ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μετά την Ευρωπαϊκή καταδίκη: «Φιρμάνι» κατά του εφοπλιστή Παππά για αυθαιρεσίες στην Ελαία Τριφυλίας κατά του περιβάλλοντος και της caretta-caretta!

0

Να συμμορφωθούν οι αρχές της Τριφυλίας και της Περιφέρειας με συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και θαλάσσιας χελώνας, μετά την ηχηρή καταδίκη της Ελλάδας για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, ζητεί το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς οι φορείς κινδυνεύουν με υπέρογκα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η εξέλιξη αυτή που πρέπει να θεωρείται τελική, όπως και οι ενδιάμεσες, δικαιώνουν πλήρως τους τοπικούς φορείς και επιβεβαιώνουν τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Φ» για τα σχέδια του εφοπλιστή Παππά στην περιοχή και ανοίγουν το δρόμο για ένα νέο διάλογο σε άλλη κατεύθυνση από αυτή των οικονομικών συμφερόντων για την ανάπτυξη της περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον και επίκεντρο τον άνθρωπο.
Το έγγραφο που έστειλε στις 22 Ιανουαρίου η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει αποδέκτες την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Διεύθυνση Πολεοδομίας Μεσσηνίας, το Δήμο Τριφυλίας, την Υπηρεσία Δόμησης Τριφυλίας, το Δασαρχείο Κυπαρισσίας, το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Μεσσηνίας καθώς και το Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας. Σύμφωνα με το κύριο κείμενο του εγγράφου, το οποίο επιβεβαίωσαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, τονίζεται:

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
«Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας σχετικά:

  • Με τυχόν παράνομες /παραβατικές δραστηριότητες που έχουν λάβει ή λαμβάνουν χώρα στις περιοχές που αναφέρονται στην σχετική απόφαση (αλιεία, δόμηση, ελεύθερο κάμπινγκ).
    Με τον άμεσο αποκλεισμό διέλευσης τροχοφόρων από τους πέντε δρόμους που αναφέρονται στην σχετική απόφαση.
    Με τον έλεγχο της νομιμότητας έργων και δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης (οδικών δικτύων, πολεοδομικών κατασκευών, μόνιμων και μη μόνιμων εγκαταστάσεων στον αιγιαλό, εξέδρες κοντά στο ξενοδοχείο «Messina Mare» κ.λπ.)

Ειδικότερα παρακαλούμε:

Α) τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, εκτός των διαδικασιών ελέγχου και των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσουν αρμοδίως για αυθαίρετες κατασκευές, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να περιορισθεί επαρκώς η φωτορρύπανση και ηχορρύπανση των παραλιών εντός της ζώνης αναπαραγωγής της χελώνας caretta – caretta. Επιπλέον να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα που ονομαστικά αναφέρει η σχετική απόφαση (κατασκευή κατοικιών στον Αϊγιαννάκη-2010, την άνευ επαρκούς ρυθμίσεως χρήση άλλων οικιών στον Αϊγιαννάκη από το 2006, την έγκριση τριών εξοχικών κατοικιών στο Βουνάκι το 2012).

Β) Τον Δήμο Τριφυλίας, να προβεί, σε συνεργασία με τυχόν συναρμόδιες υπηρεσίες, στον άμεσο αποκλεισμό διέλευσης τροχοφόρων, από τους πέντε δρόμους που αναφέρονται στην σχετική απόφαση. Επιπλέον, να μας ενημερώσει για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί (άδειες, περιβαλλοντική αδειοδότηση κ.λπ.) για την ασφαλτόστρωση των υφιστάμενων προσβάσεων και οδών προς την παραλία στην περιοχή του Αϊγιαννάκη, καθώς και για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει για τον περιορισμό της λειτουργίας ή και των επιπτώσεων των μπαρ, που βρίσκονται μεταξύ Ελαίας και Καλού Νερού και την μείωση παρουσίας κινητού εξοπλισμού και διαφόρων εγκαταστάσεων στις παραλίες αναπαραγωγής της χελώνας. Επίσης να λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να περιορισθεί επαρκώς η φωτορρύπανση και ηχορρύπανση των παραλιών (π.χ. αλλαγή είδους φωτισμού δημοτικών οδών κ.λπ.) εντός της ζώνης αναπαραγωγής της caretta –caretta.

Γ) Το Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας, να μας ενημερώσει για ενέργειες /ελέγχους που έχουν γίνει ή γίνονται για την αλιευτική δραστηριότητα κατά μήκος των παραλιών ωοτοκίας της χελώνας caretta- caretta ή για οχλήσεις /καταστροφές στις παραλίες ωοτοκίας και στις αμμοθίνες.

ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

 

 

 

658 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply