ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κ. Κατσούλης: Πάνω από 100 εκατ. ευρώ χάνει φέτος η Μεσσηνία από τη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου

0

Χειρότερα απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, εξελίσσεται η φετινή χρονιά στην παραγωγή ελαιολάδου της Μεσσηνίας, ελέω καιρικών συνθηκών και κυρίως των ασθενειών που προκλήθηκαν από την αυξημένη δακοπροσβολή.  Αυτή τη στιγμή, ελάχιστοι παραγωγοί, δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους ιθύνοντες, για μια ασφαλή εκτίμηση, η οποία δυστυχώς, θέλει την φετινή παραγωγή ελαιολάδου, μειωμένη κατά 50% περίπου, σε σχέση με πρόπερσι, καθώς όπως είναι γνωστό, οι αποδόσεις του προϊόντος, κατά κύριο λόγο, είναι καλές, κάθε δεύτερο χρόνο.
Η εξέλιξη αυτή, είναι ιδιαίτερα άσχημη για τη Μεσσηνία, η οποία είναι κατά βάση ένας ελαιοπαραγωγός νομός, αφού μεταφράζεται σε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο πρόεδρος της Ένωσης του νομού, Κώστας Κατσούλης. «Δυστυχώς, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η παραγωγή φαίνεται μειωμένη στο μισό, σε σχέση με την προπέρσινη, καλή χρονιά, κάτι που σε χρήματα, θα κοστίσει στο νομό μας, 100 ίσως και 120 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο κ. Κατσούλης, καθώς όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουμε περίπου 30.000 τόνους ελαιολάδου, ενώ πρόπερσι ήταν 65.000.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ
ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ
ΑΠΟ ΤΩΡΑ Η ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣkatsoulhs
Πέραν των άσχημων καιρικών συνθηκών και κυρίως του παγετού, ιδιαίτερα καθοριστική για τη μείωση της παραγωγής, η οποία φέτος αναμενόταν πολύ καλή, ήταν η εξάπλωση της δακοπροσβολής και λόγω αυτής, μια σειράς ασθενειών με πρώτη το γλοιοσπόριο. Οι ειδικοί, εφιστούν από τώρα την προσοχή στους παραγωγούς, τονίζοντας πως πρέπει να ενημερωθούν για το θέμα, με την Ένωση Μεσσηνίας, να ξεκινά από τώρα τις δράσεις στην κατεύθυνση της πρόληψης. Αρχής γενομένης από απόψε στις 6 το απόγευμα, στο δημαρχείο της Μεσσήνης, πραγματοποιείται μια από τις 7 συνολικά, ενημερωτικές ημερίδες με τη συμμετοχή πολλών ειδικών, τόσο για τις ασθένειες, όσο και για το βιολογικό προϊόν, τη χρήση φαρμάκων και τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη. «Ξεκινάμε σήμερα από τη Μεσσήνη, την ενημέρωση των παραγωγών, για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα και φυσικά και για τις ασθένειες, οι οποίες φέτος, έφεραν αυτό το πολύ άσχημο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κώστας Κατσούλης, τονίζοντας πως σε αυτές τις εκδηλώσεις, θα συμμετέχουν οι πλέον ειδικοί, οι οποίοι θα δώσουν τις σωστές κατευθύνσεις στους αγρότες! Σήμερα, μεταξύ άλλων , θα παραβρεθούν ο διευθυντής της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Γιάννης Κυριακόπουλος, εκπρόσωποι του ΓΕΑ Επιχειρείν και της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται όσον αφορά στην προμήθεια λιπασμάτων η Ένωση, υπηρεσιακοί και άλλοι παράγοντες και φυσικά, αγρότες. Αντίστοιχες ημερίδες θα πραγματοποιηθούν σε Καλαμάτα, Πύλο, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Κυπαρισσία και Μελιγαλά.

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ
«ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ» Η ΤΙΜΗ
Οι εκδηλώσεις αυτές, είναι αρκετά σημαντικές, καθώς… εφαρμόζοντας κανείς τις συμβουλές, επιτυγχάνει τη διασφάλιση σε μεγάλο βαθμό της ποιότητας τους προϊόντος, το οποίο φέτος λόγω της μειωμένης παραγωγής, πωλείται 3,60 ευρώ το κιλό όσον αφορά στο συμβατικό και 3,85 ευρώ το κιλό το ΠΟΠ. Βέβαια, πολλοί είναι οι παραγωγοί, οι οποίοι «εκμεταλλευόμενοι» τη μείωση της παραγωγής, άρα και την αυξημένη ζήτηση, δεν πωλούν ακόμη, περιμένοντας να «τσιμπήσει» η τιμή, κάτι που παρατηρείται και στην Ένωση. «Πράγματι, η προσφορά δεν είναι μεγάλη, παρά την κρίση και τις ανάγκες, οι καταναλωτές βλέποντας την έλλειψη, περιμένουν μήπως αυξηθεί η τιμή», επεσήμανε ο κ. Κατσούλης, οποίος τόνισε πως η Ένωση που διακινεί μόνο τυποποιημένα προϊόντα, αυτή τη στιγμή φαίνεται να καλύπτει τις ανάγκες της για εξαγωγές. Αυτό άλλωστε, πέραν της οικονομικής ζημιάς, είναι και ένα μεγάλο ζητούμενο για το νομό, καθώς οι πελάτες που δεν θα καλυφθούν, θα στραφούν προφανώς σε άλλες αγορές του εξωτερικού, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στο άμεσο ή και το μακροπρόθεσμο μέλλον.

Leave a Reply