ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με Παυλόπουλο, Κατρούγκαλο και Λεβέντη, αλλά χωρίς Σαμαρά ο εορτασμός της Υπαπαντής

0

Με την καθιερωμένη επισημότητα η Καλαμάτα τιμά την πολιούχο της, Υπαπαντή του Χριστού, με τις εκδηλώσεις για μια ακόμη χρονιά, λαμπρές. Το βράδυ, τελέστηκε πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, ενώ το πρωί, ανήμερα της μεγάλης γιορτής, θα τελεστεί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και στις 11 η  λιτάνευση της σεπτής εικόνας, με τη συμμετοχή επτά Φιλαρμονικών, την οποία, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να παρακολουθήσουν χιλιάδες πιστών. H λιτάνευση της Εικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη, ενώ καθιερώθηκε, όμως να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ
ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
40 ημέρες συμπληρώνονται λοιπόν, από την μεγάλη γιορτή της Γέννησης Του Θεανθρώπου, με την ημέρα αυτή να είναι αφιερωμένη στην «προσφορά» του Ιησού στο Ναό από την μητέρα του Μαρία και τον θετό του πατέρα Ιωσήφ. Στο ναό του Σολομώντα, ο γέροντας Συμεών και η γερόντισσα Άννα, αναγνώρισαν στο πρόσωπο του βρέφους τον Μεσσία και προφήτευσαν σχετικά με το λυτρωτικό έργο του. Η εορτή της Υπαπαντής, ανήκει στις εορτές του δωδεκαόρτου, δηλαδή τις σημαντικότερες 12 εορτές της Εκκλησίας και αυτήν ήρθαν να τιμήσουν, προσκυνώντας την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που φέρει στην αγκαλιά της τον μικρό Χριστό, πλήθος κόσμου από διάφορα μέρη.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι εκδηλώσεις, θα τελεστούν παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, παρών και ο προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, αλλά και εκπρόσωποι φορέων, Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όπως είχε προγραμματιστεί, λόγω μιας ίωσης που τον ταλαιπωρεί δεν θα παραστεί τελικά, όμως είναι στην Καλαμάτα, η σύζυγός του Γεωργία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιερή Εικόνα της Υπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας, θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Τούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του φερώνυμο μητροπολιτικού Ιερού Ναού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία, Εκκλησία.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ  ΓΙΑ
ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ
Για τη λιτάνευση της ιερής Εικόνας, με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας, απαγορεύεται η στάθμευση και κίνηση παντός είδους οχημάτων και από τις δύο κατευθύνσεις στις οδούς Υπαπαντής, 23ης Μαρτίου, Αριστομένους, Π. Καίσαρη, Φαρών και Φάριος. Η απαγόρευση ισχύει από τις 7 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι για τη στάθμευση, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί μεταξύ 10 και 1.

ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας της ιερής Εικόνας, σύμφωνα με το έθιμο, τα καταστήματα της Καλαμάτας θα ανοίξουν κανονικά υποδεχόμενα και τους πολλούς επισκέπτες, ενώ σε εφαρμογή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δόθηκαν κατά την εορταστική περίοδο ελάχιστες άδειες πλανόδιων, κυρίως σε χειροτέχνες και σε πωλητές θρησκευτικών ενθυμίων.

Leave a Reply