ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τους δασικούς χάρτες με την κυβέρνηση να μην ανοίγει τα χαρτιά της!

0

Το… αλαλούμ που επικρατεί μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών οπότε και πάρα πολλοί ιδιοκτήτες γης, ανακάλυψαν πως τα χτήματά τους είναι… δασικά, έθεσαν επί τάπητος στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο οι κυβερνητικοί βουλευτές, Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη και Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης. Ο κ. Φάμελλος, δεσμεύτηκε να υιοθετήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις ξεκινώντας από τη διεύρυνση των κατηγοριών που εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου για την άσκηση αντιρρήσεων. Παράλληλα, θα εξεταστεί η δικαιότερη διαμόρφωση των προβλεπόμενων ποσών παραβόλων επί των αντιρρήσεων, με περισσότερες κλίμακες στρεμμάτων και η επιστροφή των καταβληθέντων παραβόλων σε περίπτωση που οι προσφεύγοντες δικαιώνονται. Ο αναπληρωτής υπουργός, δεσμεύτηκε και για τη στήριξη των Δήμων και των δασικών υπηρεσιών, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες και να διευκολύνονται  αζημίως, στον εντοπισμό και την αποσαφήνιση του χαρακτήρα των αγροτεμαχίων τους.
Όπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, «σε περίπτωση η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών είναι μια διαδικασία που θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την ισχυροποίηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, αλλά και τη διασφάλιση των δασών ως πολυτίμου και σαφώς ορισμένου πλούτου της χώρας μας και σαν τέτοια θα πρέπει να υποστηριχθεί και να αγκαλιαστεί από τους πολίτες.  Η καθυστέρηση της κατάρτισης δασολογίου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις επί πολλές δεκαετίες, προσθέτει δυσκολίες στη δίκαιη, έγκυρη και ορθή τακτοποίηση αυτής της αναγκαίας μεταρρύθμισης. Η αδήριτη ανάγκη της κατάρτισης δασολογίου, (είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει δασολόγιο), είναι μια σοβαρή υπόθεση, που θα προστατέψει την αγροτική περιουσία των πολιτών από αυθαίρετες πράξεις της διοίκησης, και ταυτόχρονα θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία από καταπατητές. ο θέμα αυτό είναι μια σοβαρή υπόθεση, που απαιτεί από όλους, τη Διοίκηση, τους πολίτες και τους φορείς, ψύχραιμη και αντικειμενική προσέγγιση και όχι δαιμονολογίες και κομματική εκμετάλλευση», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση Κοζομπόλη – Αραχωβίτη.

ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ: ΑΝΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ Η
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Στο θέμα, στάθηκε και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, η οποία υπενθύμισε την άμεση παρέμβαση του περιφερειάρχη, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι οι δύο βουλευτές, εστίασαν στο θέμα του κόστους. «Μετά την πολιτική παρέμβαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τους δασικούς χάρτες είδαμε τους δυο Πελοποννήσιους βουλευτές (Μεσσηνίας και Λακωνίας) του  ΣΥΡΙΖΑ να επισκέπτονται τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δυστυχώς όμως η συζήτηση που είχαν αφορούσε μόνο μια πτυχή του προβλήματος, το πολύ υψηλό ειδικό τέλος που επιβάλλεται να πληρώσουν όσοι καταθέσουν αίτηση αντιρρήσεων.
Το πρόβλημα, είναι πολύ μεγαλύτερο και πολυεπίπεδο, όπως διεξοδικά αναδείχτηκε στην επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους υπουργούς. Αν δεν υπάρξουν άμεσα γενναίες παρεμβάσεις ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο όπως είναι οι Δασικοί Χάρτες θα απαξιωθεί και χιλιάδες πολίτες θα οδηγηθούν στα δικαστήρια.
Περιμένουμε πρωτοβουλίες από τους αρμοδίους υπουργούς και βέβαια από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αυτό το κρίσιμο θέμα πρέπει να το πάρει πάνω του», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ντίνα Νικολάκου.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Την έντονη αντίδρασή του στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, τα όσα αυτοί περιλαμβάνουν και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τους ιδιοκτήτες που θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν το αυτονόητο, εξέφρασαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος. Η διαφωνία των συμβούλων ήταν καθολική, στο πλαίσιο της εκτεταμένης συζήτησης που έγινε για το θέμα, με τη συμμετοχή και στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας.
Το Σώμα κατά πλειοψηφία δήλωσε πως συμφωνεί με τη δημιουργία δασολογίου για λόγους περιβαλλοντικούς και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, αλλά ζητά στο ψήφισμά του, την αναστολή της σχετικής διαδικασίας για τουλάχιστον για 6 μήνες. Επισημαίνει δε πως η προσέγγιση πρέπει να είναι διαφορετική για τις ορεινές και μεσόγειες περιοχές, από τις παραθαλάσσιες, όπως και διαφορετική πρέπει να είναι η προσέγγιση για δημιουργία κτημάτων, από την ανοικοδόμηση και την οικοπεδοποίηση σε αμφισβητούμενες περιοχές και ζητά την υποστήριξη προς τους πολίτες σε επίπεδο ενημέρωσης, ηλεκτρονικής συνδρομής και απαλλαγής από κάθε τέλος, ιδιαίτερα στην υποβολή αντιρρήσεων.
Κάθε παράταξη κατέθεσε τη δική της πρόταση αποφάσεως, με τον επικεφαλής συνδυασμού της μειοψηφίας  Θεόδωρο Μπρεδήμα να ζητά μεταξύ άλλων να «παγώσει» ή να ανασταλεί για έναν χρόνο η διαδικασία, να στελεχωθούν τα κατά τόπους Δασαρχεία με επιπλέον υπαλλήλους και ιδιαίτερα, χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και το παράβολο των ενστάσεων από 50 ευρώ για κάθε αίτημα να μειωθεί σε 5 ευρώ.

403 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply