ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε 60 μέρες η εξόφληση αγροτών από τους εμπόρους!

0
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΤΙ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ

Ένα από τα χρόνια αιτήματα του αγροτικού κόσμου ικανοποιείται με κυβερνητική απόφαση για την έγκαιρη (εντός διμήνου) εξόφληση των παραγωγών από εμπόρους.

Αν και εκτιμάται ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πιθανόν συνδέεται με τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η σημασία του, καθώς το πρόβλημα οδηγούσε σε σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά αγροτικών προϊόντων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για οποιαδήποτε παράβαση της έγκαιρης αποπληρωμής των τιμολογίων, θα προβλέπονται αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ στην περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων προβλέπεται η προσωρινή διαγραφή της εμπορικής επιχείρησης από το Μητρώο Εμπόρων του ΥΠΑΑΤ.

Σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε τα εξής:

«Είναι γνωστό το πρόβλημα με τις πληρωμές των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων.

Έχουμε φτάσει στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες.

Έχει γίνει έτσι ο αγρότης – και ο αγροτικός χώρος εν γένει -, ο κυριότερος πιστωτής του εμπορίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.

Όλη αυτή η στρέβλωση στηρίζεται σε ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας που εξουδετέρωνε, στην πράξη, τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης προωθούμε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπεται η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επόμενο διάστημα θα δοθεί σε διαβούλευση η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Leave a Reply