and-the-sea

 

 

 

 

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ

ΚΟΙΝΟ 1.000 ΕΥΡΩ

Το κοινό της Καλαμάτας, που υποστηρίζει τη διοργάνωση και προσέρχεται μαζικά στις προβολές από τις πρώτες μέρες έναρξης του θεσμού, καλείται στο τέλος κάθε προβολής να καταθέσει τη γνώμη του, ώστε να αναδείξει, στο τέλος του φεστιβάλ, το Καλύτερο Ελληνικό και Διεθνές Ντοκιμαντέρ, τα οποία θα βραβευθούν κατά την Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ και θα κερδίσουν από 1.000 ευρώ. Το Φεστιβάλ θα ρίξει αυλαία τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

 

 

%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%cf%89%ce%bd

Leave a Reply