ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη δακοκτονία ζητεί η «Ένωση» που διοργανώνει σειρά εκδηλωσεων

0

Κάτι περισσότερο από σοβαρά, είναι τα προβλήματα που ανέκυψαν φέτος στην ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας, τινάζοντάς την στον… αέρα και καταφέροντας μεγάλο πλήγμα στους αγρότες -και όχι μόνο- της Μεσσηνίας. Αυτή, ήταν μια φαινομενικά καλή χρονιά, όμως τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά με την δακοπροσβολή και κατ’ επέκταση, του γλοιοσπορίου που προσέβαλε μεγάλο αριθμό δέντρων. Η Ένωση Μεσσηνίας, είχε αντιδράσει άμεσα, καθώς από το καλοκαίρι, ο πρόεδρός της είχε ενημερώσει τόσο το αρμόδιο υπουργείο, όσο και την διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας, με τον Κώστα Κατσούλη, να τους ξεκαθαρίζει πως «πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία και προσοχή, στη δακοκτονία, καθώς αφορά στο πλέον σημαντικό προϊόν, το ελαιόλαδο».
Έγκαιρα για μια ακόμη φορά, η Ένωση πρωτοπορώντας, με αφορμή την φετινή μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου λόγω δακοπροσβολής και γλοιοσπορίου, αλλά και την προκήρυξη επιδοτούμενων Προγραμμάτων για αγρότες στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, οι οποίοι «θέλουν» δασικά αμέτρητα χτήματα, πάρα πολλών παραγωγών,  ξεκίνησε την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων.

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Η πρώτη, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο δημαρχείο της Μεσσήνης όπου με τεράστια συμμετοχή, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Γιάννης  Κυριακόπουλος παρουσίασε διεξοδικά τις μυκητολογικές ασθένειες και τους εντομολογικούς εχθρούς της ελιάς, αλλά και τους ενδεικτικούς τρόπους αντιμετώπισης. Η γεωπόνος Εύα Κοντεζάκη εκπρόσωπος της εταιρίας λιπασμάτων Adriatica στην Ελλάδα, παρουσίασε την διαδικασία λίπανσης στην ελιά, τόσο τη διαφυλλική, όσο και τη βασική, ενώ αγροτοοικονομολόγος Γιάννης Γαλάτουλας από την ΓΑΙΑ Επιχειρείν παρουσίασε το Μέτρο 11 της Βιολογικής Γεωργίας που έχει προκηρυχθεί μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και ενημέρωσε πως οι παραγωγοί μπορούν να εξυπηρετούνται από τα καταστήματα της “Ένωσης Μεσσηνίας” για την ένταξη τους στο Μέτρο. Στην συνέχεια συζητήθηκε η πρόταση που έχει καταθέσει η Ένωση Μεσσηνίας για την έγκαιρη αντιμετώπιση του δάκου με ψεκασμούς στο σωστό χρόνο με ταυτόχρονη απαίτηση για ανακατανομή των κονδυλίων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού η Μεσσηνία είναι η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα στην Ελλάδα σε παραγωγή ελαιολάδου χωρίς όμως να έχει τα ανάλογα κονδύλια. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης «έχει προγραμματιστεί και συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ενημερωθεί επισταμένως για το θέμα για να μην έχουμε και φέτος αντίστοιχα προβλήματα».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι εκδηλώσεις αυτές, καθώς η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο, θα συνεχιστούν σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας.

  • Απόψε στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στους Γαργαλιάνους, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
  • Την Παρασκευή, την ίδια ώρα στο δημαρχείο της Κορώνης, με τη συνδρομή του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
  • Το Σάββατο 4 του μηνός, σκυτάλη παίρνει ο Αριστομένης, επίσης στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου.
  • Τη Δευτέρα στις 6 Φεβρουαρίου, σειρά έχει ο Μελιγαλάς, με την εκδήλωση να πραγματοποιείται στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δ.Σ. στο δημαρχείο της Οιχαλίας.
  • Μια ημέρα μετά, θα ακολουθήσει το Βαλχόπουλο, την Τετάρτη η Κυπαρισσία, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ., την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου η Πύλος στο Ίδρυμα Νέστωρ με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Πύλου – Νέστορος, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου τα Φιλιατρά και τη Δευτέρα 13 του μηνός η Καρδαμύλη στο δημαρχείο και τέλος, αντίστοιχη εκδήλωση, όπως όλες στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο REX.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

173 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply