ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση Σαμαρά και 37 ακόμη βουλευτών της ΝΔ για τους δασικούς χάρτες

0

Προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλούν πανελλαδικά οι δασικοί χάρτες, οι οποίοι πρόσφατα αναρτήθηκαν και… θέλουν τις περισσότερες εκτάσεις σε πάρα πολλές περιοχές, να είναι δασικές. Ο προβληματισμός αυτός και η αγανάκτηση, παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν οι ιδιοκτήτες αυτοί, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους, καλούνται να προσφύγουν σε ειδικούς, αφού η διαδικασία είναι δαιδαλώδης και κοστίζει αρκετά.
Το θέμα αναδεικνύει και η Νέα Δημοκρατία με ερώτησή της στη Βουλή, την οποία υπογράφουν 38 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι οι πολίτες υποβάλλονται από την κυβέρνηση σε έναν νέο Γολγοθά.
Όπως αναφέρεται η  διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών σε εφαρμογή του Νόμου 4389/2016, αφήνει για άλλη μια φορά έκθετη την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό στους πολίτες. Αν και πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, προχειρότητες και έλλειψη σχεδιασμού στο στάδιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών, αλλά και προσήλωση σε φοροεισπρακτικές τακτικές τύπου «παράβολο», οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες στην απόγνωση, καθώς αρκετοί καλούνται να πληρώσουν ένα νέο χαράτσι από 45 ευρώ έως 3.600, για αυτό που έως σήμερα θεωρούσαν ιδιοκτησία τους.
Ειδικότερα, για τις περιοχές όπου έχει γίνει ήδη ανάρτηση, όπως και η Περιφερειακή νεότητα της Μεσσηνίας, οι παραλείψεις και τα λάθη που διαπιστώνονται είναι πολλά. Στη Μεσσηνία για παράδειγμα, «εξαφανίζονται» σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σε όλους τους Δήμους.
Οι στρεβλώσεις αυτές οφείλονται στη χρήση αεροφωτογραφιών δύο μόνο χρονικών οριζόντων (1945 και 2008) και όχι όσων είναι διαθέσιμων και απεικονίζουν με σαφήνεια ενδιάμεσες καταστάσεις, καθώς και στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε επαρκές και ξεκάθαρο στάδιο  διαβούλευσης.
Πλέον μοναδική άμυνα των πολιτών είναι η κατάθεση αντιρρήσεων σε ηλεκτρονική μορφή εντός εξήντα ημερών (ή ογδόντα εάν διαμένουν στο εξωτερικό) από το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής και η αξιολόγησή τους από  τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων του Δασικού Χάρτη.
Επιπλέον, για την εξέταση της αντίρρησης καλούνται να καταβάλουν ένα υψηλότατο παράβολο, φορομπηχτικού χαρακτήρα, κατά τη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησης- που κυμαίνεται από 45 ευρώ (για έκταση έως ένα στρέμμα) έως 3.600 ευρώ ανάλογα με την έκταση – προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα στην περιουσία τους.
Η απόφαση δε των Επιτροπών επί των αντιρρήσεων είναι τελεσίδικη: ο ιδιοκτήτης δεν έχει τη δυνατότητα μιας δεύτερης κρίσης για τη διαφωνία του με το κράτος. Είναι απαράδεκτο  και ανεπίτρεπτο χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αγροτικής γης να βλέπουν  τις περιουσίες τους μέσα σε μια νύχτα να χάνονται και να μην μπορούν να προσφύγουν σε δευτεροβάθμιο όργανο εξέτασης ενστάσεων για να βρουν το δίκιο τους.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει τους δασικούς χάρτες ώστε να γίνουν διορθώσεις με το σύνολο των γεωγραφικών δεδομένων που είναι διαθέσιμα και με ικανοποιητικό διάστημα εκ νέου διαβούλευσης με τους πολίτες ζητούν διευκρινίσεις για το πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας εκδίκασης των αντιρρήσεων από τις αρμόδιες Εξεταστικές Επιτροπές, όταν μάλιστα δεν υπάρχει δυνατότητα δευτεροβάθμιας προσφυγής.
Επιπλέον, θέτουν το θέμα του ασφυκτικού πλαισίου των εξήντα ημερών για τις διαδικασίες αντιρρήσεων δεδομένου ότι γίνονται ηλεκτρονικά και απαιτούν σημαντικό όγκο υλικού τεκμηρίωσης.
Τέλος, ρωτούν αν υπάρχει πρόθεση αναθεώρησης τους τέλους αντιρρήσεων προς τα κάτω  ή ρύθμιση για την επιστροφή του σε περίπτωση δικαίωσης του πολίτη, καθώς τότε θα πρόκειται για δαπάνη από σφάλμα της διοίκησης.

280 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply