ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το δρόμο για την υλοποίηση Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα άνοιξε κυβερνητική απόφαση!

0

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και με τη… βούλα της κυβέρνησης πλέον, η δημιουργία Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα, καθώς ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, αποφάσισε τη δημιουργία Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας! Την ικανοποίησή της, εξέφρασε και η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, να κάνει λόγο για ευόδωση μιας ακόμα κεντρικής πολιτικής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας. «Πρόκειται για την υιοθέτηση των πολιτικών πρωτοβουλιών που αναλάβαμε από το 2013, όταν για πρώτη φορά στη χώρα κάναμε λόγο για τα γεωστρατηγικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα δημιουργίας Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα, θέτοντας σε όλες τις κυβερνήσεις ως πρώτη προϋπόθεση τη δημιουργία Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να εισακουστούμε. Χαιρόμαστε γιατί όταν θέσαμε εκ νέου το ζήτημα αυτό στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος θα το μετέφερε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, επιτέλους έγινε αντιληπτή η σημασία δημιουργίας εθνικού φορέα για το διάστημα, τόσο για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, όσο και για ζητήματα εθνικής ασφάλειας», ανέφερε ο κ. Τατούλης και υπενθύμισε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. «Είχαμε μάλιστα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για την απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία, όσο και για τη δομή του οργανισμού αυτού, ώστε να μπορέσει η χώρα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και να εκμεταλλευτεί τόσο σε πολιτικό, όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο τις δυνατότητες που προσφέρει η διαστημική επιστήμη.
Είχαμε επίσης επισημάνει την αντιφατική συνθήκη, ως χώρα να συμμετέχουμε με σημαντικές δαπάνες στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το πρόγραμμα «Gallileo», που αφορά στη διαστημική επιστήμη, αλλά να μην είμαστε δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με εδραία την πεποίθησή της για τις απαιτούμενες ρηξικέλευθες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδά της, ήταν ο μόνος εθνικός φορέας που συνεργάστηκε με το επίσημο ινστιτούτο του ΝΑΤΟ, Von Karman for Fluid Dynamics, για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης, επίσης από το 2014, καλύπτοντας από τους δικούς της και μόνο πόρους το κόστος της συμμετοχής της Ελλάδας». Ο κ. Τατούλης, κάλεσε επίσης την κυβέρνηση, αφού έκανε το πρώτο σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, βήμα, να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε, «αφενός, να αξιοποιηθεί η εμπειρία της και το δίκτυο συνεργασιών που έχει αναπτύξει και, αφετέρου, να ενστερνιστεί το σχέδιό της για τη δημιουργία Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα, το οποίο αποτελεί μεγάλο όραμα της Περιφέρειας και αναπτυξιακό εργαλείο κομβικής σημασίας για όλη τη χώρα».

Leave a Reply