ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κατά 50% μειώθηκαν οι νέες επιχειρήσεις από την αρχή της κρίσης, με μοναδική εξαίρεση τον τουρισμό!

0

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, τα οποία μεταξύ άλλων αναδεικνύει σε νέα της μελέτη, η Endeavor Greece, ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας, καθώς από την αρχή της κρίσης η οποία οριοθετείται το 2008, μέχρι και σήμερα ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων, έχει μειωθεί κατά 50%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Endeavor Greece, το 2016 ιδρύθηκαν 28.615 νέες επιχειρήσεις, 33% λιγότερες σε σχέση με το 2012, με τη μείωση αυτή, να είναι η βασική αιτία του αρνητικού ισοζυγίου συστάσεων – διαγραφών, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους εμφανίζεται να μειώνεται, σε σχέση με το 2012, κατά 5.500 περίπου και διαμορφώνεται στις 35.159.

«ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ» ΜΕ ΤΗΝ
ΕΣΤΙΑΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
– ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!
Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα, παρά την πρωτοφανή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, παραμένει εστιασμένη σε μη παραγωγικούς και εσωστρεφείς τομείς, όπως η εστίαση, η λιανική τροφίμων και το λιανεμπόριο γενικότερα, χωρίς να στρέφεται μαζικά σε εξαγωγικές δραστηριότητες.
Μοναδική ίσως εξαίρεση, αποτελεί ο κλάδος του τουρισμού, στον οποίο και ο αριθμός νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 31% μεταξύ 2012-2016, και το ισοζύγιο συστάσεων – διαγραφών ήταν καθαρά θετικό. Στο θέμα, αναφέρθηκε μιλώντας στη «Φ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος του νομού Μεσσηνίας Ανδρέας Ζαγάκος. «Είναι ένα γεγονός που φαίνεται πεντακάθαρα και στον δικό μας οικονομικό και κοινωνικό μικρόκοσμο. zagakosΟ χώρος της καφεστίασης φαντάζει εύκολος, αλλά τα φορολογικά δεδομένα οδηγούν στην ασφυξία και αυτόν τον κλάδο. Η περιοδικότητα και η αδυναμία κατανάλωσης είναι βασικά προβλήματα», επεσήμανε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης  ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Ζαγάκος, ο οποίος τόνισε πως δεν φαίνεται κάτι να αλλάζει και πως τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο.|
Συγκεκριμένα, το 84% των νέων επιχειρήσεων συνεχίζουν να εστιάζονται σε κλάδους με κατά βάση εγχώριο προσανατολισμό, όπως η εστίαση, τα μπαρ, οι καφετέριες, το λιανεμπόριο, οι λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το ποσοστό είναι μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο 88% του 2012, ωστόσο η μείωση δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή για να επιταχύνει το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ενδεικτικά, ορισμένες «δημοφιλείς» κατηγορίες νέων επιχειρήσεων για το 2016 είναι οι εξής:

  • Εστιατόρια, μπαρ, catering, λιανική τροφίμων: 5.613 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 41% σε σχέση με το 2012
  • Λοιπό λιανεμπόριο: 3.200 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 49% σε σχέση με το 2012
  • Τουρισμός: 1.347 νέες επιχειρήσεις, αυξημένες κατά 31% σε σχέση με το 2012
  • Κατασκευές: 1.320 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 25% σε σχέση με το 2012
  • Μεταποίηση: 1.192 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 29% σε σχέση με το 2012
  • Λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες: 966 νέες επιχειρήσεις, μειωμένες κατά 16% σε σχέση με το 2012

ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ
Με την εξαίρεση του τουρισμού, η συντριπτική πλειονότητα των κλάδων υπέστη μειώσεις κατά μέσο όρο μεγαλύτερες του 30%. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος ουσιαστικά εξαϋλώθηκε, με μείωση που έφτασε το 93%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κλάδοι με διεθνή προσανατολισμό, όπως η μεταποίηση τροφίμων ή η τεχνολογία, σημείωσαν μείωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων κατά 38% και 27%, αντίστοιχα.
Πέρα από τη μείωση του αριθμού συστάσεων, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε το ισοζύγιο συστάσεων – διαγραφών ανά κλάδο για το 2016.kafe-kalamata
Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο είναι αρνητικό σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο, οι κατασκευές και η μεταποίηση .
Αντίθετα, το ισοζύγιο έχει θετικό πρόσημο κατά βάση στον τουρισμό, τις ιατρικές υπηρεσίες, τον αγροτικό τομέα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά και την εστίαση.
Παρά τη μείωσή τους σε απόλυτα μεγέθη, οι νέες εταιρείες που ιδρύονται σε κλάδους με εξαγωγικό προσανατολισμό αυξήθηκαν οριακά ως ποσοστό του συνόλου από 12% το 2012, σε 16% το 2016, αύξηση που οφείλεται κατά 75% στον τουρισμό.
Συμπερασματικά, όπως σημειώνεται, «μετά από 8 χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναζητεί νέο σημείο ισορροπίας. Ωστόσο, με τη μοναδική φωτεινή εξαίρεση του κλάδου του τουρισμού, δεν έχει καταφέρει ως σύνολο να ξεφύγει από τη στασιμότητα, την εσωστρέφεια και την έμφαση στην κατανάλωση.
Η ελληνική οικονομία εγκλωβίζεται σε μια επικίνδυνη στασιμότητα, στην οποία ναι μεν τα «λουκέτα» δεν αυξάνονται, αλλά εξασθενεί συνεχώς η δημιουργία νέων υγιών επιχειρήσεων, που είναι και η μόνη λύση για την μεσοπρόθεσμη αποκλιμάκωση της ανεργίας και την αντιστροφή του κύματος μετανάστευσης των πιο ταλαντούχων Ελλήνων».

229 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply