ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εγκαινιάζεται αύριο του νέο Κέντρο των χωριών SOS με την ανάγκη βοήθειας οικογενειών και κυρίως παιδιών μεγάλη και στην Καλαμάτα!

0

Διαρκώς μεγαλώνουν στον καιρό της κρίσης, οι ανάγκες των οικογενειών που χρήζουν βοήθειας, με τον προβληματισμό φορέων και πολιτών, ιδιαίτερα μεγάλο. Αύριο, λόγω ακριβώς, αυτών των νέων δεδομένων εγκαινιάζεται στην Καλαμάτα, ένα δεύτερο Κέντρο των Παιδικών Χωριών SOS, αυτό της Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης. Μάλιστα, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι αν λειτουργούσαν πέντε παρόμοια  Κέντρα και τα πέντε θα φιλοξενούσαν παιδιά και γονείς, όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μέλος της Ομάδας Στήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου. «Το 2010 τα Παιδικά Χωριά SOS άνοιξαν στην Καλαμάτα, μια μεγάλη αγκαλιά φροντίδας με τη δημιουργία του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει και συνεχίσει να στηρίζει, έναν πολύ μεγάλο αριθμό οικογενειών και παιδιών που έχουν ανάγκη. Έξι χρόνια μετά, τα Παιδικά Χωριά SOS ανοίγουν πάλι την αγκαλιά τους, με ένα δεύτερο Κέντρο, το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, το οποίο είναι ένας νέο χώρος, με έναν νέο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», δήλωσε η κα Κανελλοπούλου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίηση της Ομάδας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη γυναίκα που τους δώρισε τον χώρο. «Σαν Τοπική Ομάδα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ευγνώμονες στην φαρμακοποιό και πάνω απ’ όλα άνθρωπο, Παναγιώτα Κανελλέα, που κληροδότησε αυτό το οίκημα. Πρόκειται για ένα νέο, υποστηρικτικό Κέντρο το οποίο ανοίγει τις πόρτες του και σε παιδιά και σε οικογένειες της Καλαμάτας».

soso-1
Λεπτομέρειες για το νέο Κέντρο, το οποίο λόγω των αυξημένων αναγκών έχει ήδη γίνει γνωστό, έδωσε η κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη Κέντρου Οικογενειακής και Κοινωνικής Υποστήριξης Παναγιώτα Κοπίτα, η οποία επεσήμανε πως κινείται σε δυο βασικούς άξονες. «Ο πρώτος, αφορά στην υποστήριξη και την επαγγελματική συμβουλευτικής σε γονείς που είναι άνεργοι και αντιμετωπίζουν κυρίως, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα», ανέφερε η κα Κοπίτα, η οποία στάθηκε στο βασικό του στόχο. «Κύριος στόχος της επαγγελματικής συμβουλευτικής, είναι οι γονείς, αρχικά να ενδυναμωθούν και να κινητοποιηθούν, σε προσωπικό, αλλά και επαγγελματικό επίπεδο», επεσήμανε η υπεύθυνη του Κέντρου, η οποία ενημέρωσε για μια ακόμη σημαντική προοπτική του.

soss
Στο πλαίσιο της υποστήριξης αυτής, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας, με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου τους, αλλά και τη βελτίωση ή ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, να έχουν περισσότερες επαγγελματίες ευκαιρίες». Ιδιαίτερη βαρύτητα φυσικά, δίνεται στα παιδιά, των οικογενειών αυτών. «Η υποστήριξη και η φροντίδα των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες οι οποίες έχουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, είναι στο επίκεντρο», δήλωσε η κοινωνική λειτουργός και συνέχισε. «Σε καθημερινή βάση, μπορούν αν βρίσκονται σε ένα ασφαλές, υποστηρικτικό και πλαισιωμένο περιβάλλον, όπου μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες μαθησιακής υποστήριξης και δημιουργικής απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις του καθημερινού σχολικού προγράμματος και παράλληλα, να αναπτύξουν τις ψυχοκοινωνικές τους δεξιότητες, φυσικά βρισκόμαστε πάντα δε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας», ανέφερε καταληκτικά η Παναγιώτα Κοπίτα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο Κέντρο, ξεκίνησε δειλά – δειλά με πέντε παιδάκια, ύστερα έγιναν 15, και ήδη έχουν στηριχθεί πάρα πολλά παιδιά. Μόνο πέρυσι στηρίχθηκαν 200 παιδιά και 90 οικογένειες.
Το νέο αυτό Κέντρο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9:30 το πρωί έως τις 8 το βραδύ, με τα παιδιά να μπορούν να το επισκεφθούν από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι 8 το βράδυ, οπότε πρέπει να επισημανθεί πως τρώνε κιόλας, ενώ το Σάββατο λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply