ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εντυπωσίασαν τα μηνύματα και οι χαρακτήρες του Μ. Γριβέα στο μυθιστόρημα “Άκρον” που παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα

0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Καλαμάτα, η παρουσίαση του μυθιστορήματος του Μιχάλη Γριβέα «Άκρον». Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων φορέων και αρκετού κόσμου στο ξενοδοχείο «Rex», διοργάνωσε η εφημερίδα «Φ» με τις εκδόσεις «Ιωλκός» και το βιβλιοπωλείο «Παπαχρήστου». Ο Μιχάλης Γριβέας στο ξεχωριστό μυθιστόρημά του, επιτρέπει στο χρόνο να… παιχνιδίζει συστρέφοντας κι επιμηκύνοντας την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, ξεκινώντας με την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους και φτάνοντας στο επέκεινα του 21ου αιώνα. «Το Άκρον είναι ένα φανταστικό χωριό στο νοτιότερο κάβο της Μάνης, άκρον του πελάγους της γης και τ’ ουρανού. Στο μυθιστόρημα, πρωταγωνιστούν ο Άγις, αξιωματικός του ιππικού, μαχητής έξι πολέμων, από τους Βαλκανικούς ως το 1940-41 και η Ρουμπίνη, ένας πανέμορφος άγγελος του έρωτα και του λαού. Αντισυμβατική ιστορία πολέμων, ερώτων, αιχμαλωσιών, επαναστάσεων, που υπερβαίνει την πεζή πραγματικότητα. Οι ήρωες συνομιλούν με φαντάσματα και τα γεγονότα μπερδεύονται με μεταφυσικά οράματα. Το κραχ του 1932 μπλέκεται με την οικονομική κρίση του 2011 και η δικτατορία του Μεταξά αγκαλιάζεται με τη χούντα του Παπαδόπουλου. Ο πατριωτισμός και η Αριστερά σμίγουν, σ’ ένα εκρηκτικό μίγμα, κυοφορώντας την Ελληνικότητα του μέλλοντος. Στο απρόσμενο τέλος η ιστορική αλήθεια χορεύει ταγκό με την προφητεία για το πεπρωμένο της Ελλάδας που έρχεται…».

SONY DSC

Την εκδήλωση, πλαισίωσαν η φιλόλογος – συγγραφέας και γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων Αντωνία Παυλάκου, η οποία έκανε μια εμπεριστατωμένη και ιδιαίτερη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, αναφερόμενη στα ιστορικά δεδομένα και την κοινωνικοπολιτική… χροιά, η ποιήτρια και μέλος της Πανελλήνιας ένωσης Λογοτεχνών Τζούλια Πουλημενάκου και η δικηγόρος Τρισεύγενη Παράσχου, η οποία με ιδιαίτερο τρόπο αφηγήθηκε αποσπάσματα από το βιβλίο. Ξεχωριστή, ήταν και η αφήγηση αποσπασμάτων από τον Καλαματιανό ηθοποιό Γιώργο Τσαπόγα και η φυσικά ο συντονισμός του δημοσιογράφου Θανάση Παντέ. Στην σπουδαιότητα αυτής, αλλά και των υπολοίπων αντίστοιχων εκδηλώσεων που διοργανώνει συστηματικά η «Φ», αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας που ήταν παρών. «Συγχαρητήρια στην εφημερίδα «Φ» και στον Θανάση Τσαμούλη, ο οποίος υποδέχεται πάντοτε σημαντικά έργα, σημαντικά βιβλία και τα προβάλει! Έχω χάσει τον αριθμό, καθώς νομίζω πως είναι περισσότερα από 10 και αυτή είναι μια άλλη διάσταση, η συμβολή της «Φ» στα μορφωτικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης», επεσήμανε ο κ. Νίκας και συνέχισε. «Ο κ. Γριβέας, κατάγεται από γνωστή οικογένεια της Μάνης, η οποία έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα σε πολλά επίπεδα».

SONY DSC

Ο δήμαρχος καταληκτικά, σχολίασε και το γεγονός ότι ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου, ήταν πάρα πολύς, παρά το γεγονός ότι σε εξέλιξη, ήταν παράλληλα, αρκετές εκδηλώσεις στην πόλη της Καλαμάτας.  Παρόντες ήταν επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρης Βγενής και ο δημοτικός σύμβουλος της «Αλλαγής» Γιάννης Χριστόπουλος, διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά και πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, Αριστοτέλης Φράγκος, ο οποίος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του Διοικητικού Συμβουλίου, ευχόμενος να είναι το «Άκρον» καλοτάξιδο. Από τις ιδιαίτερες στιγμές της εκδήλωσης, ήταν αυτή της προβολής ενός σύντομης διάρκειας βίντεο, το οποίο μέσω των εικόνων και του υποβλητικού ήχου, «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους στην… ουσία του μυθιστορήματος, πράγμα που συνέβη και με τις αφηγήσεις των Γιώργου Τσαπόγα και της Τρισεύγενης Παράσχου.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ ΣΤΟ «ΑΚΡΟΝ»
Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, έμειναν έκπληκτοι από την οπτική με την οποία είδε ύστερα από τρεις αναγνώσεις το συγκεκριμένο βιβλίο η φιλόλογος και συγγραφέας Αντωνία Παυλάκου, η οποία προχώρησε σε μια ιδιαίτερη κριτική, παρουσιάζοντας το «Άκρον». «Το βιβλίο είναι τεράστιο, 510 σελίδες, πολύ μεγάλο ακόμη και για μυθιστόρημα και η πρόκληση για ’μένα πολύ δύσκολη!», ανέφερε ξεκινώντας η κα Παυλάκου, η οποία στη συνέχεια, απέδειξε πως στάθηκε κάτι περισσότερο από αντάξια! «Στο μυθιστόρημα του Μιχάλη Γριβέα, τίποτε δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Οι τόποι, τα πρόσωπα, ακόμη και τα ονόματά τους, είναι με «προκρούστειο» τρόπο κομμένα και ραμμένα, να υπηρετήσουν την υπόθεση! Οι χαρακτήρες είναι ελατηριακά τεντωμένοι στο… φόρεμα της ιδεολογίας τους και των επιλογών τους, βηματοδοτώντας έτσι σημαντικούς σταθμούς της Ελληνικής Ιστορίας από το 1827 που γίναμε κράτος ως σήμερα, καθορίζοντας ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία του μέλλοντός μας και εντέλει το τελικό μήνυμα του συγγραφέα. Όλα κάτι υπηρετούν και με γεωμετρικό υπολογισμό, τίποτε δεν πάει χαμένο», επεσήμανε μεταξύ πολλών άλλων η Αντωνία Παυλάκου, η οποία υπογράμμισε πως αισθητές είναι και οι ιστορικές κρίσεις. «Το πολυσέλιδο μυθιστόρημα του Μιχάλη Γριβέα, στηριγμένο πάνω στο εφεύρημα καταστάσεων μεταφυσικού ρεαλισμού, δεν είναι ξεκάθαρα πατριωτικό ή πολιτικό, δεν είναι ξεκάθαρα ερωτικό και ιστορικό, αλλά αποτελεί κυρίως, έναν χώρο παράθεσης υψηλών ιδεών και διακριτών ιδεολογικών αποχρώσεων, που εκτείνονται πέρα από το ιστορικό επίπεδο, στο πολιτικό, στο ιδεολογικό και στο πολιτιστικό υπόστρωμα».
«Μαγική», χαρακτήρισε τη λογοτεχνική πένα του Μιχάλη Γριβέα, η Τζούλια Πουλημενάκου, η οποία πριν την αφήγηση, αναφέρθηκε στις πολλές διακρίσεις του συγγραφέα, ο οποίος έχει γράψει τρία βιβλία.

SONY DSC
Η εκδήλωση, έκλεισε με διάλογο του συγγραφέα με το κοινό και τον Θανάση Παντέ, ο οποίος υπέβαλε δυο-τρεις κρίσιμες ερωτήσεις για το εγχείρημα του Μιχάλη Γριβέα,  ο οποίος τον προέτρεψε να δώσει τις δικές του απαντήσεις μέσα από το βιβλίο.
Τέλος, ο συγγραφέας με σεμνότητα και ευγένεια δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, το  Best, το βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου, αλλά κυρίως τον διευθυντή της εφημερίδας «Φ» Θανάση Τσαμούλη, και όσους συμμετείχαν, μεταξύ των οποίων συγγενείς, συμφοιτητές, συνάδελφοί του τοπογράφοι. «Πριν έρθω στην Καλαμάτα, ήμουν πραγματικά αισιόδοξος για τούτο το βιβλίο, το «Άκρον», αλλά συγκρατημένα αισιόδοξος, σήμερα, έχω αφήσει το συγκρατημένα και είμαι μόνο αισιόδοξος, γιατί ο μόνος κίνδυνος για έναν δημιουργό, είναι το έργο του να πέσει στην αδιαφορία! Η μεγαλύτερη αμοιβή, είναι να βρει έστω και έναν αναγνώστη και ακόμη μεγαλύτερη, η υπέρτατη αμοιβή, να του δημιουργήσει το πάθος, να έχει τη δική του οπτική, τις αντιρρήσεις του, τις δικές του ενστάσεις, να το διαβάσει πολλές φορές…».

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply