ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αδιαχώρητο στην εκδήλωση της “Ένωσης Μεσσηνίας” για τη δακοπροσβολή και τους δασικούς χάρτες στους Γαργαλιάνους!

0

Με εντατικούς ρυθμούς και τη συμμετοχή πολλών αγροτών και εκπροσώπων φορέων, συνεχίζονται οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ένωση Μεσσηνίας σε διάφορες περιοχές του νομού, για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Στο επίκεντρο, βρίσκεται η προστασία των δέντρων από την δακοπροσβολή, η οποία φέτος είχε ως τραγική συνέπεια να προσβληθούν και από μύκητες οι ελιές και να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα, με τη μισή και πλέον παραγωγή χαμένη και το νομό, ζημιωμένο κατά 100 και πλέον εκατ. ευρώ. Η Ένωση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τις οποίες παρακολουθούν πάρα πολλοί παραγωγοί και φορείς, όπως έγινε και χθες στους Γαργαλιάνους, με ειδικούς ομιλητές, ενημερώνει τους αγρότες για τις ασθένειες και την προστασία των δέντρων από αυτές, για τη χρήση φαρμάκων, την προκήρυξη επιδοτούμενων Προγραμμάτων για αγρότες στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και φυσικά, την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η ΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ
ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ
ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Ο προβληματισμός άλλωστε των αγροτών κυρίως και των ιδιοκτητών κτημάτων, παραμένει έντονος αναφορικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών οι οποίοι… θέλουν πάρα πολλά κτήματα να έχουν χαρακτηριστεί δασικά. Η διαδικασία εντοπισμού και υποβολής αντιρρήσεων είναι δαιδαλώδης, καθώς γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, ενώ πρέπει να καταβληθεί και ένα υψηλό αντίτιμο, αντί παράβολου.
Οι αντιδράσεις των εκπροσώπων φορέων και των ίδιων των παραγωγών είναι ιδιαίτερα έντονη, χωρίς ωστόσο να έχει αποδώσει ακόμη… καρπούς. Έτσι, η Ένωση Μεσσηνίας,  πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά, σε όλα της τα καταστήματα, δίνει συμβουλές και βοηθά τους παραγωγούς στη διεκπεραίωση της υπόθεσης.
pazios-giannhs«Όλοι οι μεσσήνιοι παραγωγοί, μπορούν να επισκέπτονται τα καταστήματα της Ένωσης, προκειμένου να εντοπίζουν τα όποια αγροτεμάχια εμπίπτουν σε δασική πλέον περιοχή και να τους ενημερώνουμε για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν σε συνεργασία με τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες που είναι τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα και κατευθύνουν τους παραγωγούς για το πώς πρέπει να χειριστούν τις υποθέσεις τους», ανέφερε ο ειδικός συνεργάτης της Ένωσης  Γιάννης Πάζιος, ο οποίος κάλεσε την πολιτεία, να εξετάσει τόσο την προθεσμία των 60 ημερών που έχει δοθεί, η οποία είναι πάρα πολύ μικρή, όσο και το παράβολο, που δεδομένης της κρίσης κυρίως, είναι πάρα πολύ υψηλό. «Ναι, σαφέστατα το δασολόγιο πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι εις βάρος της αγροτικής παραγωγής, καθώς οι αγρότες καλούνται πλέον, καταβάλλοντας πολλά χρήματα, να αποδείξουν το… αυτονόητο, ότι τα κτήματά τους που χαρακτηρίστηκαν δασικά, καλλιεργούνταν επί σειρά ετών. Εμείς σαν Συνεταιρισμός από την πρώτη στιγμή είμαστε εδώ και για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους», επεσήμανε καταληκτικά ο Γιάννης Πάζιος.

Leave a Reply